perjantai 24. heinäkuuta 2015

Down under

Päiväntasaajan eteläpuolella, down under, vuosi alkaa kesän merkeissä, kun meillä parhaillaan on talvi. Ilmasto-olosuhteet vaihtelevat Autraliassa hyvin paljon, sillä maa on pinta-alaltaan maailman kuudenneksi suurin valtio ja kattaa yksin kokonaisen mantereen. Pohjoisessa vallitsee kuuma, keskiosissa lämmin ja eteläosissa lauhkea ilmastovyöhyke.

Suurin osa maan pinta-alasta on autiomaata. Itärannikolla on trooppisia sademetsiä ja maailman suurin koralliriutta. Eukalyptukset kasvavat ympäri maata ja hallitsevat Australian puulajistoa. Kengurut, koalat ja vompatit kuuluvat Australian pussieläinlajistoon. Väestö on keskittynyt suuriin rannikkokaupunkeihin. Sydney on väestöluvultaan (yli 4 miljoonaa) kaupungeista suurin, jonka jälkeen tulevat Melbourne ja Brisbane. Pääkaupungissa Canberrassa asuu puolestaan noin 350 tuhatta asukasta. Suurin osa väestöstä on kolonialismin aikana Euroopasta, etenkin Britteinsaarilta, tulleita. Vain pari prosenttia on aboriginaaleja. Maassa puhutaan yli 200 kieltä, joista virallinen kieli on englanti.

Ennen eurooppalaisten tuloa ruokavalio perustui aboriginaalien ruokakulttuuriin. He olivat metsästäjiä ja keräilijöitä ja söivät monipuolisesti paikallisia eläimiä, kasveja, marjoja ja pähkinöitä. Ruokaa valmistettiin nuotiolla. Kun Britannia vuonna 1770 julisti Australian omakseen, alkoi Eurooppalaisten maahantulo. Kultakuume 1800-luvun puolivälissä houkutteli lisää ihmisiä ympäri maapalloa ja myös ruokakulttuuri muokkautui sen mukana. Keittiössä aasialaiset, meksikolaiset ja länsimaiset maut kohtaavat. Australian ruokakulttuuriin on vaikuttanut myös ilmasto ja paikallisten raaka-aineiden saatavuus. Australia on täynnä hyviä raaka-aineita, kuten mereneläviä, kasviksia, hedelmiä ja lammasta. Varsinaista perinneruokaa ei kuitenkaan ole, mutta ominaista on, että ruokaa valmistetaan grillissä (BBQ). Tunnettuja makeita herkkuja sen sijaan on, kuten esimerkiksi marenkikakku Pavlova, suklaiset Tim tam -keksit sekä suklaatäytteiset kookoksella päällystetyt Lamington -kakkupalat. Viinintuottajamaana Australia on melko nuori, mutta se kasvaa ja kehittyy nopeasti.

Päivän aikana syödään kolme pääateriaa: aamiaista, lounasta ja päivällistä. Aamu alkaa vaalealla paahtoleivällä ja sen päälle levitettävästä mustasta kasvistahnasta, Vegemitestä. Tai kuidukkaammin Weetabixilla, joka on australialainen keksintö. Lounas on yleensä kylmä ateria, esim. voileipä tai lihapiiras. Pääateria syödään illalla ja lämpimän ilmaston vuoksi se valmistuu usein ulkona grillissä tai hiilillä. Australiassa syödään hyvin lihapainotteisesti ja tyypillisin grillattava liha on lammas. Kengurupihvit tai krokotiilinliha päätyvät lähinnä turistien lautasille.

Elämä ausseissa vaikuttaa rennolta. Ihmiset viettävät paljon aikaa ulkona, rannoilla, puistoissa, kahviloissa. Musiikki- ja kulttuurielämä on vilkasta ja aktiviteettimahdollisuuksia on useita. Australia on erinomainen kohde vesiurheilulle, kuten sukellukselle ja surffaukselle. Hiekkarantoja on yhteensä lähes 7 000 kilometriä. Suurkaupunkien hulina ja koskemattomat luonnonpuistot tarjoavat kokemuksia laidasta laitaan. Tänne pitäisi joskus päästä :)



Aussie menu

Punajuuriburgerit
Persikka-halloumi salaatti
Paistettua kesäkurpitsaa tuoreella mintulla, basilikalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä
Kukkakaalipihvit ja mangosalsa
Mustaherukkamuffinit
Makadamiapähkinäletut kookoskermalla ja karamellisoidulla banaanilla


Punajuuriburgerit


Patongit (4 kpl)
6 dl vettä (37C)
25 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa 
1 dl pellavansiemeniä
2,5 dl kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
n. 7-9 dl vehnäjauhoja

Punajuuripihvit (noin 20 kpl)
2 dl keitettyä couscousta
2 dl keitettyjä punaisia linssejä
3 punajuurta
1/2 dl korppujauhoja
1 rkl mantelivoita
1 sipuli
1 tl suolaa 
1/2 tl mustapippuria 
1 tl chilijauhetta
Kourallinen tuoreita yrttejä esim. korianteria tai persiljaa

Kvinoapihvit (noin 14 kpl)
2 dl kasvisliemessä keitettyä kvinoaa
1,5 dl mozzarellaraastetta
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 kananmuna
1 valkuainen
3 rkl jauhoja
2 rkl kevätsipulisilppua
1/2 dl korppujauhoja
1/2 tl suolaa 
1/2 tl mustapippuria 
1/2 tl valkosipulijauhetta
2 rkl öljyä

Avokadomössö
2 kypsää avokadoa
1/2 sitruunan mehu 
1/2 punasipuli
1/2 tl suolaa 
1/2 tl mustapippuria 
1/2 punainen chili 

Bataattiranskalaiset
1 keskikokoinen bataatti
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Tuoretta timjamia

Lisäksi
Tomaattia
Herneenversoja

> Valmista patongit murustelemalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita hunaja ja suola joukkoon. Lisää hiutaleet ja jauhot vähitellen joukkoon koko ajan puukauhalla sekoittaen. Taikinan tulisi olla kimmoisaa, mutta ei liian tahmeaa, joten lisää tarvittaessa jauhoja. Peitä liinalla ja jätä taikina 2 tunniksi kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja pyörittele jauhotetulla alustalla niistä patongin muotoisia pötkylöitä. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle pelille ja kieritä spiraaliksi. Paista 200C uunissa ensin 15 min ja kostuta sen jälkeen pinnat kylmällä vedellä. Laske uunin lämpötilaa 150C ja siirrä patongit ritilälle paistumaan vielä 10 minuutiksi.
> Valmista punajuuripihvit sekoittamalla keitetty couscous ja keitetyt linssit yhteen. Raasta punajuuret joukkoon. Hienonna sipuli ja silpu yrtit. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa 1 h. Pyörittele taikinasta noin 20 palleroa ja litistä ne pihveiksi. Paista öljytyllä pannulla molemmin puolin, kunnes väriä tarttuu pintaan.
> Valmista kvinoapihvit sekoittamalla keitetty kvinoa ja mozzarellaraaste yhteen. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit ja lisää joukkoon. Lisää loput ainekset ja anna taikinan tekeytyä hetken jääkaapissa. Kuumenna ja öljyä pannu ja ota sopiva määrä taikinaa kämmeneen. Litistä pihvin muotoiseksi ja siirrä pannulle paistumaan. Toista sama lopulla taikinalla. Paista pihvejä molemmin puolin. Pihvit ovat hyvin paistuneet kun pintaan on muodostunut rapea kuori.
> Valmista avokadomössö muussaamalla avokadot kulhoon. Hienonna punasipuli ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Siirrä jääkaappiin hetkeksi (noin 15 min) ennen tarjoilua.
> Valmista bataattiranskalaiset huuhtelemalla bataatti. Jätä kuori. Halkaise bataatti ja leikkaa molemmista puolikkaista pitkiä tikkuja. Levitä bataattiranskalaiset leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ripottele öljyä päälle. Lisää suola ja tuore timjam ja möyhi käsin, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti. Paista ranskalaisia 200C uunissa noin 20-25 min, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet väriä.
> Viipaloi tomaatti/tomaatit.
> Kokoa burgerit ja nauti banskalaisten ja hyvän juoman kanssa.

Punajuuriburgerit ovat yleisiä Australiassa. Välissä on joko punajuuripihvi tai pikkelöityä punajuuriraastetta. Itse halusin tehdä burgerit kahdesta pihvistä ja laadukkaista raaka-aineista, kuten itseleivotusta patongista.

Ylimääräiset patongit säilyvät huoneenlämmössä 2-3 päivää ja ne kannattaa syödä lämpiminä joko nopeasti uunissa tai paahtimessa lämmitettyinä. Ylimääräiset pihvit voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Avokadomössö ja banskikset kannattaa syödä pois saman tien. Nam! :)


Persikka-halloumi salaatti
(kahdelle)


2 persikkaa
1 rkl oliiviöljyä
200 g halloumijuustoa
3 rkl pinjansiemeniä
1 keräsalaatti
Ripaus tuoretta timjamia
 
Kastike
1 rkl granaattiomenamelassia
1 rkl balsamicoa

> Halkaise persikat kahtia tai neljään osaan. Poista kivet. Voitele hedelmäliha oliiviöljyllä ja siirrä kuumalle paistinpannulle paistumaan muutamaksi minuutiksi. Varo polttamasta.
> Viipaloi halloumijuusto ja paista juustoviipaleita molemmin puolin pannulla, kunnes väriä tarttuu pintaan.
> Paahda pinjansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla.
> Sekoita melassi ja balsamico yhteen.
> Huuhtele salaatti ja irrota lehdet toisistaan. Asettele lehdet tarjoiluastian/-kulhon pohjalle. Lisää persikat ja halloumi joukkoon. Ripottele tuoretta timjamia ja kastiketta päälle ja tarjoile paahdettujen pinjansiemenien kanssa.
 
Helppo ja raikas, kesäinen salaatti joka sopii grilliruoan kylkeen.


Paistettua kesäkurpitsaa tuoreella mintulla, basilikalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä
(kahdelle)


1 kesäkurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulia
Kourallinen tuoretta minttua
Kourallinen tuoretta basilikaa
3 tl auringonkukansiemeniä
2 rkl pinjansiemeniä
2 tl punaviinietikkaa
Suolaa
Mustapippuria
 
> Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsa noin 1 cm kokoisiksi paloiksi.
> Kuumenna ja öljyä pannu ja paista kesäkurpitsapaloja molemmin puolin kullanruskeiksi ja pehmeiksi.
> Sekoita monitoimikoneessa yhteen valkosipuli, minttu, basilika ja auringonkukansiemenet ja kaada seos pannulle.
> Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla.
> Lisää etikka + suolaa ja pippuria maun mukaan kesäkurpitsaseokseen. Ripottele lopuksi pinjansiemet ja tuoreita yrttejä päälle ja tarjoile lämpimänä.

Tämä käy kevyenä lounaana tai lämpimänä lisukkeena. Yksinkertaista ja maistuvaa!


Kukkakaalipihvit ja mangosalsa

(neljä pihviä)



2 isohkoa kukkakaalia

Marinadi
1/2 dl oliiviöljyä
1 limen mehu + kuori
1 valkosipulin kynsi
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl smoked paprika -maustetta
1/2 tl suolaa
1 tl hunajaa

Mangosalsa
1 kypsä mango
2-3 kevätsipulin vartta
1 valkosipulin kynsi
1 punainen chili
1/4 punasipuli
1/2 limen mehu
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta korianteria (tai 1 tl korianterijauhetta)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

> Valmista ensin salsa. Kuori ja kuutioi mango, silppua sipulit. Sekoita yhteen kulhossa ja lisää valkosipulimurska, pieneksi pilkottu chili (siemenet poistettuna) sekä loput ainekset. Jätä puoleksi tunniksi jääkaappii tekeytymään ennen tarjoilua.
> Huuhtele kukkakaalit ja poista lehdet. Viipaloi kummastakin kulkakaalista 2 tukevaa pihviä niin, että viipaleet pysyvät koossa kantaosan avulla.
> Sekoita marinadin ainekset yhteen.
> Kuumenna pannu. Lisää marinadi pannulle paistumaan hetkeksi. Lisää pihvit varovasti pannulle. Paista pihvejä molemmin puolin noin 5 min. Kääntele varovasti.

Kukkakaalipihvit saivat hyvin makua pannulla paistaessa. Niitä voi toki grillatakin, mutta mielestäni pannulla paistaessa lopputulos on maukkaampi. Mangosalsa on ihanan makeaa ja sopii erinomaisesti pihvien kanssa.


Mustaherukkamuffinit
(12 pientä / 6 isoa)


145 g voita
60 g jauhoja
60 g kuorettomia manteleita
40 g suolattomia pistaasipähkinöitä
1/4 tl kanelia
200 g sokeria*
1/2 banaani
1 sitruunan kuori
3 valkuaista
120 g tuoreita (tai pakastettuja) mustaherukoita (+ 2 tl jauhoja sekaan)
Suolaa

Kuorrute
1/2 dl sitruunamehua
200 g tomusokeria
1/2 sitruunan kuori
10 g pistaasipähkinöitä

> Siirrä muffinivuoka pakastimeen 10 minuutiksi. Sulata sillä välin 20 g voita vuoan voitelua varten ja leikkaa leivinpaperista 6-12 kpl muffinimuottien pohjan kokoista palaa. Voitele muottien reunat ja ripottele jauhoja päälle. Aseta paperinpalaset muottien pohjille.
> Sekoita monitoimikoneessa yhteen jauhot, mantelit, pähkinät, kaneli ja sokeri (kaikki paitsi 2 rkl). Muussaa banaanin puolikas kulhossa, raasta sitruunan kuori joukkoon ja kaada pähkinä-jauhoseos päälle ja sekoita.
> Laita uuni lämpeämään 200C.
> Vatkaa munan valkuaiset yhdessä 2 rkl sokerin ja 1/8 tl suolan kanssa sähkövatkimella kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi (n. 4-6 min). Kaada kolmasosa valkuaisesta jauhoseokseen ja sekoita. Kaada sitten toinen kolmannes + mustaherukat joukkoon ja lopuksi viimeinen kolmannes.
> Jaa taikina muffinivuokiin niin, että 2/3- osaa muoteista täyttyy. Paista uunissa noin 25 min. Siirrä jäähtymään.
> Valmista kuorrute sekoittamalla sitruunamehua vähitellen tomusokeriin, kunnes koostumus on sopiva. Raasta sitruunan kuorta sekaan ja murskaa pistaasipähkinät joukkoon. Koristele jäähtyneet muffinit kuorrutteella, kuorutetta saa valua alas reunoja pitkin. Siirrä jääkaappiin jähmettymään ja tarjoile hyvän kahvin kanssa.

Raikkaan sitruunaisen makuisia muffineja, mutta mielestäni hieman liian makeita vaikka vähensin sokerin määrää. Nämä ranskalaiset friandsit ovat suosittuja herkkuja Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Ohje Yotam Ottolenghin Plenty More -kirjasta.

* Sokerin määrää voi vähentää, esim. 150 g


Makadamiapähkinäletut kookoskermalla ja karamellisoidulla banaanilla
(neljälle)




2 dl vehnäjauhoja
1 dl makadamiapähkinöitä
1 rkl ruokosokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
2 dl piimää
1/2 dl huoneenlämpöistä kookosöljyä

Karamellisoidut banaanit
2 banaania
1 rkl ruokosokeria
1/2 rkl kookosöljyä

Kookoskerma
165 ml jääkaappikylmää kookoskermaa
1 rkl tomusokeria

> Vispaa yön yli jääkaapissa kylmentynyt kookoskerma ja tomusokeri sähkövispilällä yhteen. Jätä jääkaappiin tunniksi tekeytymään.
> Sekoita makadamiapähkinät monitoimikoneessa jauhoiksi. Yhdistä ne, jauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhossa. Riko kananmunat erilliseen kippoon ja sekoita yhteen piimän kanssa. Kaada piimä-kananmunaseos jauhoihin ja lisää kookosöljy. Käytä sähkövispilää.
> Paista lettuja kuumalla öljytyllä pannulla rapeiksi.
> Lettujen paistuessa valmista banaanit. Yhdistä sokeri ja kookosöljy ja paista pannulla 1-2 min. Viipaloi banaanit joukkoon ja jatka paistamista 1-2 min, kunnes banaanit pehmenevät.
> Tarjoile letut karamellisoiduilla banaaneilla ja kookoskermalla.

Letut onnistuivat hyvin ja upposi sekä iltapalana että aamulla ennen lenkkiä :) Aika makeaa ja tuhtia kuitenkin. Ihastuin kookoskermaan! Sitä kannattaa kuitenkin lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, sillä kerma sulaa (kuten kuvasta huomaa) nopeasti lämpimien lettujen päällä.

Makadamiapähkinät ovat erittäin rasvapitoisia, mutta sisältävät sen sijaan vähemmän hiilihydraatteja kuin monet muut pähkinät. Makadamiapähkinöitä kutsutaan myös Australianpähkinöiksi ja niistä tehdään mm. öljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti