perjantai 27. marraskuuta 2015

Swahilia ja kookospalmuja

Itä-Afrikan savannit ovat säilyttäneet luonnonkauneutensa ja ainutlaatuisuutensa. Luonnossa eläviä villieläimiä tavataan enemmän kuin missään muualla. Ilmasto on trooppinen ympäri vuoden. Tansania itsenäistyi vuonna 1961 ja yhdistyi kolme vuotta myöhemmin Sansibarin kanssa Tansanian yhdistyneeksi tasavallaksi.

Väestö on jakautunut yli 120 etniseen ja kielelliseen ryhmään. Koulukieli on swahili. Koulunkäyntiä ei valvota ja siksi moni lapsi voi perheen painostuksesta jäädä kotiin peltotöihin. Naiset jättävät usein työpaikkansa perheen perustettua ja jää kotiin hoitamaan lapsia, tekemään ruokaa ja paimentamaan karjaa. Siksi moni nainen toivoo miehensä ottavan useamman vaimon. Naiset pukeutuvat kangaan, joka on ohuesta puuvillasta tehty kangaspala. Niitä voi käyttää myös sisustukseen, verhoina, päähineenä tai vauvan kantokassina.

Tansaniassa on vaikea kulkea kuulematta musiikkia. Taarab musiikilla on arabialaiset juuret ja siitä eräs zairelainen muusikko kehitti 1970-luvulla afrojatsin. Rap-musiikki on suosittua ja swahilin kieli sopii siihen erinomaisesti.

Talojen pihoilta löytyy usein pieni kasvimaa, jossa paikalliset kasvattavat jokapäiväisiä ruoka-aineita. Kasvimaalta voi löytyä kaalia, papuja, luumutomaatteja, pinaattia, sipulia ja joskus myös avokadoa ja okraa. Lisäksi puutarhassa kasvaa chiliä, korianteria ja kurpitsaa. Arkiruoka on tavallisesti ugaalia, eli maissipuuroa, ja sen kanssa tarjoiltavaa papumuhennosta. Perusruoka on ravitsevaa ja yksinkertaista ja melko käsittelemätöntä, joten myös terveellistä. Ruokalajeihin käytetään vihanneksia ja viljaa ja ruoan kanssa syödään chapati-leipää. Pitkän rantaviivan ja lukuisien järvien johdosta kalaa syödään laajoilla alueilla. Ruoan tulisuus vaihtelee alueittain. Ruokaa keitetään kookosmaidossa tai maapähkinöiden kanssa. Jälkiruoaksi on tuoreita hedelmiä. Ruokaa syödään tavallisesti sormin, ellei ole vieraita kylässä. Ateriat nautitaan lattialla istuen. Tansaniassa ruoat valmistettiin vuosisatoja ilman yrttejä tai mausteita ennen arabien valloitusmatkoja. Nykyään mausteita käytetään runsaasti, kuten neilikkaa, kanelia, kardemummaa, pippuria ja juustokuminaa.


Tansanialaisia ruokia

Sansibarin mausteriisi
Kookospinaatti
Tomaatti-sipulirelissi
Papaijakeitto


Sansibarin mausteriisi
(4 annosta)


2 sipulia
2 rkl öljyä
7 sinapinsiementä
4 kokonaista neilikkaa
1 kanelitanko
1 tl kurkumaa
2 dl pitkää riisiä
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa

> Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä.
> Lisää sinapinsiemenet ja anna niiden poksahtaa. Lisää muut mausteet.
> Lisää riisi kuullottumaan.
> Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja hauduta kypsäksi noin 20 min. Lisää suolaa maun mukaan.

Todella maukasta, joulun makuista riisiä. Maistuu hyvin tähän vuodenaikaan. Sinapinsiemeniä en saanut poksahtamaan enkä voi käsittää miksi pitäisi käyttää vain seitsemää siementä, mutta hyvää tuli joka tapauksessa :)


Kookospinaatti
(neljälle)

300 g pakastepinaattia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
400 ml kookosmaitoa 
1 tl chilijauhetta
2 rkl öljyä
1,5 tl suolaa

> Ota pakastepinaatti huoneenlämpöön sulamaan 30 minuutiksi.
> Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä.
> Lisää sulanut pinaatti ja anna hautua hetken.
> Lisää kookosmaito ja mausteet. Kuumenna ja tarkista maku. Tarjoa muhennoksen kanssa.



Tomaatti-sipulirelissi
 

4 kypsää tomaattia
1 sipuli
1/2 tl chilijauhetta
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa 

> Kuori sipuli ja soseuta se monitoimikoneessa.
> Huuhtele tomaatit ja poista niistä kanta. Lisää tomaatit monitoimikoneeseen ja soseuta.
> Mausta chilijauheella, sitruunamehulla ja suolalla ja tarjoa lisäkkeenä.

Tässä reseptissä kannattaa käyttää huoneenlämpöisiä, pehmeitä tomaatteja. Tuli mieleen, että tätä voisi käyttää myös pizzassa tomaattipyreen sijaan :)


Papaijakeitto
(4 annos)


2 kpl (700 g) raakaa papaijaa
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa
2 rkl persiljaa

> Kuori ja paloittele lohkoiksi papaijat ja sipuli. Kuullota ruskistamatta niitä kattilassa öljyssä.
> Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna hautua niin kauan, että papaija on kypsää. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
> Lisää kerma ja lämmitä keitto melkein kiehuvaksi. Tarkista maku. Koristele persiljalla ja tarjoile keitto kylmänä tai kuumana.

Tansaniassa on runsaasti erilaisia hedelmiä eikä niitä tuhlata. Raa'at hedelmät voidaan käyttää esimerkiksi keitoissa. Valitse tähän reseptiin sopivan raa'at papaijat, jotka tuntuvat kovilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti