maanantai 27. heinäkuuta 2015

Aavikkoa, aavikkoa..

Välimerellistä ruokaa olisi jälleen tarjolla. Tällä kertaa kohdemaa on Pohjois-Afrikassa, välimeren rannikolla sijatseva Libya. Libya on väkiluvultaan suunnilleen Suomen kokoinen, mutta pinta-alaltaan noin viisi kertaa suurempi maa. Järvi- ja metsämaisemat ovat kaukana, sillä 95 % maan pinta-alasta on aavikkoa (saharaa) eikä yksikään ympärivuotinen joki virtaa maassa. Metsäalue kattaa vain prosentin verran koko maasta. Ilmastovyöhykkeitä on viisi, joten sää voi maan sisällä vaihdella pakkasesta äärimmäisen kuumiin helteisiin. Öljy on merkittävin luonnonvara, mihin maan talous pitkälti perustuu, ja sen johdosta Libya on yksi Afrikan vauraimpia valtioita. Koulunkäynti ja terveydenhuolto ovat ilmaisia ja arabimaalle epätyypilliseen tapaan myös naisilla on mahdollisuus kouluttautua hyvin. Kouluttautuneiden määrä väestöstä on kuitenkin pieni, joten koulutettua työvoimaa joudutaan hankkimaan ulkomailta. Työttömyys ja vesipula ovat suuria taloudellisia ongelmia.

Libya oli pitkään Italian siirtomaa, kunnes itsenäistyi vuonna 1951. Itsenäistymisen jälkeen Muammar Gaddafi nousi valtaan vuonna 1969. Gaddafin aikana Libyan lippu vaihtui kokonaan vihreäksi, mikä kuvasti islaminuskoa ja Gaddafin johtamaa "vihreää vallankumousta". Gaddafi oli sekä tykätty että vihattu. 80-luvulla häntä pidettiin kansainvälisen terrorismin merkittävänä rahoittajana, mutta muutettuaan politiikkaansa 90-luvulla hänestä tuli kunnioitettu afrikkalaisjohtaja. Vuonna 2011 alkaneet mielenosoitukset Gaddafin ihmisoikeusrikkomuksia vastaan johtivat sisällissotaan. Kapinalliset syrjäyttivät Gaddafin vallasta elokuussa 2011 ja kaksi kuukautta myöhemmin hän sai surmansa. Tämän jälkeen maassa on ollut levotonta ja toinen sisällissota käytiin vuonna 2014.

Pohjoisafrikkalaiset ja italialaiset vaikutteet yhdistyvät Libyalaisessa keittiössä. Kuivan ilmaston ja karun maaperän vuoksi vain yksi prosentti maasta on viljelykelpoista. Vihannekset ja hedelmät tuotetaan pitkälti keinotekoisesti ja suuri osa ruoasta tuodaan ulkomailta. Taatelipalmu ja oliivipuu ovat harvoja näissä olosuhteissa luonnostaan kasvavia lajeja. Couscous on maan kansallisruokaa ja vihreää teetä nautitaan jokaisen ruokailun jälkeen. Ruoka tarjoillaan yleensä yhdestä isosta astiasta, josta jokainen voi napostella käsin. Ruokakulttuuri ympäri maata on hyvin samantapainen. Libyassa syödään kasvispainotteisesti ja alkoholijuomien nauttiminen on kiellettyä.



Libyalainen menu

Munakoisoon käärityt koftat
Linssi-pinaattisalaatti
Kikhernetahna basilikalla ja jugurtilla
Marinoidut porkkanat
Hedelmä-couscous jälkiruoka



Munakoisoon käärityt koftat
(6 henkilölle)


2 munakoisoa
Oliiviöljyä voiteluun

Koftat
2,5 dl tummaa soijarouhetta
4 dl kiehuvaa vettä
1 rkl chilijauhetta
1 rkl kanelia
1 rkl mustapippuria
2 tl suolaa
1 tl muskottipähkinää
1 sipuli
Kourallinen tuoretta persiljaa
1 kananmuna
3 (reilunkokoista) rkl korppujauhoja
Öljyä paistamiseen

Kastike
3-4 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 vihreä chili
500 g tomaattimurskaa
Suolaa
Mustapippuria

> Huuhele munakoisot ja leikkaa pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi. Voitele kummaltakin puolelta öljyllä ja jätä leivinpaperille odottamaan.
> Sekoita soijarouhe ja kiehuva vesi yhteen, lisää mausteet. Anna nesteen imeytyä. Hienonna sipuli ja persilja (esim. monitoimikoneessa) ja lisää joukkoon. Riko kananmuna seokseen ja sekoita lopuksi korppujauhot sekaan. Anna tekeytyä n. 10 min.
Paista sillä välin munakoisosiivut pehmeiksi grillissä ritilällä.
> Kuumenna ja öljyä pannu. Ota kädellä sopivan kokoinen määrä taikinaa ja pyöritä soikean muotoisiksi pötkylöiksi (n. 14 kpl). Laita pannulle paistumaan, kunnes pintaan muodostuu rapea kuori.
> Kieritä pehmeät munakoisosiivut pyöryköiden ympärille.
> Valmista tomaattikastike öljytyllä pannulla. Murskaa valkosipulit pannulle ja lisää myös pieneksi pilkottu chili. Lisää hetken päästä tomaattimurska, suola ja pippuri. Anna kiehua hiljalleen 10 min. Laita sillä välin uuni lämpeämään 150°C.
> Kaada tomaattikastike uunia kestävään tarjoiluastiaan. Asettele munakoisoihin kieritetyt koftat kastikkeeseen ja paista uunissa 20 min. Koristele esim. fetajuustomuruilla, basilikalla ja tomaatilla. Tarjoile riisin tai salaatin kanssa.

Tumma soijarouhe tekee pyöryköistä täyteläisiä ja mehukkaita. Munakoisot kannattaa paistaa mahdollisimman pehmeiksi, jotta niitä on helpompi kierittää ja syödä. Tätä sopii tarjoilla vieraille, sillä annos näyttää jo itsessään houkuttelevalta ja maku oli myös sen mukainen :)


Linssi-pinaattisalaatti
(4-6 annosta)


2 prk (valmiiksi keitettyjä) vihreitä linssejä
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 sellerinvartta
Kourallinen tuoretta timjamia
2 tl juustokuminaa
1 pss tuoretta babypinaattia
3 rkl tuoretta persiljasilppua

Kastike
4 rkl oliiviöljyä
4 tl punaviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan kuori
Suolaa
Mustapippuria

> Huuhtele ja valuta linssit. Siirrä tarjoilukulhoon.
> Kuumenna ja öljyä pannu. Hienonna sipuli ja lisää pannulle kuullottumaan. Pilko selleri ja lisää pannulle. Lisää 3/4-osaa timjamista sekä juustokumina ja anna hetken maustua. Leikkaa pinaatinlehdet pienemmäksi ja siirrä pannulle. Hauduta pinaattoseosta 3-4 min ja siirrä jäähtymään. 
> Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja valuta 3/4-osaa kastikkeesta linsseihin ja sekoita.
> Lisää jäähtynyt pinaattiseos linsseihin ja sekoita hyvin. Hienonna persilja ja loput timjamista joukkoon, sekoita ja valuta loput kastikkeesta päälle.

Tämä on lämpimälle ruoalle helppo ja hyvä lisukesalaatti, jossa on juustokuminan ansiosta lähi-idän makua.


Kikhernetahna basilikalla ja jugurtilla


1 prk kikherneitä
2 rkl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1,5 tl juustokuminaa
2 rkl turkkilaista jugurttia
2-3 tl tahinia *
Kourallinen tuoretta basilikaa

> Valuta ja huuhtele kikherneet. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa tahnaksi ja siirrä tarjoilukulhoon. Koristele basilikalla.

Hummusta muistuttava tahna, jonka koostumus on ihanan kermainen. Tahini kannattaa valmistaa itse (ohje alla).

* Valmista tahini itse paahtamalla seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla. Siemenien tuoksuessa siirrä jäähtymään. Sekoita siemenet kovalla teholla monitoimikoneessa. Lisää vähitellen oliiviöljyä, kunnes koostumus on hyvä. Mausta lopuksi suolalla.


Marinoidut porkkanat


5 porkkanaa

Marinadi
1 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
Kourallinen tuoretta persiljaa
2 tl juustokuminaa
1,5 rkl oliiviöljyä
Suolaa

> Huuhtele ja viipaloi porkkanat. Siirrä kattilaan ja peitä vedellä. Anna kiehua 10-15 min, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Siirrä kulhoon jäähtymään.
> Yhdistä marinadin ainekset kulhossa. Persiljan ja valkosipulin voi hienontaa monitoimikoneessa. Sekoita marinadi porkkanoihin ja anna maustua jääkaapissa noin 3h ennen tarjoilua.


Hedelmä-couscous jälkiruoka
(8 annosta)



2 omenaa
5 luumua
2 persikkaa
1/2 cantaloupe
1/2 dl rusinoita
1/2 dl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
2-3 tl voita
1 tl kanelia
1 dl couscousta
Ripaus suolaa

Kuorittuja pistaasipähkinöitä tarjoiluun

> Huuhtele omenat, luumut ja persikat, kuori cantaloupe. Poista siemenet ja kivet ja leikkaa hedelmät pienempiin paloihin. Siirrä hedelmät korkeareunaiseen pannuun ja lisää rusinat, hunaja ja sitruunamehu. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 min.
> Lisää voit, kaneli ja couscous ja jatka paistamista, kunnes couscous on kypsynyt. Mausta ripauksella suolaa, sekoita ja siirrä kulhoon jäähtymään. Tarjoile jäähtyneenä ja koristele annokset pistaasipähkinöillä.

Hedelmäinen ja värikäs jälkiruoka, joka täyttää vatsan mikäli ruoka ei sitä jo tehnyt :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti