torstai 12. marraskuuta 2015

Korianterin tuoksua

Trooppisen sademetsän ja kumpuilevien maisemien seassa ruskeavetiset joet risteilevät. Harvinaisiin eläinlajeihin törmää luonnossa. Sademetsät ovat tiettävästi maailman vanhimmat ja siellä eläin- ja kasvilajit ovat saaneet kehittyä miljoonien vuosien ajan. Ilmasto on kuuma ja kostea läpi vuoden. Malesia sijoittuu kahdelle toisistaan erillään olevalle alueelle: Malakan niemimaan eteläkärkeen ja Borneon saaren pohjoisosaan. Rannikon tutumassa on häikäisevän kauniita saaria.
 
Malesia on moderni, mutta jakautunut kehitysmaa sekä merkillinen neljän kielen ja kulttuurin valtio30-miljoonaisen väestön suurin ryhmä on malaijit, vähemmistössä ovat kiinalaiset ja intialaiset. Bahasa-kielellä pärjää hyvin vaikka Malesiassa puhutaan lukuisia alueellisia kieliä. Länsirannikolla ollaan vapaamielisiä, siellä tanssitaan diskoissa ja järjestetään niin formulakisoja kuin kauneuskilpailuja. Länsi on vauraampi ja kaupungistuneempi kuin itä, jossa islamisteja seurataan pelolla. Taloudellinen valta on kiinalaisilla, mutta poliittisesta vallasta alkuperäisväestö pitää tiukasti kiinni. Lipussa oleva puolikuu edustaa islamia ja puna-valkoiset raidat ja tähti symboloi maan osavaltioita. Portugalilaiset, hollantilaiset ja britit sekä Aasian muut valtiot ovat jättäneet jälkensä maan historiaan ja niiden vaikutukset näkyvät edelleen.

Rikkaat luonnonvarat, kuten öljy ja maakaasu, voimakas infrastruktuurin rakentaminen ja nopeasti kasvanut teollisuussektori pitää talouden kasvua vilkkaana. Toisaalta kova kiire kehittyä on myös aiheuttanut harmia ja konkursseja. Sademetsää raivataan ja tilalle pystytetään persoonattomia taloja. Liikehuoneistot seisovat tyhjillään ylitarjonnan vuoksi. Malesian todellinen sielu löytyy pienistä kylistä, mutta niiden määrä on koko ajan supistumassa.

Kasvissyöjälle Malesia on helppo paikka. Paistettuihin riisiruokiin (nasi goreng), tofu-munaruokiin ja kookosmaito-kasviscurryruokiin törmää aina. Ruoka on pääsääntöisesti hygienistä, myös halvimmissa katuruokaloissa, kuhan se ei ole ehtinyt kylmetä. Yleensä katuruokia valmistetaan asiakkaiden silmien edessä alusta loppuun, tuoreista raaka-aineista. Malaijilaisia, kiinalaisia ja intialaisia ruokia syödään ympäri Malesiaa.


Malesialainen menu
 
Mee goreng
Borneolaiset sademetsäkasvikset
Kuchingilainen kookoscurry
Tulinen herkkusienikeitto
 


Mee goreng
(neljälle)


2 rkl auringonkukkaöljyä
1/2 sipuli
270 g kiinteää tofua
125 g vihreitä papuja
100 g kiinankaalia
250 g munanuudeleita
1,5 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
2 tl sambal oelek - tai muuta chilitahnaa
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl vettä
Kourallinen jäävuorisalaattia
1 rkl paahdettua sipulirouhetta
sitruunalohkoja tarjoiluun

> Laita tofu kahden talouspaperin väliin painon alle valumaan.
> Kuumenna ja öljyä wok-pannu. Hienonna sipuli ja siirrä pannulle kuullottumaan.
> Huuhtele pavut ja poista kannat. Leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Kuutioi tofu.
> Siirrä tofu ja pavut pannulle 2-3 minuutiksi paistumaan, kunnes tofu saa väriä pintaan.
> Huuhtele ja suikaloi kiinankaali. Siirrä pannulle pehmentymään ja lisää tämän jälkeen nuudelit pannulle paistumaan. Lisää mausteet, chilitahna, soijakastike ja vesi parin minuutin kuluttua ja sekoita. Paista wokkia kunnes nuudelit alkavat olemaan kypsiä.
> Tarjoile wokki jäävuorisalaatin ja sitruunalohkojen kera, ripottele sipulirouhetta päälle.

Mee (lausutaan mii) tarkoittaa nuudelia ja goreng viittaa siihen, että ruoka on paistettua. Mee goreng sisältää aina vihanneksia, usein myös merenantimia tai joskus lihaa. Tein annoksen Yotam Ottolenghin ohjeella. Erittäin hyvää!


Borneolaiset sademetsäkasvikset
(neljälle)


3 rkl auringonkukkaöljyä
300 g tempeä
3 rkl cashewpähkinöitä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
2 tl mantelijauhetta
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
5 cm pala inkivääriä
1 sitruunaruohonvarsi
200 g pikkumaissia
200 g kukkakaalia
400 ml kookosmaitoa
1 rkl perunajauhoja

Tarjoiluun
tuoretta korianteria
paahdettuja maapähkinöitä

> Kuumenna ja öljyä pannu. Kuutioi tempe ja lisää pannulle paistumaan. Lisää myös cashewpähkinät.
> Soseuta korianteri, chilijauhe, kurkuma, mantelijauhe, sipuli, valkosipuli ja inkivääri monitoimikoneessa tahnaksi. Lisää tahna pannulle ja sekoita hyvin.
> Pilko sitruunaruohonvarsi pieneksi ja lisää pannulle. Kypsennä seosta 2 min.
> Halkaise maissit pituussuunnassa kahtia ja irrota kukkakaalista kukinnat. Siirrä maissi, kukkakaali ja kookosmaito pannulle ja sirottele perunajauhoja sekaan siivilän läpi. Sekoita hyvin ja hauduta kannen alla 5 min.
> Koristele tuoreella korianterilla ja paahdetuilla maapähkinöillä. Tarjoile riisin kanssa.
 
Tempeä en onnistunut tällä kertaa löytämään, mutta quornkuutiot kävivät korvikkeena. Nopeaa ja helppoa arkiruokaa, joka maistuu kaikille kookosmaidon ystäville :)


Kuchingilainen kookoscurry
(neljälle)

4 rkl auringonkukkaöljyä
4 pientä munakoisoa
suolaa
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
4 punaista chiliä
2 tl tamarinditahnaa
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl kurkumaa
1/2 pieni valkokaali
1 punainen paprika
300 g kiinankaalia
400 ml kookosmaitoa

Tarjoiluun
tuoretta korianteria

> Kuumenna ja öljyä vokkipannu. Huuhtele ja leikkaa munakoisot pituussuunnassa neljään osaan ja pilko sitten pienemmäksi. Siirrä munakoisopalat pannulle paistumaan ja lisää hieman suolaa, jotta munakoisot eivät ime liikaa öljyä itseensä.
> Soseuta punasipuli, valkosipuli, chilit, tamarinditahna, soijakastike ja kurkuma monitoimikoneessa tahnaksi. Lisää maustetahna ja tilkka vettä pannulle, jotta maku sekoittuu tasaisesti.
> Suikaloi valkokaali ja paprika ja lisää pannulle paistumaan. Kyspennä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä, mutta niissä on edelleen purutuntumaa.
> Suikaloi kiinankaali ja lisää pannulle kookosmaidon kanssa. Hauduta kastiketta vielä 3 minuuttia, mutta älä päästä sitä kiehumaan.
> Tarjoa kookoscurry tuoreen korianterin ja halutessasi tuoreen chilin kanssa.

Tämä kookoscurry on suosittu erityisesti Etelä-Malesiassa ja Kuchingissa. Toimii hyvin nuudeleiden kanssa.


Tulinen herkkusienikeitto
(4 annosta)


Liemi
1 rkl auringonkukkaöljyä
3 pientä sipulia
3 porkkanaa
6 lehtisellerinvartta
75 g pala inkivääriä
6 valkosipulinkynttä
3 sitruunaruohonvartta
12 kuivattua luumua
3 punaista chiliä
6 tähtianista
2 rkl soijakastiketta
6 limelehteä
 
2 tl jauhettua korianteria
2 rkl tamarinditahnaa
450 g herkkusieniä
150 g vihreitä papuja
Kourallinen tuoretta korianteria
2 limen mehu
1,5 tl suolaa

seesamöljyä tarjoiluun

> Kuori ja pilko pienemmäksi sipuli, porkkanat, lehtiselleri ja inkivääri. Kuori valkosipulit, mutta jätä kokonaisiksi.
> Kuumenna ja öljyä pannu. Lisää sipulit, porkkanat, lehtiselleri, inkivääri ja valkosipulit paistumaan 5 minuutiksi, kunnes alkavat saada väriä. Lisää 2,25 litraa vettä pannulle ja heitä sekaan pienemmäksi pilkotut sitruunaruohonvarret, kuivatut luumut, pienemmäksi pilkotut chilit, tähtianikset, soijakastike, limelehdet ja jauhettu korianteri. Kiehauta ja laske lämpötilaa, anna hautua pannulla 45 min.
> Huuhtele ja viipaloi herkkusienet. Leikkaa pavut kolmeen osaan, poista kannat ja keitä niitä vedessä 4 minuuttia. Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä.
> Siivilöi liemi ja kaada takaisin pannulle (kasvikset voi halutessaan jättää keittoon). Lisää tamarinditahna ja sienet ja anna kiehua hiljalleen 2 min. Lisää pavut, korianteri, limemehu ja suola ja jatka keittämistä 1 min.
> Kaada keitto tarjoilukulhoihin ja lisää jokaiseen kulhon pari tippaa seesamöljyä. Tarjoile halutessasi lisukkeena keitettyjä nuudeleita.

Tässä keitossa thaimaalaiset ja vietnamilaiset vaikutteet yhdistyvät. Liemi on hapokas ja tulinen, mutta seesamöljy tasapainottaa makua hyvin. Sekaan voi tarjoiluvaiheessa vielä lisätä ituja ja runsaasti tuoretta korianteria. Yotamin resepti Plenty More -kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti