keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Englantilaista aamupalaa

Brittiläinen ruoka ei ole ollut kovin arvostettua viime vuosina, kun eksoottisemmat keittiöt ovat olleet kuluttajien suosiossa. Ensimmäistä kertaa maassa vierailtuani mieleeni jäi rasvainen ja tuhti ruokavalio, kun kielioppikurssille sain englantilaisen perheen äidiltä evääksi päivittäin perunalastuja ja pikaruokaa. Tuoreita vihanneksia ei ollut tapana syödä. Iltatee sen sijaan oli parasta, mitä olin koskaan juonut. Toisella vierailullani kävin Lontoossa, jota voisi kuvailla kulinaristin kaupungiksi. Siellä on maailman kaikki keittiöt edustettuina. Lähi- ja luomuruoka on nyt erittäin vahvasti nousussa ja monikulttuurisuus näkyy pääkaupungissa. Brittiläinen kulttuuri on siis paljon muutakin, kuin pelkkää fish 'n' chipsiä.

Yli 300 vuotta kestänyt siirtomaa-aika on vaikuttanut englantilaiseen ruokakulttuuriin merkittävästi. Englannin imperiumi alkoi jo myöhäisellä keskiajalla kasvaa, kun englantilaiset valtasivat lähialueita ja -saaria. Laajentumispolitiikkaa alettiin toden teolla harjoittamaan 1600-luvulla ja laajimmillaan valta oli maailmansotien välissä. Imperiumi oli pinta-alaltaan historiamme suurin ja ulottui parhaimmillaan Uuteen-Seelantiin, Australiaan, Etelä-Afrikkaan, Kanadaan ja Intiaan saakka. Kuten englannin kieli, myös englantilaiset ruokaperinteet levisivät siirtomaa-aikana maailmalle. Samalla maailman maut rantautuivat Englantiin.

Englantilaiset ovat metsästäjä ja kalastajia ja siksi lihaa ja kalaa syödään runsaasti. Intialainen pataruoka curry on hyvin suosittua ruokaa ja mausteita on yleisestikin alettu käyttämään monipuolisemmin. Ranskalaisen keittiön vaikutukset näkyvät edelleen, esim. hillojen ja marmeladin suosion merkeissä. Piiraat, vanukkaat ja kastikkeet kuuluvat myös olennaisesti englantilaiseen keittiöön. Stilton ja cheddar ovat perinteisiä juustoja, joita maassa tuotetaan. Britit ovat tunnetusti hyviä oluen juojia ja pubeja löytyykin lähes joka kadunkulmasta. Pubit ovat perinteisesti olleet kokoontumispaikkoja, joissa on rentouduttu ja juotu olutta. Nykyään pubeissa vietetän aikaa myös ruokailun merkeissä. Tähän teemaviikkoon valmistauduin Jamie Oliverin ja Gordon Ramsayn resepteillä ja halusin tietysti myös tehdä sitä kuuluisaa englantilaista aamiaista.. :)


Englantilainen menu

English breakfast (vegepekoni, pinaatti-uunimunakas ja uunissa paahdetut tomaatit)
Shepherd's Pie
Every day green salad
Viiden sipulin keitto
Raparperikiisseli vaniljakastikkeella



English breakfast


Englantilainen aamiainen on tärkeä osa englantilaista ruokakulttuuria. Tuoremehun ja paahtoleipien lisäksi aamiaisella on tarjolla munia, pekonia, papuja ja makkaraa. Kiireisenä arkena on kuitenkin tavallisempaa syödä paahtoleipä appelsiinimarmeladilla tai muroja maidolla ja juoda kupillinen teetä. Oma versioni englantilaisesta aamiaisesta sisältää soijahiutaleista valmistettua "pekonia", pinaattia ja cheddaria sisältävää uunimunakasta sekä uunissa paahdettua pihvitomaattia. Koska itse mieluummin nautin kevyemmän ja raikkaamman makuisen aamiaisen, valmistin tämän iltapalaksi :)
 

Vegepekoni


2,5 dl soijahiutaleita
2,5 rkl soijakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
2 tl (tummaa) siirappia
1,5 tl nestesavua*
Öljyä paistamiseen

> Sekoita soijakastike, etikka, siirappi ja nestesavu yhteen. Lisää soijahiutaleet ja anna nesteen imeytyä.
> Kuumenna ja öljyä pannu hyvin. Paista soijahiutaleita pannulla kymmenisen minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet ja rapeita. Siirrä talouspaperille hetkeksi ennen tarjoilua.

Ihan kivan makuista "pekonia". Nestesavu antaa hyvän aromin, mutta minun makuuni nämä olivat hieman liian suolaisia. Muutin siksi reseptissä soijahiutaleiden määrää 2 dl:sta 2,5 dl:aan. Resepti on Chocochilin blogista.

* Poppamies -merkkistä nestesavua löytyy Punnitse & Säästä -liikkeistä

Pinaatti-uunimunakas


70 g tuoretta pinaattia
1 rkl voita
1 rkl jauhoja
1 dl (kaura)kermaa
20 g cheddarjuustoa
1 dl tomaattimurskaa
2 kananmunaa
Suolaa
Mustapippuria

> Laita uuni lämpeämään 190C.
> Keitä pinaattia kiehuvassa vedessä 3 min, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Leikkaa pinaatti pienemmäksi.
> Sulata voi pannulla, lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti. Nosta pois liedeltä ja sekoita kerma joukkoon, vatkaa kunnes seos on sileää. Siirrä takaisin liedelle ja lisää pinaatti, raastettu cheddar ja tomaattimurska. Mausta suolalla ja pippurilla.
> Voitele uunivuoka kevyesti ja kaada seos vuokaan. Riko varovasti kaksi kananmunaa päälle niin, että keltuaiset säilyvät ehjinä. Rouhi lisää mustapippuria päälle ja ripottele keltuaisten päälle vielä vähän suolaa. Paista uunissa 15 min.
 
Englantilaisella aamiasella on usein tarjolla sieniä, joten munakkaaseen voi hyvin lisätä esim. pannulla paistettuja metsäsieniä. Päätin itse käyttää pinaattia, sillä pinaatti-kananmunakombo toimii aina. Hyvää oli :)
 
 
Uunissa paahdetut tomaatit


1 pihvitomaatti
Oliiviöljyä
Balsamicoa

Mausteet:
Valkosipulijauhetta
Timjamia
Suolaa
Pippuria


> Leikkaa tomaatti siivuiksi aloittaen pohjasta. Levitä tomaattisiivut leivinpaperilla vuoratulle pellille ja lorauta jokaiseen siivuun hieman öljyä. Ripottele mausteita päälle ja viimeistele balsamicolla. Paista 190C uunissa noin 30min.

Balsamico antaa ihanasti makeutta tomaateille. Mausteita voi käyttää oman mielensä mukaan ja tuoreet yrtitkin käy mainiosti.


Shepherd's Pie
(6 annosta)


450 g (uusia) perunoita
600 g bataattia
Suolaa
Mustapippuria 
Nokare voita
1 sipuli
2 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
2 lehtisellerinvartta
1 rkl jauhettua korianteria
Oliiviöljyä
1/2 ruukkua basilikaa tai kourallinen tuoretta timjamia
400 g herkkusieniä
12 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl balsamicoa
1 prk (400 g) kikherneitä
1,5 dl punaisia (raakoja) linssejä
1 dl kasvislientä
1 (luomu)sitruunan kuori
1 rkl oliiviöljyä
Muutama rosmariinin oksa
30 g korppujauhoja

> Huuhtele perunat ja kuori bataatti. Pilko pienemmäksi. Lisää ensin perunat kiehuvaan veteen ja 5 minuutin päästä bataatti. Anna kiehua noin 10 min, kunnes ovat kypsiä. Valuta vesi pois ja lisää kattilaan voi, suola ja pippuri. Muussaa ja siirrä sivuun.
> Hienonna sipuli, murskaa valkosipuli ja pilko porkkanat ja sellerit pienemmäksi. Paista noin 10 min öljytyllä korkeareunaisella pannulla/kattilassa ja mausta korianterilla.
> Pilko herkkusienet ja aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne pannulle sipulien sekaan. Lisää balsamico ja pari rkl öljyä aurinkokuivatuista tomaateista. Jatka paistamista 10 min. Lisää kikherneet, linssit ja kasvisliemi pannulle ja paista vielä 12 min.
> Kaada seos uunivuokaan ja sekoita joukkoon (timjamia tai) basilikan lehtiä. Painele perunamuusiseos päälle lusikalla. Yhdistä keskenään valkosipulimurska, sitruunan raastettu kuori, öljy, tuore rosmariini ja korppujauhot ja levitä päälle.
> Paista 200C uunissa noin 10 min.

Shepherd´s Pie, eli paimenten vuoka, valmistuu yleensä eilisestä ylijääneestä lihasta. Liha laitetaan vuoan pohjalle ja muusi ladotaan sen päälle. Muistuttaa hieman suomalaista perunasoselaatikkoa. Jamie Oliverin kasvisversiossa liha korvataan linsseillä ja kikherneillä. Aurinkokuivatut tomaatit on tässä mielestäni se juttu, joten niitä ei kannata jättää pois.


Every day green salad
(neljälle)


4 vihersipulin vartta
1/2 kurkku
Kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 ruukku lehtisalaattia
1 ruukku roomansalaattia
1/2 ruukku vesikrassia
1 kananmuna

Kastike
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1/2 tl Dijon sinappia
1/8 tl suolaa
Mustapippuria myllystä

Lisäksi
Kourallinen saksanpähkinöitä
 
> Aloita keittämällä kananmuna kovaksi. Siirrä jäähtymään.
> Lämmitä uuni 200 C ja paahda saksanpähkinöitä uunissa pellillä noin 10 min. Tarkkaille, ettei pähkinät tummu liikaa. Anna jäähtyä.
> Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja basilika, pilko vihersipuli ja viipaloi kurkku vihannessorvilla tai juustohöylällä. Yhdistä kaikki kulhossa.
> Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja ripottele salaatin päälle. Sekoita hyvin.
> Kuori jäähtynyt kananmuna, leikkaa neljään osaan ja asettele salaattiin. Ripottele paahdettuja saksanpähkinöitä joukkoon ja rouhi vielä vähän lisää mustapippuria päälle.

Annoksen nimestä annan viisi tähteä :) Tämä on ehdottomasti sitä, mitä britit voisivat lisätä päivittäiseen ruokavalioonsa. Lehtisalaatin voisi mielestäni korvata rapeammalla jääsalaatilla. Kastike antoi mukavasti makua. Reseptin nappasin Jamie Oliverilta.
 

Viiden sipulin keitto
(8 annosta)



Nokare voita
2 tl oliiviöljyä 
Kourallinen tuoretta salviaa
6 valkosipulinkynttä
5 punasipulia
3 sipulia
3 banaanisalottisipulia
300 g purjoa
Suolaa
Mustapippuria 
2 l kasvislientä 
8 palaa vaaleaa leipää
100 g cheddarjuustoa

Tarjoiluun
Worcestershire kastiketta

> Suikaloi sipulit, hienonna salvia ja pilko purjo. Lisää voi ja öljy isolle korkeareunaiselle pannulle miedolle lämmölle. Murskaa valkosipulit joukkoon, lisää salvia ja sekoita. Lisää sipulit ja purjo, mausta suolalla ja pippurilla ja jätä kannen alle tekeytymään 50 minuutiksi. Katkaise lämpö puolen tunnin jälkeen. Sekoita säännöllisesti. Sipulien tulisi kuullottua, ei ruskistua.
> Kiehauta kasvisliemi isossa kattilassa. Lisää sipulit ja anna kiehua miedolla lämmöllä 10-15 min.
> Keiton kiehuessa, paahda leipäviipaleita uunissa.
> Jaa keitto tarjoilukulhoihin, lisää jokaiseen keittoon pala paahdettua leipää. Raasta cheddarjuustoa päälle, koristele salvianlehdillä ja mausta Worcestershire kastikkeella.

Sipuleita kannattaa kärsivällisesti antaa hautua pannulla, jotta ne pehmenevät ja saavat kunnolla makua. Cheddaria suosittelen lisäämään maltillisesti, sillä keitto on melko rasvaista jo itsessään. Paahdettu vaalea leipä toimii keitossa kuin keitossa, sen tietää myös Jamie Oliver :)


Raparperikiisseli vaniljakastikkeella
(kahdelle)


300 g raparperia
30 g (vaaleaa) fariinisokeria
1/2 appelsiini (kuori + mehu)
1/2 tl vaniljajauhetta
1 dl (kaurapohjaista) vaniljakastiketta

> Kuori ja leikkaa raparperit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää fariinisokeri, appelsiinin kuori ja mehu. Lisää tilkka vettä ja mausta vaniljajauheella. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua hiljalleen 8-10 min, kunnes raparperi on pehmeää. Anna jäähtyä ja siirrä puoleksi tunniksi jääkaappiin.
> Vatkaa vaniljakastike tai käytä sellaisenaan. Sekoita kaksi kolmasosaa raparperista vaniljakastikkeen kanssa yhteen. Laita lusikallinen raparperia tarjoilukulhojen pohjalle ja lusikoi raparperilla raidoitettua vaniljakastiketta päälle. Lisä loput raparperit ylimmäiseksi ja tarjoile heti.

Tämä resepti on Gordon Ramsayn Maailma keittiössä -kirjasta. Tein kaksi virhettä alkuperäiseen reseptiin nähden. Jotta raparperit säilyttävät kauniin punaisen värinsä niitä ei kannata kuoria. Toiseksi käytin tummaa fariinisokeria, sillä vaaleaa ei löytynyt kaapista. Tylsästä ulkonäöstään huolimatta tämä oli erittäin maukasta jälkkäriä! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti