perjantai 13. marraskuuta 2015

Rentoa karibialaista tunnelmaa

Keski-Amerikassa, Karibianmeren ja Tyynen valtameren välissä, elinajanodote on maailman pisimpiä. Elämäntyyli on stressitöntä, iloista ja huoletonta. Costa Rica on poliittisesti tasapainoinen ja hyvin toimeentuleva maa, jossa ticot, eli costaricalaiset asustavat.

Espanjalaiset eivät onnistuneet valloittamaan siirto-maataan Costa Ricaa, joka itsenäistyi 1838. Espanja jäi silti pääkieleksi. Paratiisimaiset maisemat valkoisine hiekkarantoineen, vehreine sademetsineen ja tulivuorten läheisyydessä olivine kuumine lähteineen häikäisevät olemassaolollaan. Yli neljäsosa Costa Rican pinta-alasta on luonnonvaraista suojelualuetta. Luonto on suunnattoman monimuotoinen ja suurilta osin koskematonta. Siellä eksoottiset lintulajit, apinat, käärmeet, oudot hyönteiset, väriset sammakot, kilpikonnat ja laiskiaiset elävät. Costa Rica on erinoimainen kohde vuorikiipeilijöille, surffareille ja lintubongareille.


Hedelmällinen maaperä ja runsaat sateet luovat puitteet hyvälle sadolle. Vientituotteista kahvi, banaani ja ananas ovat tärkeimpiä. Vientiä edesauttaa hyvät kulkuyhteydet valtamerelle sekä Etelä-Amerikan markkinoille. Costaricalainen keittiö on saanut vaikutteita argentiinalaisesta ja meksikolaisesta, mutta se on paljon yksinkertaisempi ja miedompi. Riisi ja pavut kuuluvat lähes jokaiseen ateriaan. Merenantimia syödään, mutta silti suurin osa päätyy vientiin. Ruokaa valmistetaan usein grillissä ja ruoanlaitossa käytetään paljon tuoreita, trooppisia hedelmiä. Liha, kana, maissileivät, paputahna, paistettu banaani ja yuca-sipsit ovat yleisiä. Costa Ricassa tuotetaan korkealaatuista kahvia.



Karibialaisia makuja

Limellä kostutettu rapea salaatti
Karibialaiset kasvikset kookoskastikkeessa
Gallo Pinto


Limellä kostutettu rapea salaatti
(kuudelle)


150 g valko- tai keräkaalia
1 kurkku
1 punainen paprika
6 kevätsipulia
1 kypsä mango
2 avokadoa
2 kourallista vesikrassia

Kastike
2 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

> Suikaloi kaali, kuutioi kurkku ja paprika. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.
> Kuori mango ja avokado ja leikkaa hedelmäliha paloiksi.
> Yhdistä vihannekset ja hedelmät kulhossa.
> Sekoita yhteen limemehu, murskattu valkosipuli, oliiviöljy, suola ja pippuri. Levitä kastike salaatin päälle ja sekoita. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa 30 min ennen tarjoilua.

Tämä raikkaan hapokas salaatti saa makeutta tuoreista hedelmistä. Kastikkeen suolaisuus vahvistaa salaatin raikkaita vivahteita.


Karibialaiset kasvikset kookoskastikkeessa
(6 annosta)


2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
6 rkl aunringonkukkaöljyä
500 g bataattia
500 g kesäkurpitsaa
2 tl jauhettua korianteria
1/3 tl jauhettua neilikkaa
1 kanelitanko
1/2 tl cayennepippuria
2 tl sinappijauhetta
1 tl kurkumaa
2,5 dl kasvislientä
2 banaania
400 ml kookosmaitoa
suolaa ja pippuria
1 limen mehu

Koristeluun
tuoretta mangoa kuutioituna
tuoretta oreganoa silputtuna

> Kuori sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Soseuta ne monitoimikoneessa tahnaksi.
> Kuumenna pannu ja lisää 4 rkl öljyä. Kuullota sipulitahnaa öljyssä 2 minuuttia.
> Kuori ja kuutioi bataatti ja kesäkurpitsa ja siirrä pannulle kypsymään. Lisää mausteet pannulle, kun kasvikset alkavat pehmetä. Sekoita hyvin ja lisää kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
> Kuori ja viipaloi banaanit ja ruskista niitä lopussa öljyssä rapeaksi. Sekoita banaanit ja kookosmaito kasvisten joukkoon ja hauduta miedolla lämmöllä 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää limemehu.
> Tarjoile kastike riisin kanssa ja koristele annos tuoreella mangolla ja oreganolla.

Bataatti, banaani ja kurpitsa yhdistyvät tässä ohjeessa herkullisella tavalla. Sinappi ja kookos antavat hyvin makua kastikkeelle.


Gallo Pinto
(kuudelle)


2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1/2 tl inkivääriä
3 rkl worcestershire kastiketta
2 tlk mustapapuja
7 dl riisiä
suolaa ja pippuria

> Hienonna sipuli ja kuullota pari minuuttia öljytyllä pannulla. Murskaa valkosipuli joukkoon ja jatka kuullottamista 5 min. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.
> Sekoita sipulin ja mausteiden joukkoon valutetut pavut ja riisi. Anna paistua pannulla viitisen minuuttia. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Tarjoile tuoreen korianterin kanssa.

Todella helppo ja nopea arkiruoka. Riisi ja pavut ovat perusruokaa väliamerikan maissa ja niitä syödään lähes joka aterialla, aamupalasta lähtien. Korianteri kannattaa silputa sekaan, jotta sen ihana maku levittyy tasaisesti ruokaan. Itse sekoittaisin vielä vähän öljyä ja/tai srirachaa annokseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti