tiistai 8. syyskuuta 2015

Slaavilaisia kansanperinteitä

Euroopan keskiössä, suurten ja vahvojen naapurimaiden ympyröimänä, sijaitsee väkiluvultaan 38 miljoonainen Puola. Lähes kokonaan tasankoa oleva hedelmällinen maaperä on jokineen, metsineen ja peltoineen tehnyt Puolasta kiinnostavan kohteen. Maa on moneen otteeseen joutunut naapureidensa jakamaksi ja valloittamaksi, mutta on sitkeästi taistellut tiensä itsenäiseksi valtioksi.
 
Puolan keskeinen sijainti ja vaiherikas historia on synnyttänyt monikulttuurisen ruokaperinteen. Puolalaiseen fuusiokeittiöön ovat vaikuttaneet juutalainen, venäläinen, valkovenäläinen, liettualainen, itävaltalainen, unkarilainen, ranskalainen, saksalainen ja tsekkiläinen keittiö. Puolalaisen keittiön peruspilareita ovat keitot, liha, peruna, leipä, sienet, riista, hapatetut tuotteet, piirakat ja makeat leivonnaiset. Keittiön tarjonta on runsasta ja perustuu yksinkertaiseen, oman maan antimista tehtyyn kotiruokaan.

Keitto on olennainen osa ateriaa ja sitä tarjoillaan aina ennen pääruokaa. Suosituin keitto on kirkas punajuurikeitto, barszcz. Alkuruoka on usein liha- tai makkaraleikkeleistä koottu kylmä lautanen. Pääruoaksi tarjoillaan lihaa tai siipikarjaa erilaisine lisukkeineen. Lisukkeena on tavallisesti perunaa, vihanneksia tai erilaisia ryynejä, kuten tattaria. Suolaiset piiraat, pierogit, voidaan tarjota suolaisilla tai makeilla täytteillä. Makeannälkäinen ei Puolassa pety, puolalaiset nimittäin rakastavat jälkiruokia ja leivonnaisia. Yksi tunnetuimmista jälkiruoista on unikonsiemenistä valmistettu unikkotorttu, makowiec. Puolassa juodaan vettä, mehua, teetä, kahvia, olutta, viiniä ja väkeviä juomia, joista ylivoimaisesti suosituin on maustamaton vodka. Alkoholinkulutus on Puolassa keskiarvoa korkeammalla tasolla.

Yli 80 % maan väestöstä on katolilaisia ja kristillisiä perinteitä arvostetaan. Vuoden suurimpiin juhliin kuuluvat joulu ja pääsiäinen. Jouluaatto, Wigilia, on vuoden tärkein juhlapäivä. Silloin ei ole tapana syödä lihaa tai käyttää eläinperäisiä tuotteita ruoanlaitossa. Joulukuusi koristellaan, joululahjat jaetaan ja perhe kokoontuu yhteiselle aterialle, mikä nautitaan pitkän kaavan mukaan. Pääsiäinen, Wielkanoc, on seuraava merkittävä juhlapyhä, jolloin juhlitaan kansallispuvuissa ja syödään hyvin. Pääsiäisenä pöydässä on lammasta, keitettyjä kananmunia, salaatteja ja hyytelöitä ja jälkiruoaksi syödään pääsiäiskakkua, babkaa, sekä pashaa.


Puolalaisia arkiruokia

Kantarellitäytteiset nyytit (Pierogi)
Pinaatti-punamangoldikeitto
Perunapihvit
Tattarikasha
Unikkotorttu (Makowiec)


Kantarellitäytteiset nyytit (Pierogi)
(noin 32 kpl)


Täyte
250 g kantarelleja (tai muita sieniä)
1 rkl voita
1/2 sipuli
200 g tuorejuustoa
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria

Taikina
250 g vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
1,5 rkl kasviöljyä
1,25 dl lämmintä vettä

Kourallinen tuoretta persiljaa

> Valmista täyte kuumentamalla ja voitelemalla pannu. Hienonna ja kuullota ensin sipulia, lisää sitten tuoreet kantarellit ja paista kunnes neste on haihtunut sienistä. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla.
> Valmista taikina sekoittamalla jauhot, suola ja kananmunat kulhossa yhteen. Lisää öljy ja vesi ja sekoita hyvin. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 10 min, kunnes taikina ei enää ole tahmeaa. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohuiksi levyiksi. Leikkaa taikina saman suuruisiksi ympyröiksi käyttäen esim. lasia muottina.
> Lisää täytettä taikinapalojen keskelle ja taita ne kahtia. Painele reunoista kiinni.
> Kiehauta runsaasti vettä isossa kattilassa ja suoaa kevyesti. Siirrä nyytit neljässä erässä kiehuvaan veteen 5-7 minuutiksi, kunnes ne nousevat pintaan. Nosta nyytit kattilasta ja koristele persiljasilpulla.

Nyytit (pierogit) ovat puolalaisten herkkua. Niitä valmistetaan sekä suolaisilla että makeilla täytteillä. Suolaiset nyytit sisältävät lihaa, hapankaalia tai sieniä. Makeat nyytit ovat usein mansikka- tai omenatäytteisiä ja syödään kerman ja sokerin kanssa.


Pinaatti-punamangoldikeitto
(kahdelle)


70 g punamangoldia
70 g tuoretta pinaattia
1 rkl voita
4 dl kasvislientä
1/2 rkl perunajauhoja
1,5 rkl kermaviiliä
1/2 tl mustapippuria

1 keitetty kananmuna tarjoiluun

> Huuhtele vihannekset ja sekoita ne monitoimikoneessa silpuksi.
> Kuumenna kattila ja lisää voi sulamaan. Lisää vihannessilppu ja hauduta miedolla lämmöllä 5-7 min.
> Kuumenna kasvisliemi ja sekoita perunajauhot joukkoon vähitellen siivilän läpi. Sekoita hyvin ja anna hetken turvota. Lisää liemi kattilaan ja anna kiehua hiljalleen 10 min.
> Lisää kermaviili keittoon, sekoita ja mausta pippurilla. Jaa keitto tarjoilukulhoihin ja lisää keitetty kananmuna keiton sekaan pieneksi pilkottuna.

Keitto oli maukasta ja terveellistä. Mangoldin ja pinaatin tilalla voi käyttää suolaheinää, jos sitä on saatavana. Suolaheinä kasvaa Puolassa villinä ja sitä käytetään keitoissa, salateissa ja kastikkeissa.


Perunapihvit
(noin 10 kpl)


4 isoa perunaa
1 iso sipuli
2 kananmunaa
4 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Kastike
1 dl kermaviiliä
2 tl paprikajauhetta
Ripaus suolaa

> Kuori ja raasta perunat ja sipuli. Purista käsin ylimääräinen neste pois. Siirrä kulhoon.
> Lisää loput ainekset kulhoon ja sekoita hyvin yhteen.
> Kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja lisää öljy. Ota sopiva määrä taikinaa kulhosta, siirrä pannulle ja litistä esim. lastan avulla pihviksi. Toista sama lopulla taikinalla. Kun pihvit ovat molemmin puolin kullanruskeita, nosta ne talouspaperille kuivumaan hetkeksi ennen tarjoilua.
> Yhdistä kermaviili, paprikajauhe ja suola kipossa ja tarjole lämpimien perunapihvien kanssa.

Perunapihvit olivat suosittuja Puolassa erityisesti toisen maailmansodan aikana, kun raaka-aineista oli pula. Yksinkertaisista ja edullisista raaka-aineista syntyy nopeasti hyviä pihvejä kiireiseen arkeen. Sopivat tarjoiltavaksi myös omenahillon kera.


Tattarikasha
(neljälle)


6 dl vettä (+ 5 dl keittämiseen)
3 dl tattarisuurimoita
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa

Nokare voita

> Laita uuni lämpeämään 175 °C.
> Huuhtele tattarisuurimot siivilässä hyvin.
> Kiehauta 5 dl vettä kattilassa ja lisää suurimot. Anna kiehua 3 min kannen alla. Kaada vesi pois.
> Laita suurimot voideltuun uunipataan, lisää vesi (6 dl), suola ja hunaja ja sekoita. Laita kansi päälle ja paista uunissa 3 h.

Valmis kasha on kuiva ja ryynit irrallaan. Sitä voi käyttää lisukkeena riisin tapaan tai syödä sellaisenaan voin ja maidon kera. Kuvassa kashan kanssa on karamellisoituja persikoita ja sinihomejuustoa. Kashaa syödään Puolassa etenkin jouluna.


Unikkotorttu (Makowiec)



Taikina
50 g sulatettua voita
7 g kuivahiivaa
160 g vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1/8 tl suolaa
1/2 rkl rommia
2 keltuaista
0,6 dl kädenlämpöistä maitoa

Täyte
100 g unikonsiemeniä
40 g sokeria
25 g rusinoita
15 g saksanpähkinöitä
1 rkl hunajaa
1/2 tl vaniljauutetta
1/4 tl kanelia
1/4 rkl sulatettua voita
1/2 appelsiinin raastettu kuori
2 valkuaista

> Valmista taikina sulattamalla voi, jätä jäähtymään. Yhdistä kulhossa hiiva, jauhot, sokeri, vaniljajauhe ja suola. Lisää rommi, keltuaiset ja kädenlämpöinen maito ja vaivaa hyvin yhteen (5-10 min). Valuta sulatettu ja jäähtynyt voi vähitellen joukkoon. Jätä taikina liinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan vähintään tunniksi.
> Siirrä unikonsiemenet kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle niin, että ne peittyvät. Anna jäähtyä ja kaada vesi pois. Sekoita siemenet tämän jälkeen monitoimikoneessa jauhoksi.
> Lisää siementen sekaan monitoimikoneeseen rusinat ja pähkinät ja sekoita tasaiseksi, siirrä seos kulhoon. Lisää kulhoon sokeri, hunaja, vaniljauute, kaneli, voi ja raastettu appelsiininkuori. Vatkaa valkuaiset erillisessä kulhossa kuohkeaksi, kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinaan.
> Laita uuni lämpeämään 190 °C.
> Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kauli 3 mm paksuiseksi, pitkäksi levyksi. Lisää täyte keskelle taikinaa jättäen 2 cm tyhjää tilaa pitkille reunoille. Kääri taikina rullalle ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa 30-40 min. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi tomusokerikuorrutteella ja raastetulla appelsiininkuorella.

Mongolit, tataarit ja armenialaiset ovat tuoneet Puolaan orientaalisia mausteita, kuten unikonsiemenen. Unikonsiemen on Puolassa hyvin rakastettu ja sitä käytetään varsin monessa leivonnaisessa. Täytyy myöntää, että tämä oli tietääkseni ensimmäinen kerta, kun maistoin unikonsiemeniä. En onnistunut saamaan niistä monitoimikoneessa jauhoa, joten isäsin ne kokonaisina taikinaan. Lopputulos oli oikein hyvä, eikä mielestäni liian makea. Taikina oli ehkä hieman liian tahmeaa, joten jauhoja sai lisätä reippaasti kaulimisen aikana. Unikonsiemeniä löytyy kaupan maustehyllystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti