tiistai 22. joulukuuta 2015

Vaahteramaan sapuskaa

Kanada tunnetaan vaahterasiirapista sekä kovana jääkiekkomaana. Siirtolaisaallon myötä yhteiskunnasta on tullut monikulttuurinen. Erityisesti englantilaiset, ranskalaiset ja amerikkalaiset ovat vaikuttaneet maan kulttuuriin, mutta siirtolaisten mukana on tullut myös paljon muiden maiden kansalaisuuksia kuten irlantilaisia ja walesiläisiä. Alkuperäisasukkaat ovat jakautuneet useisiin kulttuuriryhmiin ja vapaamielisen maahanmuuttopolitiikan johdosta jopa joka viides on nykyään maahanmuuttaja.

Pinta-alaltaan Kanada on maailman toiseksi suurin valtio, mutta samalla yksi harvimmin asuttuja maita. Kylmien sääolojen takia suuri osa maaperästä on viljelykelvotonta. Kanadan suurin kaupunki Toronto on uusi ja moderni. Torontosta löytyy mm. museoita, tiedekeskus sekä Pohjois-Amerikan korkein rakennus CN-Tower. Quebec City on Kanadan eurooppalaisin kaupunki. Quebecin osavaltion suurimmassa kaupungissa Montrealissa voi ihastella vanhaakaupunkia. Ottawa on Kanadan pääkaupunki. Hintataso on korkea, monin puolin jopa yli eurooppalaisen tason.

Kanadalainen ruokakulttuuri oli alunperin ranskalais-englantilainen, mutta sittemmin vaikutteita on otettu muualta maailmasta, etenkin Yhdysvalloista. Ruokakulttuuri vaihtelee alueittain. Rannikolla syödään kalaa, preerialla lihaa. Quebecin provinssissa on paljon ranskalaisvaikutteita, länsirannikolla tarjoillaan aasialaisia makuja ja Edmontonissa ja Calgaryssä voi maistella itä-eurooppalaisia ruokia. Pohjoisessa alkuperäisväestön ruokavalio pohjautuu luonnon antimiin. Varsinaista kanadalaista keittiötä ei ole, mutta ympäri maata suosittua poutinea voidaan pitää kansallisruokana. Poutine koostuu ranskalaisista perunoista, juustosta ja paistikastikkeesta. Vaahterasiirappia käytetään paljon aamiais- ja jälkiruoissa.



Vaahteramaan sapuskat

Rapeat bataattiranskalaiset jugurttikastikkeella
Linssi-kvinoaburgerit
Keltahernekeitto ja valkosipulileipäset
Mustikkavohvelit vaahterasiirapilla


Rapeat bataattiranskalaiset jugurttikastikkeella
(neljälle)



2 keskikokoista bataattia
2 rkl kookosöljyä
4 rkl polentaa
1 tl merisuolaa
juustokuminaa
savupaprikajauhetta
mustapippuria

Kastike
Kourallinen tuoretta persiljaa
Kourallinen tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä
2 tl inkivääriä
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl juustokuminaa
1/2 rkl korianteria
1/2 luomusitruuna (kuori + mehu)
2,5 dl jugurttia tai rahkaa

> Huuhtele bataatit ja leikkaa ranskalaisiksi. Siirrä ne vettä sisältävään kulhoon ja ravistele hetken, jotta ylimääräinen tärkkelys poistuu. Kuivaa puhtaan liinan päällä ja jätä työtasolle vielä kuivumaan. Mitä kuivempia niistä saa, sitä rapeampia niistä tulee.
> Kuumenna uuni 200 °C.
> Sulata kookosöljy kattilassa miedolla lämmöllä.
> Siirrä banskikset kannelliseen purkkiin. Kaada sulanut kookosöljy päälle. Lisää polenta, suola ja mausteet. Laita kansi päälle ja ravistele hyvin, jotta maut tarttuvat tasaisesti. Levitä banskikset kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille väljästi, jotta ne paistuvat hyvin. Paista uunissa 30-40 min.
> Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen paitsi jugurtti. Yhdistä jugurtti samaan määrään kastiketta juuri ennen tarjoilua.

My new roots -blogin parhaimmistoa! Polenta tekee pinnasta rapean. Kannattaa tarjota heti uunista tulleina.


Linssi-kvinoaburgerit
(neljälle)


Pihvit
1/2 dl (kotimaista) kvinoaa
1 dl vihreitä linssejä
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl kanelia
2 tl kasvisliemijauhetta
1/2 dl kauraleseitä
1 rkl perunajauhoja
1 pieni sipuli

Kaalisalaatti
2 rkl maustamatonta jugurttia 
1 tl dijon-sinappia
1 tl vahvaa sinappia
1 sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä 
merisuolaa
mustapippuria
1/2 keräkaali
1 pieni punasipuli
1 porkkana
1 punainen omena
1/2 punainen chili 
2 suolakurkkua
Kourallinen pinaattia

Lisäksi
tomaattipyrettä
cheddarjuustoa
moniviljaleipää

> Valmista pihvit huuhtelemalla ja keittämällä kvinoa ja linssit erillisissä kattiloissa kypsiksi. Kvinoaan kannattaa lisätä nestettä vähitellen ja antaa sen puuroutua. Kotimainen lajike sopii tähän parhaiten. Hienonna sipuli ja yhdistä kaikki ainekset. Anna tekeytyä viileässä puoli tuntia. Lämmitä uuni 225 °C. Muotoile taikinasta neljä reilunkokoista pihviä (tai useampi pienempi) ja paista uunissa 15 min.
> Valmista kaalisalaatti sekoittamalla jugurtti, sinapit ja sitruunamehu yhteen. Lisää öljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Poista uloin kerros kaalista ja huuhtele kaali. Suikaloi kaali, hienonna punasipuli ja raasta porkkana ja omena. Pilko chili, suolakurkku ja pinaatti. Lisää kaikki ainekset kulhoon kastikkeen päälle. Sekoita vasta juuri ennen tarjoilua.
> Paahda leivät uunissa.
> Kokoa burgerit seuraavasti: levitä leiville tomaattipyrettä, lisää kaalisalaatti, laita pihvi päälle, viipaloi juustoa pihville, aseta kansi päälle ja nauti!

Kaalisalaatista tuli erittäin mehevää ja se säilyy jääkaapissa hyvin pari päivää. Ohje Jamie Oliverilta (Canada Day Burger). Pihvit tein Chocochilin ohjeella.


Keltahernekeitto ja valkosipulileipäset
(6 annosta) 


500 g keltaisia ruokaherneitä
2,5 l vettä + 2 l liottamiseen
2-3 rkl voita
3 porkkanaa
3 lehtisellerinvartta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 laakerinlehteä
1 rkl tuoretta timjamia
1,5 tl suolaa
1 tl pippuria

1/2 patonki
2 rkl sulatettua voita
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl merisuolaa

> Huuhtele herneet kylmällä vedellä ja laita likoamaan yön yli 2 litraan vettä.
> Sulata voi suuressa kattilassa. Huuhtele ja viipaloi porkkanat ja lehtiselleri, hienonna sipuli ja murskaa valkosipuli. Siirrä kattilaan ja paista 15 min, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
> Kaada herneet siivilän läpi. Lisää kattilaan liotetut herneet, laakerinlehdet, tuore timjam, suola ja pippuri ja paista muutama minuutti. Lisää tämän jälkeen vesi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla 2-3 tuntia välillä sekoittaen. Poista laakerinlehdet ennen tarjoilua.
> Viipaloi patonki ja voitele palat. Paahda 150 °C uunissa noin 7 min. Levitä päälle valkosipulimurskaa ja viimeistele ripauksella suolaa. Tarjoile keiton kanssa.

Kanadassa syödään hernekeittoa halkaistuista keltaherneistä (yellow split pea soup). Perinteisesti keitto sisältää lihaa, mutta toimii hyvin ilmankin.


Mustikkavohvelit vaahterasiirapilla
(neljälle)


2,5 dl piimää
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl intiaanisokeria
1/2, tl suolaa
35 g voita
1/2 tl vaniljajauhetta
3 dl mustikoita

vaahterasiirappia tarjoiluun

> Jos käytät pakastemustikoita, ota ne sulamaan hyvissä ajoin.
> Mittaa piimä kulhoon. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset ja sekoita keltuaiset piimän joukkoon.
> Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen. Siirrä jauhoseos piimän ja keltuaisten joukkoon, lisää sokeri, suola, sulatettu voi sekä vaniljajauhe.
> Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja kumoa varovasti taikinan joukkoon.
> Kaada taikina silikonisiin vohvelivuokiin ja lisää ruokalusikallinen mustikoita jokaisen päälle. Paista 175 ° C uunissa 30 min (tai 225 asteisessa 15 min) ja tarjoile vaahterasiirapin kanssa.

Käytin silikonisia vohvelivuokia ensimmäistä kertaa. Vohveleista tuli maistuvia, mutta uunissa paistettuina ei kovin rapeita. Vaahterasiirappia voi käyttää leivontaan korvaamaan sokeria tai ihan sellaisenaan herkullisena kastikkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti