tiistai 29. joulukuuta 2015

Värikkäitä jouluherkkuja

Viimeistä ruokaviikkoa viedään! Kerron ajatuksistani tästä vuodesta vielä erikseen, mutta tähän väliin ajattelin kirjata ylös joulun herkkuja, jotta niitä voi myöhemmin jälleen muistella :)

Joulua on ihana suunnitella ja fiilistellä. Viime vuonna halusin perinteisen joulun, tänä vuonna päätin käyttää perinteisiä raaka-aineita ja makuja uudenlaisissa ruoissa. Sain inspiraatiota uusimmasta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä, jonka tilaukseen olen ollut erittäin tyytyväinen.




Joulumenu

Piparkakkumausteinen bataattikeitto

Täytetyt myskikurpitsat
Punajuurihummus
Uunissa paahdetut juurekset ja hedelmät
Raikas omenasalaatti
Avokado-hernepyre
Kotijuusto

Juustokakku



Piparkakkumausteinen bataattikeitto
(alkupalaksi kuudelle)


1 (n. 700 g) bataatti
1 sipuli
2 rkl tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä
1/2 sitruunan mehu
1,5 tl piparkakkumaustetta
6 dl kasvislientä
2 dl kaurakermaa

Koristeluun inkiväärilunta (kuorittu ja kokonaisena pakastettu inkivääri raastettuna)

> Kuori ja kuutioi bataatti. Hienonna sipuli ja inkivääri.
> Kuumenna ja öljyä kattila. Kuullota sipulia ja inkivääriä 2 min, lisää tämän jälkeen bataatti paistumaan 2 minuutiksi. Lisää sitruunamehu, piparkakkumauste ja kasvisliemi kattilaan ja keitä noin 15 min, kunnes bataatti on pehmeää. Lisää kaurakerma ja soseuta keitto.
> Annostele keitto ja raasta pakastettua inkivääriä koristeeksi.

Kevyt alkukeitto herättää ruokahalun. Alkon kuohuviinisuositus bataatin kanssa (Valdobbiadene) toimi loistavasti tähän yhteyteen. Inkiväärilumi ei onnistunut siitä syystä, että unohdin pakastaa inkiväärin tarpeeksi ajoissa.


Täytetyt myskikurpitsat
(8 pientä annosta)


1 reilunkokoinen myskikurpitsa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Täyte
1 dl bulguria
suolaa
mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl appelsiinimehua
1 dl persiljaa
kourallinen tuoretta minttua
2 dl kikherneitä
1 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl manteleita
1 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl harissaa
150 g fetajuustoa

> Laita uuni lämpeämään 200 ° C.
> Halkaise kurpitsa ja kaiverra ulos siemenet. Tee viiltoja kurpitsan leikkauspintaan. Valuta öljyä päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista uunin keskitasolla 45 min, kunnes kurpitsa on kypsää.
> Valmista täyte keittämällä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita bulguriin suolaa, pippuria, öljyä ja appelsiinimehua. Hienonna yrtit ja sekoita mantelit monitoimikoneessa karkeaksi jauheeksi. Sekoita täytteen ainekset yhteen, mutta käytä fetajuustosta vain puolet.
> Painele täyte kurpitsan koloihin ja päälle. Murustele loput fetajuustosta päälle. Siirrä takaisin uuniin paistumaan 10 minuutiksi. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ennen tarjoilua ja leikkaa kurpitsa kahdeksaan osaan.

Täytetyt myskikurpitsat houkuttelivat ulkonäönsä vuoksi. Mielestäni resepti oli kekseliäs ja pirteä, mutta annos jäi silti hieman vaisuksi, ehkä se olisi kaivannut vähän hapokkuutta. Tein tuplasti isomman satsin, mikä osoittautui liian suureksi määräksi siihen nähden, että pöydässä oli paljon muutakin tarjolla. 


Punajuurihummus


400 g punajuurta
1 tlk kikherneitä
1 rkl tahinia
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa
juustokuminaa

> Keitä punajuuret kypsiksi ja anna jäähtyä.
> Valmista tahini paahtamalla seesaminsiemeniä kuumalla pannulla. Anna siementen jäähtyä ja sekoita sitten monitoimikoneessa tahnaksi. Lisää oliiviöljyä tarpeen mukaan ja mausta lopuksi suolalla.
> Soseuta kaikki ainekset blenderissä ja aseta hummus tarjolle.

Esikeitetyt punajuuret olivat joulun pelastus! Mikäli aikaa on käytettävissä enemmän, voi punajuuret itse keittää esim. jo edellisenä iltana. Suosin itsetehtyä tahinia, mutta kaupan valmiit ovat myös ihan hyviä.


Avokado-hernepyre

2 avokadoa
1 pakastepussi (300 g) herneitä
4 rkl vettä
kourallinen tuoretta minttua
1 sitruunan mehu
2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa

> Kaada herneet siivilään ja valuta päälle lämmintä vettä. Jätä herneet vähäksi aikaa vielä sivuun sulamaan.
> Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa ja tarkista maku.

Hain reseptiä Deliciously Ellan blogista ja löysin tämän (hieman muokattu alkuperäisestä). Helppoa, hyvää ja nopeaa! :)


Uunissa paahdetut juurekset ja hedelmät


400 g ruusukaalia
1 kg kiinteää perunaa
250 g tummia viinirypäleitä
6 tuoretta viikunaa
oliiviöljyä
balsamicoa
vaahterasiirappia
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria

> Laita uuni lämpeämään 225 ° C.
> Leikkaa ruusukaalien kanta ja halkaise ne. Huuhtele ja lohko perunat. Irrota viinirypäleet tertuista ja leikkaa viikunat neljään osaan.
> Laita yhteen uunivuokaan ruusukaalit ja perunat ja toiseen vuokaan viinirypäleet ja viikunat. Lisää öljy, balsamico, yrtit ja mausteet.
> Paista uunissa noin 15 min ja tarjoile lisukkeena.

Herkullista ja värikästä!


Raikas omenasalaatti
(iso kulhollinen)

1 kg omenoita
1 rasia kiiviä
3 pussia jääsalaattia

Kastike
1/2 sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1/2 tl sokeria

> Kuori ja paloittele omenat ja kiivit. Huuhtele salaatti ja revi salaatinlehdet pienemmäksi. Yhdistä kulhossa.
> Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja valuta salaatin päälle.


Kotijuusto


2 l kevytmaitoa
6 kananmunaa
2 purkkia kermaviiliä
2 purkkia viiliä
ripaus suolaa

Lisäksi
pala sideharsokangasta
reikäkauha

> Ota raaka-aineet huoneenlämpöön 6 tunniksi ennen valmistusta.
> Kaada maito kattilaan ja lämmitä, kunnes alkaa kiehumaan.
> Riko sillä välin kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon kermaviili ja viili. Kaada seos varovasti maitoon, kun maito on saavuttanut kiehumispisteen. Sekoita ja kiehauta uudelleen. Sammuta liesi ja anna juustomassan nousta pintaan.
> Siirrä kattila sivuun, peitä kannella ja anna seistä 30 min.
> Aseta siivilä tyhjän kattilan päälle. Peitä siivilä sideharsokankaalla ja nosta juustomassaa reikäkauhalla siivilään kankaalle. Sekoita juustomassan joukkoon ripaus suolaa, peitä kattilan kannella ja jätä yön yli kylmään valumaan.
> Kumoa juusto tarjoilulautaselle ja nauti jouluruokien ja saaristolaisleivän kanssa.

Tämä resepti on peräisin edesmenneeltä mummiltani. Sitä on syöty aina jouluisin. Juuston tekeminen on helppoa ja hauskaa, raaka-aineet yksinkertaisia ja maku erinomaista! Sopii erityisesti saaristolaisleivän kanssa :)


Juustokakku


Pohja
150 g piparkakkuja
1,5 dl voita

Täyte
500 g rahkaa
200 g tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
2 dl vispikermaa
kardemummaa
kanelia
1 rkl sitruunamehua
3/4 dl glögijuomaa
4 tl liivatejauhetta

Koristeluun
karpaloita
karambolaa

> Valmista pohja sulattamalla voi. Sekoita voisula ja piparkakut monitoimikoneessa, kunnes koostumus on hyvä. Taputtele taikina kakkuvuoan pohjalle ja siirrä jääkaappiin.
> Sekoita rahka, tuorejuusto ja sokeri yhteen kulhossa. Vispaa kerma erillisessa kulhossa kuohkeaksi ja yhdistä rahkaseokseen. Mausta kardemummalla, kanelilla ja sitruunamehulla.
> Sekoita glögijuoma ja liivatejauhe kattilassa. Lämmitä koko ajan sekoittaen. Kaada liivateseos täytteeseen, sekoita ja tarkista maku. Kumoa täyte kakkupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele marjoilla ja hedelmillä, esim. karpaloilla ja karambolalla.

Täydellistä jälkiruokaa jouluksi! Kiitokset työkaverilleni Saralle loistavasta ohjeesta, jonka myös sain ilokseni jakaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti