torstai 17. syyskuuta 2015

Lähiruokaa 1/3

Tämän vuoden aikana olen käynyt läpi jo kolmisenkymmentä maata. Ruokakulttuureihin ja uusiin raaka-aineisiin tutustuminen sekä kokkaustaitojen kehittäminen on ollut päätavoitteitani. Se on vienyt aikaa, mutta on ennen kaikkea ollut mielenkiintoista ja hauskaa. Ja useimmiten hyvää :)

Olen erityisesti ihastunut aasialaisiin ja pohjoisafrikkalaisiin, lähi-idän makuin. Välillä kuitenkin kaipaa vaan sitä tavallista arkiruokaa, mitä on tottunut kotona syömään. Etenkin tähän vuodenaikaan, kun luonto ympärillä tarjoaa parastaan. Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä ja välillä tulee mietittyä, miksi ostaa kaukaa tuotuja raaka-aineita kun kotimainen tarjonta on niin laaja ja monipuolinen. Aion nyt seuraavat kolme viikkoa kirjoittaa tästä aiheesta ja tarjota teille lukijoille mahtavia ruokaohjeita kotimaisista, tuoreista raaka-aineista! :)



Ympäristöystävällinen syöminen

Ruoan tuotanto kuormittaa ympäristöä, mutta syödä pitää. Miten voimme ottaa luontoa parhaiten huomioon ruokaa laittaessa tai ostopäätöksiä tehdessä? Tässä muutama hyvä vinkki:

- Syö vihreämmin (enemmän kasvikunnan tuotteita, vähemmän eläinperäisiä tuotteita)
- Valitse lähi- ja luonnonmukaisesti tuottetuja tuotteita
- Kerää marjat ja sienet metsästä tai kasvata esim. salaatteja ja juureksia itse
- Syö sesongin mukaan (vinkki: hanki itsellesi Satokausikalenteri!)
- Suunnittele ruokaostoksesi etukäteen ja osta kerralla enemmän (vältä kuitenkin ostamasta liikaa, jolloin syntyy hävikkiä)
- Kävele tai pyöräile ruokakauppaan tai tee ostokset samassa yhteydessä, kun olet muutenkin ajamassa ruokakaupan ohi
- Maista vanhaksi menneitä tuotteita ennen niiden poisheittämistä, esim. kananmunat säilyvät hyvin vaikka parasta ennen -päiväys olisi jo mennyt
- Säilytä ruokaa oikein, jotta se ei turhaan pilaannu
- Valmista ruokasi itse :)
- Valmista ruoka energiatehokkaasti, esim. käytä kattilan kantta ja hyödynnä vedenkeitintä
- Kierrätä pakkausmateriaalit (biojäte, energia, pahvi, paperi, metalli, puhdas lasi..)

Olen itse muuttanut ruokavaliotani melkolailla, vaikka edelleen olen sekasyöjä. Kalaa syön 1-2 kertaa viikossa ja se kuuluu lempiruokiini. Lohesta ja avokadosta syntyy maukas salaatti ja hauesta saa blenderissä surautetta pyörykkätaikinan. Puhumattakaan rapeista, voissa paistetuista tai savustetuista muikuista. On hyvä ottaa selvää, mitkä kalat ovat uhanalaisia (esim. tonnikala) ja välttää niiden ostamista. Järvikalat ovat mielestäni hyvä valinta. Punaista lihaa ja kanaa syön harvemmin, sillä lihatuotannon vaikutus ilmastonmuutokseen on niin järkyttävän suuri. Elän toivossa, että pienillä teoilla voi saada aikaan edes pientä muutosta :) Jos ei muuta, niin ainakin parempaa mieltä itselle. Muuten lautaseltani löytyy enimmäkseen kasvikunnan tuotteita. Maitotuotteita en jugurtin tai maidon muodossa nauti enää ollenkaan, mutta juustosta en voi luopua. Sama pätee kananmuniin.

Kasvisruokavalio ei ole tylsää, kun ruoanlaittoon panostaa ja käyttää vähän mielikuvitusta. Valikoima on nykyään kaupoissa erittäin monipuolinen. Kasvisruoasta saa hyvin energiaa ja proteiinia. Itse harrastan kestävyysurheilua ja koen, että jaksaisin yhtä hyvin urheilla vaikka olisin vegaani.

Muutamia kirjahyllystäni löytyviä (kasvis)ruokakirjoja, joita voin erittäin lämpimästi suositella:

Yotam Ottolenghi - Plenty ja Plenty More
Elina Innanen - Vegaanin keittiössä
Ina-Janine Johnsen - Pataleipää
Marc Aulén - Sopat!
Ella Woodward - Deliciously Ella
Chrissy Freer - Superviljat

Hankintalistalla:

Yotam Ottolenghi, Ramael Scully - NOPI : The Cookbook
Jamie Oliver - Everyday Super Food



Menu

Minttuhernari ja Nordic Dynamite
Härkäpapu-leipäjuustosalaatti tyrnihillokkeella
Ravintorikkaat köyhät ritarit
Omenapiirakka kotimaisista omenoista


Minttuhernari a la Marc Aulén


1,5 l kasvislientä
100 g sipulisuikaleita
400 g jauhoisia perunoita
2 tl Nordic Dynamite tahnaa (ohje alla)
900 g kotimaisia pakasteherneitä
6 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria
10 g tuoreita mintunlehtiä
1 dl smetanaa

> Suikaloi sipuli, kuori ja leikkaa perunat paloiksi.
> Keitä aineksia (paitsi minttua ja smetanaa) 30 min. Lisää smetana ja minttu ja soseuta hienoksi. Tarkista suola.

Tämä on tavallisen hernekeiton upgreidattu versio. Resepti on Marc Aulénin Sopat! -keittokirjasta, josta muuten löytyy äärettömän hyviä, helppoja ja nopeasti valmistuvia keitto-ohjeita. En olisi uskonut, että hernekeitosta voi kehittää version, joka vie aivan uusille ulottuvuuksille. Täyskymppi!


Nordic Dynamite a la Marc Aulén

3 rkl sitruunamehua
0,7 l hapokasta omenamehua
2 dl rusinoita
2 dl kotimaisia puolukoita tai karpaloita
1 tl inkiväärimurskaa
10 habanerochiliä
10 ruskeaa sokeripalaa

> Poista chileistä kanta ja puolita chilit.
> Keitä aineksia noin 20-25 min. Soseuta hienoksi. Säilytä jääkaapissa.

Nordic Dynamite sopii hyvin paitsi keittioihin myös salaatteihin, patoihin ja jopa jälkiruokiin. Se on samalla tulista, makeaa ja tasapainoisen hapokasta. Aivan erinomainen lisuke, tätä reseptiä ei voi kuin ihailla :) Satsi on melko suuri, joten kolmasosakin ohjeesta riittä hyvin moneen ruokaan.


Härkäpapu-leipäjuustosalaatti tyrnihillokkeella



70 g tuoreita pinaatinlehtiä
2 vartta kotimaista lehtikaalia
1/2 kotimainen kesäkurpitsa
300 g leipäjuustoa
10 kpl tuoreita härkäpavunpalkoja

rucolaa tarjoiluun

Tyrnihilloke
100 g tyrnimarjoja
3 rkl tyrnihyytelöä

> Keitä härkäpavunpalkoja kiehuvassa vedessä 3-4 min. Huuhtele kylmällä vedellä ja anna hetken jäähtyä. Kuori palot ja puristä härkäpavun sisällys ulos haaleanvihreästä kuoresta.
> Huuhtele pinaatinlehdet ja lehtikaali. Asettele pinaatinlehdet tarjoilukulhoon ja revi lehtikaalinlehtiä päälle.
> Huuhtele kesäkurpitsa ja viipaloi ohuiksi suikaleiksi (esim. vihannessorvilla). Lisää salaattiin.
> Paloittele leipäjuusto. Lisää leipäjuustokuutiot ja härkäpavut salaattiin.
> Valmista hilloke sekoittamalla marjat ja hyytelö yhteen. Ripottele hilloketta salaatin päälle ja koristele tuoreella rucolalla.

Pohjoismainen salaatti parhaimmillaan! Erittäin raikkaan makuinen kokonaisuus, jossa maistuu puhdas luonto :)


Ravintorikkaat köyhät ritarit
(4-6 kpl)


4-6 palaa leipää
2 dl mantelimaitoa
2 kananmunaa
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
kookosöljyä voiteluun

Täyte
2 dl kesoa
1 dl kotimaisia marjoja
1/2 dl granaattiomenan siemeniä
kotimaista hunajaa makeutukseen

> Sekoita mantelimaito, kananmunat ja mausteet yhteen.
> Kuumenna ja öljyä pannu. Kasta leivät munamaitoseoksessa ja anna nesteen imeytyä leipiin. Paista leipäviipaleita molemmin puolin pannulla, kunnes saavat väriä pintaan.
> Siirrä leivät tarjoilulautasille ja lisää täytteet. Lisää hunajaa maun mukaan ja nauti!

Tässä hyvä vaihtoehto iltapalaksi. Keso, eli raejuusto, on sopivan täyttävää ja marjoista saa tarvittavia vitamiineja. Leiväksi kannattaa valita vaaleaa ja mieluiten kokojyväistä tai miksipä ei itsetehtyä :)


Omenapiirakka kotimaisista omenoista


2,5 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa

4 kananmunan valkuaista
2 kypsää banaania
1/2 dl maustamatonta (soija)jugurttia
1/2 dl vettä

2 keskikokoista kotimaista omenaa
2 rkl kotimaista juoksevaa (luomu)hunajaa
3 rkl mantelilastuja

Vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta tarjoiluun

> Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.
> Yhdistä kuivat ainekset kulhossa.
> Vatkaa valkuaiset erillisessä kulhossa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
> Muussaa haarukalla banaanit ja sekoita yhteen jugurtin ja veden kanssa. Kumoa valkuaisvaahto varovasti sekaan ja lisää kuivat ainekset.
> Huuhtele omenat ja pilko siivuiksi. Kuumenna ja öljyä pannu ja siirrä omenasiivut pannulle paistumaan. Lisää hunaja ja mantelilastut ja sekoita. Kun omenat ovat pehmenneet, ne ovat valmiita.
> Öljyä piirakkavuoka ja kaada piirakkataikina siihen. Asettele omenasiivut päälle haluamallasi tavalla ja ripottele kanelia koristeeksi. Paista piirakkaa uunissa puolisen tuntia. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

The Good Morning -blogin omenapiirakkaohje on helppo ja varma valinta. Ohje on hieman muokattu alkuperäisestä. Tässä piirakassa maku ja terveellisyys kohtaavat!

1 kommentti: