keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ihmisiä ja luonnonrikkauksia

Maailman suurimpaan saarivaltioon, Indonesiaan, kuuluu yli 17 000 saarta. Suurimmat saaret Jaava, Sumatra, Kalimantan, Länsi-Uusi-Guinea ja Sulawesi ovat tiheästi asutettuja. Pienimmät saaret ovat autioita, tenniskentän kokoisia saaria. Pääkaupunki Jakarta sijaitsee Jaavan saarella. Indonesiassa on aktiivisia tulivuoria, jotka ovat aiheuttaneet maanjäristyksiä. Trooppisen ilmaston ja saaristoluonteen takia maan kasvillisuus ja eläimistö on hyvin monipuolista. Indonesian sademetsät kuuluvat maailman lajirikkaimpiin ekosysteemeihin. Indonesia on myös väkirikkaudeltaan yksi maailman monimuotoisimmista maista: 250 miljoonaisen väestön joukossa on etnisiä ryhmiä yli 300. Kauppiaat arabimaista, kolonialistit Euroopasta (Portugalista, Espanjasta, Englannista ja Hollanista) ja matkailijat Aasian mantereelta ovat asuttaneet maata ja vaikuttaneet maan kulttuuriin. Indonesia oli Alankomaiden siirtomaa yli kolmesataa vuotta, kunnes itsenäistyi vuonna 1945.

Suurin osa Indonesian väestöstä on muslimeja ja tämä näkyy myös ruokakulttuurissa. Sianlihaa ei juurikaan syödä. Ruokakulttuuri on maanosasta riippuen hieman vaihtelevaa johtuen perinteistä, uskonnoista ja maaperästä. Padangissa syödään hyvin tulisesti maustettuja liharuokia ja Jaavalla mietoja ja makeita kasvisruokia. Balilla, jossa enemmistö on hinduja, syödään poikkeuksellisesti paljon sianlihaa. Riisi on pääraaka-aine ja ruoan perusta useimmilla alueilla, mutta nuudeleilla on myös vahva asema indonesialaisessa keittiössä. Riisin tai nuudelien kanssa syödään lisukkeina kala-, kasvis- tai liharuokia, mutta lihaa ei kuluteta läheskään samoissa määrin kuin länsimaissa. Toisin kuin muissa Aasian maissa, riisiä ei ole tapana suolata, sillä lisukkeet ovat tyypillisesti hyvin mausteisia. Ruoanvalmistus pohjautuu maustetahnoihin (bumbu), jotka yleensä tehdään salottisipulista, valkosipulista, chilistä, tamarindista ja katkaraputahnasta (trassi). Valmistusvälineinä toimivat kivimortteli ja paistinpannu. Riisipöytä (rice dish) on parhaimmillaan, kun maut kohtaavat ja täydentävät toisiaan, lisukkeet ovat tuoreita ja valkoinen, höyrytetty riisi tuodaan suoraan liedeltä pöytään. Pahimmillaan se on länsimaalainen all you can eat buffet, jota on pidetty lämpimänä liian kauan ja josta ruokailijat täyttävät lautasensa kukkuralle. Paikalliset nauttivat ruokajuomana vettä, teetä tai tuorepuristettua mehua, mutta turisteille maistuu usein kylmä olut. Toisin kuin monet turistit luulevat, tulisen sambalkastikkeen polttamaa suuta ei sammuteta kylmällä oluella, vaan siihen toimii parhaiten valkoinen, kuiva riisi. Jälkiruoaksi sopivat kookoksesta tehty makea juoma, tuoreet hedelmät tai palmusokerista ja kookoskermasta valmistettu tahmea ja makea pieni suupala. Ruokailun kruunaa Sulawesiläinen kahvi.

Arkipäivinä naiset laittavat ruoan aamulla ja kattavat pöydän, josta perheenjäsenet voivat päivän mittaan syödä. Harvemmin koko perhe kokoontuu arkena yhteiselle aterialle. Kaupungeissa sen sijaan on tavallisempaa syödä ruokakojuista. Juhlapäivinä aterioihin panostetaan enemmän. Silloin riisi tavallisesti maustetaan kookoksella ja kurkumalla, jotta se saa kauniin kultaisen värin, mikä kuvastaa vaurautta ja onnellisuutta. Vieraana on hyvä tietää, että pöydässä on aina tarjolla enemmän ruokaa kuin jaksaa ja on tarkoitus syödä. Lusikkaa pidetään oikeassa ja haarukkaa vasemmassa kädessä. On kohteliasta santsata, joten lisukkeita kannattaa ottaa vähän kerrallaan. Lautaselle kuuluu jättää vähän ruokaa ja lasiin tilkka juomaa, kun on päättänyt ruokailun.

Luonnonrikkauksien ja hyvän ruoan vuoksi olisi ihanaa käydä Indonesiassa. Toisaalta väestötungos ei niinkään houkuttele. Teollistuminen ja väestötiheys ovat aiheuttaneet paljon ympäristöongelmia. Metsiä kaadetaan laittomasti ja meren luonnonvaroja käytetään yli varojen. Riisinviljelijöiden työ hankaloittuu, kun sadekauden alkamista ei enää pystytä ennustamaan. Indonesia on yksi maailman suurimpia kasvihuonekaasujen päästölähteitä. Metsien hakkuukielloilla on pyritty hillitsemään haittoja mutta nähtäväksi jää, mihin muihin toimenpiteisiin lähivuosina on ryhdyttävä.



Indonesialainen kattaus

Sambal Tempeh
Täytetyt pihvitomaatit
Tofu-grillitikut (Sate Tahu)
Kurkkusalaatti (Lalap Ketimun)
Jaavalainen hapanimeläkasviskeitto (Sayur Asem Jawa)
Vihannessalaatti maapähkinävoikastikkeella (Pecel)


Sambal Tempeh


5 punaista chiliä
150 g kasvistempeä (esim. lupiinitempe*)
1 rkl kalakastiketta
1 rkl ketjap manis soijakastiketta
merisuolaa
2 rkl kasviöljyä
1 rkl sitruunamehua

> Huuhtele chilit, poista siemenet ja pilko pieneksi.
> Kuutioi tempe ja paista öljytyllä pannulla, kunnes väriä tarttuu pintaan.
> Yhdistä chili, kalakastike, soijakastike ja suola ja siirrä pannulle paistumaan noin 5 min.
> Lisää lopuksi sitruunamehu, siirrä kulhoon ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.
 
Sambalia käytetään monen ruokalajin pohjana. Yksinkertaisin versio valmistuu chileistä ja suolasta. Onnistunut ruoka-annos syntyy, kun osaa yhdistää oikeantyyppisen sambalkastikkeen sille sopivan ruoan kanssa, sillä variaatioita on useita.
 
* Lupiinitempeä saa Ruohonjuuresta.

 
Täytetyt pihvitomaatit
(neljälle)


4 jauhoista perunaa
300 g quorn-rouhetta
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria
8 pihvitomaattia
2 salottisipulia

Maustetahna (bumbu)
4 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
1 tl muskottipähkinää

> Laita uuni lämpeämään 180 °C.
> Keitä perunat kypsiksi ja paista quorn-rouhetta runsaassa öljyssä pannulla. Muussaa perunat ja yhdistä quorn-rouheen, kananmunien, suolan ja pippurin kanssa.
> Valmista tahna sekoittamalla ainekset yhteen. Lisää perunamuusiseokseen. Sekoita hyvin yhteen.
> Leikkaa tomaateista kannet ja kaiverra pois sisältö. Valuta neste ja ota se talteen.
> Siirrä tomaatit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Täytä tomaatit peruna-quorntäytteellä, valuta tomaateista talteen otettu neste niiden päälle ja aseta kannet päälle. Paista uunissa noin 30 min.

Vihannekset täytetään yleensä lihatäytteellä, mutta jauhelihan sijaan käytin tässä reseptissä quornia, mikä käy erinomaisesti korvikkeena. Sisältö muistutti liha-perunasoselaatikkoa ja ehkä siksi se oli niin tutun makuista. Todella maukasta ja täyttävää herkkua! :)


Tofu-grillitikut (Sate Tahu)
(6 kpl)


270 g kiinteää tofua
kasviöljyä paistamiseen
6 kpl grillitikkuja

Marinadi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl ketjap manis soijakastiketta
1 rkl palmu- tai kookossokeria
1,5 rkl jauhettua korianteria
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria

> Leikkaa tofu 1,5 cm viipaleiksi ja keitä runsaassa määrässä kiehuvaa vettä 10 min. Siirrä jäähtymään ja kuivumaan.
> Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen, mausta suolalla ja pippurilla.
> Kuutioi tofu 24:n palaan. Sekoita marinadi tofukuutioihin ja jätä marinoitumaan vähintään tunniksi.
> Pujota tofukuutiot tikkuihin. Kuumenna ja öljyä pannu ja paista tofukuutioita kunnes saavat väriä. 
Tofukuutiot voi vaihtoehtoisesti myös öljytä ja grillata.

Satay-grillitikut ovat suosittuja ympäri Kaakkois-Aasiaa. Dippikastikkeeksi sopii maapähkinä- tai soijakastikepohjainen dippi.


Kurkkusalaatti (Lalap Ketimun)
(lisukkeena neljälle)
 

1 kurkku
 
Kastike
1 punainen chili
1 salottisipuli
suolaa
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
 
> Kuori kurkku, leikkaa pituussuunnassa kahtia ja leikkaa molemmat puoliskot ohuiksi viipaleiksi.
> Huuhtele chili, poista siemenet ja pilko pieneksi. Hienonna sipuli. Yhdistä chili, sipuli ja suola morttelissa murskaksi. Siirrä kulhoon ja lisää loput kastikkeen ainekset.
> Lusikoi kastike kurkkuviipaleiden päälle, peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa 20 min ennen tarjoilua.

Parhaimman lopputuloksen saa, kun antaa salaatin tekeytyä muutaman tunnin ennen tarjoilua. Kastike olisi saanut olla hieman nestemäisempi, jolloin se olisi sekoittunut paremmin kurkkupalojen kanssa. Toimiva yhdistelmä kuitenkin!


Javalainen hapanimeläkasviskeitto (Sayur Asem Jawa)
(neljälle)


3 rkl kasviöljyä
4 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kalakastiketta
10 kpl (paahdettuja) kemiri- tai macadamiapähkinöitä
2 punaista chiliä
4 dl kasvislientä
1 tl tamarinditahnaa
2 laakerinlehteä
2 rkl sitruunamehua
2,5 cm pala tuoretta inkivääriä
200 g vihreitä papuja
250 g puna- tai valkokaalia

> Lämmitä uuni 160 °C. Kääri pähkinät folioon ja paahda uunissa 10 min.
> Kuumenna ja öljyä pannu tai paksupohjainen kattila. Hienonna salotti- ja valkosipulit ja lisää pannulle kuullottumaan. Lisää kalakastike ja paahdetut, raastetut pähkinät ja paista 5 min.
Huuhtele chilit poista siemenet ja pilko pieneksi, lisää sitten pannulle. Kaada kasvisliemi päälle. Sekoita keittoon tamarinditahna, laakerinlehdet, raastettu inkivääri ja pavut. Keitä noin 5 min, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
> Huuhtele ja suikaloi kaali. Lisää kaalisuikaleet lopuksi keittoon minuutiksi, sekoita hyvin ja tarjoile keitto kulhoista.

Tämä hapanimelä, kuumalla säällä vikistävä keitto on varsin suosittu Indonesiassa ja siitä on olemassa useita versioita. Ohjeessa olen käyttänyt raaka-aineita, jotka on helposti meillä saatavana. Trassi, eli kuivattu katkaraputahna, on ohjeessani korvattu kalakastikkeella. Kemirit korvasin macadamiapähkinöillä, sillä niissä on myös korkea rasvapitoisuus. Kemirit sakeuttavat ja tekevät ruoasta täyteläisen ja macadamiapähkinät ajoivat mielestäni hyvin samaa asiaa. Salamlehdet korvasin tavallisilla laakerinlehdillä ja lisäksi lisäsin sitruunamehua, sillä salamlehdet ovat maultaan sitruksisia. Laosjuuri tai galang on sukua inkiväärille, joten inkivääri käy hyvin korvikkeena.

Keitto oli erittäin hyvää ja tasapainoisen makuista. Se oli keitoksi melko kiinteää, joten sitä olisi melkein voinut syödä lautaselta. Sopii hyvin tarjoiltavaksi valkoisen riisin ja sambalin kanssa.



Vihannessalaatti maapähkinävoikastikkeella (Pecel)
(lisukkeena kuudelle)


250 g kaalia
100 g mungpavunituja
1 kurkku

Kastike
1 tl tamarinditahnaa
2,5 dl kuumaa vettä
Kourallinen maapähkinöitä
1 punainen chili
1/2 kasvisliemikuutio
2 rkl kalakastiketta
175 g maapähkinävoita
1 rkl palmu- tai kookossokeria

> Suikaloi kaali ja paloittele kurkku suupalan kokoisiksi paloiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kaalisuikaleet 1-2 minuutiksi. Lisää kiehuvaan veteen idut 10 sekunniksi.
> Yhdistä kurkku, kaali ja idut ja aseta tarjoiluastiaan.
> Yhdistä tamarinditahna ja kuuma vesi. Valuta seos siivilän läpi pannulle ja kuumenna pannu miedolla lämmöllä.
> Sekoita maapähkinät monitoimikoneessa karkeaksi rouheeksi. Huuhtele chili, poista siemenet ja pilko pieneksi. Yhdistä maapähkinärouhe, pilkottu chili, kasvisliemikuutio ja kalakastike morttelissa ja lisää tämän jälkeen pannulle paistumaan. Lisää maapähkinävoi vähitellen kastikkeeseen, kunnes siitä tulee paksua. Mausta palmu- tai kookossokerilla.
> Valuta kastike vihannesten päälle ja nauti!

Pecel on tyypillinen indonesialainen katuruoka, jota myydään myös junissa ja busseissa. Vihanneksia voi vaihdella, mutta kaali on salaatin sydän.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti