keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Arabialaisia makuja monikulttuurisessa keittiössä

Pohjois-Afrikassa, Välimeren rannalla, sijaitsee Afrikan vauraampiin maihin lukeutuva Tunisia. Maa itsenäistyi kuningaskuntana Ranskasta vuonna 1956, mutta jo vuotta myöhemmin siitä tuli tasavalta. Tunisia on historiansa aikana ollut alttiina monelle kulttuurille, mikä mm. näkyy arkkitehtuurissa ja uskonnossa. Lähes kaikki ovat arabialaistuneita, mutta jonkin verran Tunisiassa elää myös eurooppalaisia, juutalaisia ja alkuperäisväestöön kuuluvia berberejä.

Vaikka Tunisia on Afrikan rikkaimpia valtioita, se ei näy väestön elintasossa. Minimipalkat ovat pieniä ja harvalla on koulutusta tai lukutaitoa. Väestönkasvua on pyritty hillitsemään ja terveydenhuoltoon ja opetukseen on itsenäistymisen jälkeen myönnetty enemmän varoja. Maanviljely työllistää useimmat tunisialaiset ja maan pohjoisosa on viljelyaluetta. Siellä viljellään vehnää, ohraa, sitrushedelmiä ja vihanneksia. Maaseudulla pukeudutaan muslimivaatteisiin, mutta kaupunkielämä muistuttaa eurooppalaista elämää. Matkailu on Tunisian tärkein tulonlähde ja sen suosio on Välimeren ilmaston, alhaisten hintojen ja värikkään kulttuurin ansiota.


Luku- ja kirjoitustaidon puutteen vuoksi reseptejä ei ole kirjattu vaan taito kulkee suvussa. Perinteisesti naisten tehtävänä on tehdä ruokaa, mutta nykyään miehetkin osallistuvat. Tunisialaisessa keittiössä sekoittuvat arabialaiset, turkkilaiset, espanjalaiset, ranskalaiset ja italialaiset vaikutteet. Etelässä syödään kalaa ja makeaa ruokaa, pohjoisessa ruoka on tulista ja lihapainotteista. Pitkän rantaviivan johdosta kalat ja äyriäiset ovat yleisiä ja lihalajeista suosituin on lampaanliha. Varattomammissa perheissä syödään kanaa. Alkupalaksi on tarjolla meze -lajitelma tai keittoa eli chorbaa. Ateriaan kuuluu usein kypsennetty kasvissalaatti. Ruoat ovat yksinkertaisia ja valmistustavoiltaan helppoja, kuten pitkään haudutetut pataruoat eli taginetRuokaa syödään sormin ja syömiseen käytetään oikean käden etu- ja keskisormea sekä peukaloa. Jos syö neljällä sormella ohittaa profeetta Muhammedin ja jos syö viidellä osoittaa olevansa ahne. Litteää leipää käytetään ruoan lusikoimiseen. Tunisialaiset rakastavat makeita jälkiruokia ja leivonnaisia. Siellä syödään esim. pinjansiemenillä ja pähkinöillä kuorrutettua vanukasta Mouled Zgougania ja turkkilaista baklavaa.


Tunisialainen menu

Paistettu kasvissalaatti
Porkkanadippi
Kikherne-bataatti tagine ja aprikoosicouscous
Appelsiinia ja granaattiomenaa



Paistettu kasvissalaatti
(2-4 annosta)


1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
3 rkl öljyä
1 sipuli
4 tomaattia
2 punaista paprikaa
1-2 chilipaprikaa
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria

persiljaa tai korianteria koristeluun

> Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso. Asetŧele viipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sirottele päälle suolaa. Itketä 15 min, pyyhi talouspaperilla ja käännä viipaleet toisinpäin. Toista sama asia.
> Kuumenna ja öljyä pannu ja paista kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleita ensin molemmin puolin, kunnes saavat väriä pintaan. Siirrä sivuun.
> Kuori sipuli ja tomaatit. Leikkaa sipuli, tomaatit, paprikat ja chilit pienemmäksi ja siirrä pannulle paistumaan. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes kasvikset ovat pehmennet ja neste haihtunut. Hämmennä välillä. Lisää mausteet.
> Aseta kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet sekä kasvisseos tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä. Koristele persiljalla tai korianterin lehdillä.


Porkkanadippi


4 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1/2 sipuli
1 tl juustokuminaa
1/2 sitruunan mehu
1/2 -1 tl harissaa

> Raasta porkkanat ja hienonna valkosipuli, kypsennä niitä 1/2 dl:ssa vettä.
> Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä. Lisää pannulle juustokumina ja odota kunnes se alkaa tuoksua. Lisää joukkoon keitetty porkkanaraaste ja valkosipuli sekä loput ainekset.
> Ota pannu levyltä ja soseuta ainekset sauvasekoittimella. Anna jäähtyä. Tarjoa kylmänä leivän päällä.

Harissa on Tunisiassa yleinen maustetahna ja sitä valmistetaan chilistä, valkosipulista sekä arabialaisista mausteista. Suosittelen tässä reseptissä lisäämään sitä vaiheittain samalla maistaen. Porkkanadippi maistui Lapin rieskan kanssa.


Kikherne-bataatti tagine ja aprikoosicouscous
(6-8 annosta)



1 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia
2 porkkanaa
2 tl kanelia
2 tl juustokuminaa
2 tl korianteria
1 tl kurkumaa
1 tl savupaprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä
500 g bataattia
800g kikherneitä
800 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 dl kasvislientä
suolaa
mustapippuria

1,5 dl couscousta
1/2 tl suolaa
6 kpl kuivattua aprikoosia
2,25 dl kiehuvaa vettä
3 tl oliiviöljyä

> Kuori ja hienonna punasipulit, kuori ja viipaloi porkkanat. Kuumenna ja öljyä pannu ja paista sipulia ja porkkanaa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 10 min. Lisää mausteet ja valkosipulimurska ja jatka paistamista 2-3 min.
> Kuori ja paloittele pieneksi bataatti. Lisää bataattikuutiot, kikherneet, tomaattimurska, tomaattipyre ja kasvisliemi pannulle. Kiehauta ja alenna lämpöä. Peitä kannella ja anna hautua kannen alla 45 min. Lisää suola ja pippuri hauduttamisen jälkeen, kun pata on ehtinyt vähän jäähtyä.
> Sekoita couscous ja suola kulhossa. Pilko aprikoosi pienemmäksi ja lisää sekaan. Kaada kiehuva vesi ja 1 tl oliiviöljyä päälle, sekoita ja peitä kelmulla. Anna nesteen imeytyä noin 10 min. Lisää loput öljyt ja sekoittele haarukalla.


Pitkään haudutetut padat sopivat erinomaisesti kylminä vuodenaikoina. Ruoka oli täyttävää ja riittoisaa. 


Appelsiinia ja granaattiomenaa
(neljälle)


2 appelsiinia
1 granaattiomena
8 kuivattua taatelia
sitruunamehua

> Kuori appelsiinit valkoinen osa huolellisesti poistaen. Leikkaa appelsiinit viipaleiksi ja asettele tarjoilulautaselle.
> Pyörittele granaattiomenaa pöytää vasten painellen, jotta siemenet irtoavat. Halkaise granaattiomena ja ravistele siemenet ulos, käytä tarvittaessa lusikkaa apuna. Ripottele siemenet appelsiiniviipaleille.
> Pilko taatelit saksilla ja asettele ne tarjoilulautaselle päällimmäiseksi.
> Pirskottele muutama tippa sitruunamehua päälle ja tarjoa kylmänä.

Tuoreet hedelmät ovat Tunisiassa yleinen jälkiruoka. Päälle pirskotellaan tavallisesti appelsiininkukkavettä, mitä saattaisi löytyä etnisistä kaupoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti