torstai 6. elokuuta 2015

Vihdoin sushia!

On kulunut 70 vuotta sotahistoriamme tuhoisimmista pommi-iskuista. Yhdysvaltojen ydinpommi-iskut vuonna 1945 Japanissa ensin Hiroshimaan ja muutama päivä myöhemmin Nagasakiin vei satojentuhansien ihmisten hengen. Toisen maailmansodan päätyttyä kaupunkeja alettiin jälleenrakentamaan ja Hiroshima julistettiin rauhankaupungiksi.

Tyynellämerellä sijatsevassa saarivaltiossa, Japanissa, asuu lähes 130 miljoonaa ihmistä. Väkiluku on kymmeneksi suurin maailmassa. Väestö asuu hyvin tiheästi, etenkin suurkaupungeissa. Syntyvyys on laskussa ja väestö ikääntymässä, mikä asettaa paineita terveydenhuollolle ja vanhustenhoidolle. Eliniän odote on maailman korkein, miehillä se on 80 vuotta ja naisilla 87 vuotta. Japanissa koulutuksen taso on korkea ja 99 % väestöstä on lukutaitoisia. Ihmisoikeus- ja tasa-arvotilanne on maassa hyvä. Japani tunnetaan erityisesti yhtenä teollisuuden kärkimaana, huippubrändejä ovat muun muassa Toyota, Sony ja Fujitsu.

Japanilainen kulttuuri on sekoitus uutta ja vanhaa. Ennen teollistumista Japani kehittyi muusta maailmasta eristyksissä. Vaikutteita otettiin lähinnä Kiinasta ja Koreasta. Teollistumisen myötä 1800-luvulla länsimaalaiset vaikutteet rantautuivat vähitellen Japaniin. Japanilaiset kunnioittavat vanhoja perinteitä ja uskontoja vahvasti ja siksi tapakulttuuri ja elämäntyyli kuitenkin poikkeavat edelleen länsimaalaisesta huomattavasti. Länsimaalaiset vaikutteet näkyvät nykyään selkeimmin moderneissa suurkaupungeissa, kuten pääkaupungissa Tokiossa. Japanilainen kulttuuri pohjautuu ns. "häpeäkulttuuriin", jossa pahinta mitä voi käydä on kasvojen menetys. Omaa mielipidettä (honne) ei julkisissa paikoissa tulisi ilmaista toisen loukkaamisen varalta. Sen sijaan yleistä mielipidettä (tatamae) on tapana käyttää. Silmiin katsominen on epäkohteliasta, joten sitä tulisi välttää. 

Ruoka- ja juomahetkiä kunnioitetaan paljon, eikä silloin missään nimessä saa seistä. Syöminen tai juominen seisaaltaan on epäkunnioittavaa. Ruokaa syödään puikoilla. Syömäpuikoilla ei saa osoittaa tai ojentaa toiselle ruokaa. Keittoa juodaan suoraan kupista ja nuudeleita ryystetään ja maiskutellaan kovalla äänellä. Japanissa syödään paljon riisiä, kalaa, lihaa, tofua ja kasviksia. Tavallisia ruokalajeja ovat sushit, tempura ja ramen. Japanilaiset ovat kuluttajina tiedostavia ja arvostavat tuoreita, laadukkaita raaka-aineita. Ruoan tuoksuun ja esillepanoon kiinnitetään erityistä huomiota.

Hanami on yksi Japanin merkittävimmistä vuotuisista juhlista. Se ajoittuu kirsikkapuiden kukinta-aikaan, maaliskuun puolesta välistä toukokuun alkuun. Kirsikkapuita ihastellaan ja niiden alle keräännytään piknikille syömään, juomaan sakea ja viettämään aikaa yhdessä, myös työpäivän aikana työporukan kesken. Urheilulajeista maratonjuoksu on erittäin suosittu muun muassa siksi, että se edellyttää sitkeyttä ja mielenhallintaa.


Japanilaiset herkut

Sushit
Kurkku- ja wakamenuudelit tuoreilla yrteillä
Kasvistempura
Japanilaiset kasvispihvit
Mangokuutiot


Sushit
(Noin 40 kpl)



1 pkt (5 kpl) merileväarkkia + riisit + täytteet
1 bambumatto
8 puikkoa

Merileväarkkien kostutukseen:
1 osa vettä
1 osa riisiviinietikkaa

Tarjoiluun:
Soijakastiketta
Wasabitahnaa


Sushiriisi
1,5 dl sushiriisiä
2 dl vettä
1 rkl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa

> Huuhtele riisi kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Siirrä kattilaan ja peitä kylmällä vedellä, liota 20 min. Huuhtele jälleen siivilässä ja siirrä uudelleen kattilaan, lisää 2 dl puhdasta vettä. Peitä kannella ja anna kiehua kannen alla hiljalleen 10 min, raottamatta kantta keittämisen aikana.
> Kumoa riisi astiaan. Sekoita sokeri ja etikka yhteen pienessä kattilassa ja kiehauta, valuta sen jälkeen riisin joukkoon. Kääntele riisiä varovasti lastan avulla, mutta vältä sekoittamasta liian voimakkaasti, jolloin riisinjyvät saattavat rikkoutua.
> Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi. Peitä kostealla liinalla ja käytä saman päivän aikana, älä laita jääkaappiin.

Vaihtoehtoinen "sushiriisi"
1 dl auringonkukansiemeniä (+ 2 dl vettä)
100 g palsternakkaa
1 rkl sitruunamehua
Ripaus suolaa

> Mittaa siemenet kulhoon ja lisää vesi. Liota yön yli tai vähintään 4 h.
> Huuhtele liotetut siemenet siivilässä ja valuta mahdollisimman hyvin. Siirrä monitoimikoneeseen ja sekoita kunnes siemenet ovat rikkoutuneet pieniksi jyviksi, mutta vältä sekoittamasta liikaa. Siirrä kulhoon, jätä monitoimikone puhdistamatta.
> Kuori palsternakka ja leikkaa pienempiin paloihin. Siirrä monitoimikoneeseen, lisää sitruunamehu ja ripaus suolaa. Anna koneen käydä kunnes koostumus on riisinjyvien tapaista. Sekoita yhteen auringonkukansiemenien kanssa kulhossa.

Resepti My New Roots -blogista ja aivan mainio riisin korvike! Mielenkiintoinen yhdistelmä :)

Makirullat (n. 16 kpl)




2 kpl merileväarkkia
Koko annos vaihtoehtoista "sushiriisiä"
1 lehtikaalin lehti
1/2 pieni punajuuri
1/2 porkkana
1 kevätsipulinvarsi
1/3 avokado
40 g tuorejuustoa esim. Philadelphiaa
Paahdettuja seesaminsiemeniä

> Kuori/huuhtele vihannekset ja leikkaa/suikaloi ne ohuiksi tikuiksi/paloiksi.
> Aseta merileväarkki bambumatolle, kiiltävä puoli alaspäin ja lyhyt reuna itseäsi päin, ja levitä (halutessasi) tuorejuustoa pohjalle jättäen sentin tyhjää ulommalle reunalle. Levitä puolet "riisistä" tasaisesti tuorejuuston päälle. Asettele puolet täytteistä vaakasuoraan viivaan sentin päähän itseäsi lähimpänä olevaan reunaan. Ripottele paahdettuja seesaminsiemeniä päälle. Kostuta kevyesti sormin merileväarkin uloin reuna etikkavesiseoksella.
> Tartu bambunmaton reunaan ja kääri merileväarkki täytteineen itsestäsi poispäin napakasti rullalle.
> Siirrä sushirulla leikkuulaudalle saumapuoli alaspäin. Leikkaa rulla kostealla, terävällä veitsellä kahdeksaan osaan ja siirrä tarjoiluastialle. Valmista toinen satsi rullia samaan tapaan lopuista aineksista.

Perinteisiä makirullia on mielestäni kaikista helpoin tehdä. Kunhan laittaa täytteitä maltillisesti ja käyttää mahdollisimman terävää veistä rullia leikatessa, niin kaikki sujuu hyvin :)

Keikausrullat (n. 8 kpl)


1 merileväarkki
1/4 sushiriisiä
Pieni pala kurkkua
Pieni pala porkkanaa
1 kevätsipulinvarsi tai muutama ruohosipulinvarsi
10 g tuorejuustoa
Paahdettuja seesaminsiemeniä

Pala tuorekelmua

Kuori/huuhtele vihannekset ja leikkaa/suikaloi ne ohuiksi tikuiksi/paloiksi.
> Aseta merileväarkki bambumatolle, kiiltävä puoli alaspäin ja lyhyt reuna itseäsi päin. Levitä kostein käsin riisiä tasaisesti koko merileväarkille. Levitä tuorekelmu riisin päälle ja käännä ylös alaisin siten, että riisi on alapuolella ja merileväarkki päällä.
> Asettele täytteet vaakasuoraan viivaan sentin päähän itseäsi lähimpänä olevaan reunaan. Levitä tuorejuusto vihannesten päälle.
> Tartu bambunmaton reunaan ja kääri rulla täytteineen itsestäsi poispäin napakasti rullalle. Painele rullaa ja vedä samalla mattoa ja kelmua alta pois. Levitä paahdetut seesaminsiemenet lautaselle ja kierittele sushirulla kauttaaltaan siemenissä.
> Siirrä sushirulla leikkuulaudalle. Leikkaa rulla kostealla, terävällä veitsellä kahdeksaan osaan ja siirrä tarjoiluastialle.

Ensimmäistä kertaa kokeilin keikausrullia ja luulin niiden tekemisen olevan haastavampaa kuin mitä oli. Pinnalle voisi myös ripotella mustia, paahdettuja seesaminsiemeniä.

Herneenpalkoveneet (4 kpl)



1 merileväarkki
1/4 osa sushiriisiä
10 kpl sokeriherneenpalkoa
1/2 rkl seesamöljyä
1/2 rkl seesaminsiemeniä
1/2 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl wasabitahnaa
Suolaa
Mustapippuria

> Kiehauta herneenpalkot kattilassa tilkassa vettä 1,5 min. Siirrä siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Leikkaa herneenpalkot kolmeen osaan ja sitten ohuiksi suikaleiksi. Sekoita herneet seesamiöljyn ja seesaminsiementen kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sitruunaraaste.
> Leikkaa merileväarkki pituussuunnassa neljään osaan.
> Jaa riisi neljään osaan ja muotoile kostein käsin riisistä soikean muotoisia palleroita. Kääri merileväsuikale varovasti riisipalleron ympärille ja sivele arkin sivureunaan hieman etikkavettä, paina suikale kiinni.
> Paina kevyesti riisiä hieman pohjaan päin ja taputtele riisin päälle vähän wasabia. Lisää herneenpalkosuikaleet. Valmista veneitä samaan tapaan lopuista aineksista. Siirrä tarjoiluastialle.

Sushiveneet valmistuu kätevästi, joten suosittelen kokeilemaan! Täytŧeeksi sopii lähes mikä vain, kunhan käyttää vähän mielikuvitusta :)

Tofusushit (6 kpl)


1/2 merileväarkkia
1/4 osa sushiriisiä
1/3 pkt kiinteää tofua
6 pitkää ruohosipulinvartta

> Kääri tofu talouspaperiin ja jätä kahden lautasen väliin, jotta ylimääräinen neste häviää. Vaihda tarvittaessa talouspaperia. Anna nesteen imeytyä paperiin vähintään 10 min.
> Leikkaa tofu kuuteen samankokoiseen palaan.
> Leikkaa merileväarkin puolikas pituussuunnassa kuuteen osaan.
> Muotoile kostutetuin käsin riisistä kuusi tofupalaojen levyistä tyynyä. Laita jokaisen riisityynyn päälle pala tofua. Kiedo merileväsuikale sushityynyn ympärille ja jätä sauma tyynyn alle. Sauma sulkeutuu paremmin, jos yhtymäkohtaa kostuttaa etikkavesiseoksella. Solmi sushipaketit ruohosipulinvarsilla. Siirrä tarjoiluastialle.

Tofusushien tekemiseen tarvitaan keskittymistä ja tarkkuutta. Haastavaa oli saada sopiva määrä täytettä mahtumaan merileväsuikaleeseen. Tofukuutiot leikkasin melko paksuiksi, mutta se on tietysti makuasia. Ruohosipulin varret menivät helposti katki, joten kannattaa käyttää mahdollisimman paksuja ja pitkiä varsia.

Avokadosushit (6 kpl)


1/2 merileväarkkia
1/4 osa sushiriisiä
1/3 avokado
Tuorejuustoa koristeeksi

> Leikkaa merileväarkin puolikas pituussuunnassa kuuteen osaan.
> Suikaloi avokado kuuteen osaan.
> Muotoile kostutetuin käsin riisistä kuusi samankokoista tyynyä. Laita jokaisen riisityynyn päälle pala avokadoa. Kiedo merileväsuikale sushityynyn ympärille ja jätä sauma tyynyn alle. Sauma sulkeutuu paremmin, jos yhtymäkohtaa kostuttaa etikkavesiseoksella. Taputtele tuorejuustoa merileväsuikaleen keskelle. Siirrä tarjoiluastialle.

Tofusushien tapaan näiden tekeminen vaatii tarkkuutta ja keskittymistä. Mielestäni haastavaa oli saada sushiriisipallerot pysymään kasassa. Sushiriisin käsittelyssä käsien pitää olla kosteita, muuten riisi tarttuu sormiin.


Kurkku- ja wakamenuudelit tuoreilla yrteillä
(6 annosta)


2 avomaankurkkua
1 tl suolaa
250 g wakamenuudeleita
70 g (paahdettuja) seesaminsiemeniä
30 g tuoretta korianteria
50 g tuoretta minttua
50 g tuoreita herneitä tai ituja

Kastike
2 rkl riisiviinietikkaa
1 sitruuna (kuori + mehu)
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl ruokosokeria
4 rkl seesamöljyä
1 tl chilikastiketta
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl suolaa

> Huuhtele kurkut ja valmista niistä nuudeleita esim. vihannessorvilla tai juustohöylällä. Siirrä siivilään ja ripottele suolaa päälle. Itketä 30 min.
> Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja siirrä jäähtymään.
> Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen.
> Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla.
> Yhdistä kulhossa kurkkunuudelit ja wakamenuudelit. Sekoita kastike joukkoon ja koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä, tuoreilla yrteillä ja herneillä tai iduilla.

Resepti hieman muunneltu Yotam Ottolenghin ohjeesta. Kastikkeeseen saa lisää potkua paloittelemalla chiliä joukkoon. Avomaankurkun kuori on melko paksua, joten halutessaan sen voi kuoria pois. Wakamenuudelit hankin Ruohonjuuresta. Pirteän makuinen lisuke esim. kasvistempuralle (ohje alla).


Kasvistempura
(neljälle)



1 parsakaali
2 porkkanaa
100 g herkkusieniä
50 g sokeriherneitä
1/2 - 1 l rypsiöljyä paistamiseen

Tempurataikina
2 dl kylmää vettä
2 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
1/4 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Kastike (dippi)
1/2 dl kasvislientä
1 rkl sokeria
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1/2 dl vettä

> Sekoita kastikkeen ainekset yhteen kattilassa ja kuumenna. Anna hautua hetken, kunnes sokeri on haihtunut, ja siirrä sitten kulhoon jäähtymään.
> Huuhtele ja leikkaa parsakaali ja porkkanat pienemmiksi. Huuhtele ja viipaloi herkkusienet. Kiehauta herneenpalkot kattilassa tilkassa vettä 1,5 min ja huuhtele sitten siivilässä kylmällä vedellä.
> Valmista tempura sekoittamalla ainekset yhteen.
> Kuumenna öljy kattilassa 175°C tai vähän kuumemmaksi. Kokeile tiputtamalla pieni määrä tempuraa kuumaan öljyyn, jolloin taikinan pitäisi samantien nousta pintaan. Dippaa tämän jälkeen kaikki kasvikset tempuraan ja siirrä osissa kuumaan öljyyn noin minuutiksi paistumaan. Siirrä friteeratut kasvikset talouspaperille hetkeksi ennen tarjoilua. Tarjoile lämpiminä kylmän dipin kanssa.

Harvemmin tulee friteerattua kotona ruokaa, mitta pakko myöntää ettei ollut hullumpi idea. Öljyn pitää olla riittävän kuumaa, jotta kasvikset kypsyvät nopeasti ja taikinasta tulee rapeaa. Dippikastikkeeseen lisäsin vielä wasabia.


Japanilaiset kasvispihvit
(n. 25 kpl)




1/2 (n. 400 g) kaali
4 porkkanaa
5 lehtikaalin lehteä
4 kevätsipulin vartta
1 tl suolaa
1,25 dl vehnäjauhoja
6 kananmunaa
Seesam- tai pähkinäöljyä paistamiseen

Kastike
3 rkl tomaattipyrettä
1,5 rkl Worcestershire-kastiketta
1/4 tl Dijon-sinappia
1 rkl sakea
1 tl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1/8 tl inkivääriä

> Huuhtele kasvikset ja käytä niitä vuorotellen monitoimikoneessa, jotta niistä tulee raastetta. Pilko kevätsipuli pienemmäksi. Yhdistä kasvikset, kevätsipulisilppu, suola, jauhot ja kananmunat kulhossa ja sekoita hyvin.
> Kuumenna ja öljyä pannu. Lisää sopiva määrä taikinaa pannulle ja muotoile lastan avulla pihvin muotoiseksi. Paista molemmin puolin pannulla, kunnes pinta on saanut väriä. Toista sama lopulla taikinalla.
> Yhdistä kastikkeen ainekset kattilassa ja kuumenna seos. Anna hautua 3-5 min matalalla lämmöllä, kunnes kastike on paksua. Tarjoile kasvispihvit kastikkeen kanssa.

Pihvit pysyivät koossa ainoastaan kananmunien ansiosta. Siksi niistä ei saanut käsin pyöriteltyä palloja, vaan irtonainen seos piti lisätä suoraan pannulle ja muotoilla pihvit siinä. Näitä kun syö tulee ainakin päivän suositeltu kasvisannos täyteen :)


Mangokuutiot


1 mango + 2 dl kylmää vettä
tai
6,25 dl mangomehua

1,5 liivatelehteä + 1 dl kuumaa vettä
tai
1,5 rkl agar-jauhetta + 1,25 dl kuumaa vettä

Maapähkinäöljyä voiteluun (valinnainen)

> Kuori mango ja poista hedelmäliha. Siirrä hedelmäliha yhdessä kylmän veden kanssa blenderiin ja sekoita tasaiseksi soseeksi. Kaada kulhoon.
> Mikäli käytät liivatelehtiä: liota liivatelehtiä tilkassa kylmää vettä ensin 5 min. Nosta lehdet vedestä ja purista pois ylimääräinen neste. Lisää liotetut lehdet kiehuvaan veteen ja sekoita voimakkaasti, kunnes ne liukenee. Kaada heman jäähtynyt liuos ohuena nauhana mangososeeseen.
> Mikäli käytät agar-jauhetta: sekoita agar-jauhe ja vesi kattilassa ja kuumenna. Pidä kuumaasa 2-3 min ja yhdistä sitten mangososeeseen.
> Voitele vuoka öljyllä tai vuoraa muovikelmulla. Kaada mangosose vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 4h tai kunnes seos on asettunut. Leikkaa kuutioiksi tai timantin muotoisiksi.

Raikas ja kevyt jälkiruoka esim. sushiähkyn jälkeen :) Päätin valmistaa annoksen tuoreesta mangosta mangomehun sijaan, mutta en saanut koostumusta jähmettymään kunnolla, joten muutin pikkasen ohjetta. Agar-jauhe oli Ruohonjuuresta päässyt loppumaan, joten jouduin käyttämään liivatelehtiä. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty mangomehua ja agar-jauhetta, joten niillä pitäisi ainakin onnistua. Itse kaadoin soseen jääpalamuotteihin ja annoin jäätyä, jonka jälkeen siirsin tarjolle ja annoin sulaa, jolloin kuutiot pysyivät koossa hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti