keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Aurinkoa, tapaksia ja ravintolasuosituksia

Aah - ihana Espanja! Täytyy myöntää, että tätä ruokaviikkoa olen odottanut jo kauan :) Etenkin, kun sain kokkailla paikan päällä kohdemaassa! Oikeastaan kokkailut jäivät vähemmälle, kun ravintolatarjonta on niin valtavan hyvä, että halusin ehtiä käydä mahdollisimman monessa. Jaan tällä kertaa ravintolavinkkejä Barcelonaan tai Valenciaan matkaavalle. Kuvat ja yksinkertaiset ohjeet omasta tapasmenusta myös alla.


Espanjalainen kulttuuri on ihailtavaa. Kaupoissa tervehditään, kadulla tullaan juttelemaan, ei olla liian tarkkoja ja täsmällisiä vaan osataan nauttia hetkestä. Lounasaikaan klo 13 jälkeen käydään kotona siestalla tai syödään kolmen ruokalajin ateria kaikessa rauhassa ravintolassa viinilasillisen ääressä. Vanha historia antaa kulttuurimatkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa Gaudin arkkitehtuurista Picasson ja Salvador Dalin maalauksiin. Flamenco-tanssiesityksessä tai jalkapallo-ottelussa pääsee myös nauttimaan kulttuuritarjonnasta. Vuorilla voi käydä vaeltamassa tai hiihtämässä ja kaupunkilomakohteita on useita, mm. Madrid, Barcelona, Valencia ja Bilbao.

Siirtomaavallan aikaan 1500-1700 -luvuilla Espanjasta tuli Euroopan mahtavin valtio. Valloitettuja alueitaan ja siirtomaitaan menetettyään alkoi levottomampi kausi ja Espanja ajautui vuonna 1936 sisällissotaan. Francon diktatuurin aikaan sisällissodasta vuoteen 1975 asti maan talous kärsi merkittävästi. EU:hun liittymisen jälkeen elintaso on noussut eurooppalaiselle tasolle, mutta köyhyys ja työttömyys on silti varsin yleistä. Katukuvassa se näkyy kerjääjien nuoressa iässä.

Välimerellinen ruokavalio on terveellinen ja monipuolinen vaikkakin runsaasti vaaleaa leipää sisältävä. Tapaksia, pintxoja ja paellaa kannattaa ilman muuta maistaa, mutta tarjolla on myös paljon muuta. Alla olevista ravintoloista suosittelen jokaista lämpimästi!


Flax & Kale / Ciutat Vella, Barcelona
 



Flax & Kale on brunssiparatiisi! Annokset tilataan listalta ja ovat sen verran runsaita, että niitä voi hyvin jakaa seurueen kesken. Itse maistoimme tempe- ja cheddartäytteisiä bageleita, smoothieita, acaibowlia ja pannareita. Ihan jäätävän hyvää! :)

 
Teresa Carles / Ciutat Vella, Barcelona
 


Teresa Carles on nimikkoravintolansa lisäksi Flax & Kalen takana. TC on erinomainen lounaspaikka La Ramblan tuntumassa Carrer de Jovellanos -kadulla. Kasvis- ja vegaaniruokavalikoimasta löytyy jokaiselle jotain. Ammattitaidolla tehdyt annokset maistuvat taivaalliselta! Alku-, pää- ja jälkiruoka maksaa lounasaikaan yhteensä noin 15e. Annokset ovat todella täyttäviä.

 
Almalibre - Acai Bar / El Carmen, Valencia


Acai-marjasta tunnettu ravintola on brasiliaismiehen ylläpitämä. Ravintolaidea lähti siitä, kun hän halusi tehdä mm. surffipiireissä suositun acai-marjan Euroopassa tunnetuksi. Acai-marjaa löytyy juoma- ja jälkiruokalistalta. Sympaattinen kolmen pöydän ravintola pienellä sivukujalla Valencian ytimessä, kannattaa poiketa! Palvelu erinomaista.


Sésamo / El Raval, Barcelona
 

Sésamo on sanottu olevan kaupungin paras kasvisruokaravintola. Tasting menun annokset olivat pieniä ja yksinkertaisia, mutta niin täydellisiä! Jopa uuniperuna oli saatu maistumaan suunnattoman hyvältä. Kuvassa oleva jälkiruoka on tehty avokadosta, suklaasta ja taatelista. Tasting menun hinta 25e, sisältää ruokajuoman.


Gusto / Barcelona


Gustossa olen käynyt nyt neljä kertaa. Italailaisravintola sijaitsee Urgell ja Rossello katujen risteyksessä. Ravintolan seinällä on taulu, jossa ravintolapitäjä poseeraa Beyoncén kanssa, liekö hänkin käynyt pizzalla? :) Gusto tarjoaa täydellistä kiviuunipizzaa, jonka pohja on sopivan sitkeää ja pehmeää. Itse suosittelen yksinkertaista Pizza Margaritaa, jossa yhdistyy tuore tomaatti, maukas basilika ja pehmeä mozzarella, nam!

 
El Ben Plantat / Barceloneta, Barcelona
 

Barcelonetan helmi löytyy rauhalliselta paikalta. Tilaa on viidelle seurueelle ja ravintolassa työskentelee kaksi henkilöä. Tunnelma on rentoa ja ruoka todella hyvää ja monipuolista. Valinnanvaraa on niin kasvis- kuin sekasyöjälle.


Rasoterra / Barri Gotic, Barcelona


La Ramblan läheisyydessä, Barri Goticissa sijaitseva tunnelmallinen kasvisruokaravintola. Hinta-laatusuhde hyvä, annokset pienehköjä, mutta maukkaita. Chiavanukas oli erinomainen jälkkäri!


Beirut King / Valencia


Beirut King tarjoaa herkullista libanonilaista ruokaa. Hummus oli yksi parhaimpia, mitä olen maistanut. Listalta voi tilata mm. pitaleipää, schawarmaa ja falafeliä. Ravintoloita löytyy Valenciasta kolme. Muy bien!
 

Tapasmenu de La Boqueria

Avokadotäytteiset suolakeksit granaattiomenalla
Tomaattileipäset rucolalla
Patatas Bravas pannulla
Jugurttijälkkäri viikunoilla ja pistaasipähkinöillä

Yksinkertainen tapasmenu kauppahallista ostetuista raaka-aineista. Lisäksi tarjolla marinoituja oliiveja, manchego-juustoa, munakoisotahnaa sekä laadukasta, espanjalaista Rioja punaviiniä.


Avokadotäytteiset suolakeksit granaattiomenalla

 
1 pkt suolakeksejä
 
Täyte
1 avokado
1/2 sitruunan mehu
1 dl täyteläistä maustamatonta jugurttia
ripaus suolaa
 
granaattiomenan siemeniä koristeluun
 
> Muussaa täytteen ainekset, levitä suolakekseille ja koristele granaattiomenan siemenillä.
 

Tomaattileipäset rucolalla
 

1 pkt kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
 
tuoretta patonkia
tuoretta rucolaa
 
> Paahda tomaatit kokonaisina uunissa. Muussaa haarukalla ja purista sekaan valkosipulia. Lisää öljy ja suola ja anna tekeytyä jääkaapissa 15 min.
> Viipaloi patonki ja lisää täytettä tasaisesta jokaiselle leivänpalalle. Koristele tuoreella rucolalla.
 
 
Patatas Bravas pannulla
(4 annosta)
 

6 pientä perunaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
8 kirsikkatomaattia
1 punainen chili
2 kananmunaa
2 rkl sitruunan mehua
suolaa
pippuria
 
> Viipaloi peruna ohuksi siivuiksi.
> Hienonna sipuli ja valkosipuli.
> Kuullota sipuleita öljytyllä pannulla. Lisää perunat ja paista kunnes perunat kypsyvät.
> Leikkaa tomaatit neljään osaan ja lisää pannulle. Paloittele chili pieneksi ja lisää sekaan. Lisää kananmunat ja mausteet ja hauduta pannulla vielä noin 15 min.


Jugurttijälkkäri viikunoilla ja pistaasipähkinöillä
(kahdelle)
 

2 dl maustamatonta jugurttia
1 rkl juoksevaa hunajaa
6 viikunaa
Kourallinen pistaasipähkinöitä

> Yhdistä jugurtti ja hunaja.
> Huuhtele ja leikkaa viikunat neljään osaan.
> Kaada jugurtti tarjoilukulhoihin. Lisää sekaan viikunat ja koristele pistaasipähkinöillä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti