maanantai 17. elokuuta 2015

Yksinkertaisia perinneruokia Itä-Afrikasta

Mosambikin ruokakulttuuri on yksi Afrikan rikkaimmista. Se on vuosisatojen varrella hioutunut eri kulttuurien vuorovaikutuksessa ja kyennyt omaksumaan vieraita vaikutteita omia perinteitä ja omaleimaisuuttaan menettämättä. Maassa asuvan 23-miljoonaisen väestön keskuudessa asuu 200 eri afrikkalaista etnistä ryhmää ja pysyvästi myös portugalilaisia, intialaisia ja pakistanilaisia. Eri kulttuurien vuosisatoja kestänyt yhteiselo on sekoittanut ruokakulttuureja. Portugali on maan virallinen kieli ja sitä puhuu vajaa puolet väestöstä. Bantukieliä on yli 40. Puolet väestöstä on kristittyjä, neljäsosa muslimeja ja viidesosa perinteisiä animistisia uskontoja (kuten voodoota) harjoittavia.

Ensimmäisten maanviljelystä harjoittavien heimojen ruokavalio perustui afrikkalaisiin akuperäislajeihin kuten papuihin, okraan, kurpitsaan ja hirssiin. Kun arabialaiset ja intialaiset alkoivat 1000-luvulla käymään mauste- ja orjakauppaa Itä-Afrikan rannikkokaupunkien kanssa, Mosambikiin saapuivat mm. banaani, sitruuna, limetti, mango, inkivääri ja mustapippuri. Arabivaikutteiden ansioista ruokia alettiin maustamaan myös sahramilla, kanelilla ja neilikalla. Portugalilaisten löytöretkeilijöiden saapuminen Afrikkaan 1400-luvulla ja Amerikkaan suuntautuvan orjakaupan käynnistyminen rikastutti ruokakulttuuria entisestään. Afrikan ja Amerikan välille syntyi vilkas kauppareitti ja Afrikkaan rantautui uudet lajit kuten maissi, bataatti, chili, peruna, pähkinä, avokado, papaija ja ananas. Portugalilaisten ansiosta riisin viljely ja käyttö laajeni ja ruokaöljyä alettiin käyttämään keittiössä. Marinoimisesta, paistamisesta ja friteeraamisesta tulivat uusia ruoanvalmistustekniikoita. Samaan aikaan intialaiset vaikutteet juurtuivat maahan.

Portugalilaisten 500 vuotta kestänyt siirtomaa-aika päättyi vuonna 1975. Mosambik itsenäistyi, mutta levottomuudet alkoivat. Maassa puhkesi sisällissota, joka kesti lähes 20 vuotta. Sota teki valtavia tuhoja maan taloudelliselle ja sosiaaliselle infrastruktuurille. Mosambikista tuli yksi maailman köyhimmistä valtioista ja on edelleen yksi maailman vähiten kehittynyt maa. Mullistuksista huolimatta ruokakulttuuri on säilynyt lähes ennallaan. Suurin osa väestöstä elää tänä päivänä maaseudulla omavaraisina. Vain pienellä osalla on varaa käydä ravintolassa. Ruoanlaittotaidot periytyvät äidiltä tyttärille ja perinteet säilyvät ja siirtyvät sukupolvelta seuraavalle. Kansainvälinen kehitysyhteistyö on viime vuosien aikana tuonut mukanaan uusia vaikutteita ja nykyään suuressa arvossa olevien perinneruokien kyljessä on tarjolla pizzaa, pastaa ja sushia.

Perinteinen mosambikilainen ruoka-annos koostuu kookosmaidossa valmistetusta papukastikkeesta ja tärkkelyspitoisesta maissijauhopuurosta. Maan lähes 3 000 kilometriä pitkä rannikko takaa erinomaisen kala- ja mereneläväkannan. Erilaiset höystöt ja curryt ovat yleisiä ruokia. Jälkiruoat koostuvat tuoreista hedelmistä. Tähän ruokaviikkoon olen valmistautunut Elina Penttisen Piripiri! Makuja Mosambikista -kirjan avulla.


 
Herkkuja Mosambikista
 
Mucapata (mungpapu-kookosriisimuhennos)
Xima (maissijauhopuuro)
Apas (paistetut vehnärieskat)
Piripirikastike
Cashewpähkinäkakku
Kookosuunibanaanit


Mucapata (mungpapu-kookosriisimuhennos)
(neljälle)

 
1 dl kuivattuja mungpapuja
1,5 dl kokojyväriisiä
4 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
Suolaa
 
> Huuhtele pavut ja liota niitä vähintään 8h.
> Lämmitä kookosmaito kattilassa. Lisää riisi ja pavut kiehuvaan nesteeseen ja sekoita. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes ovat kypsyneet puuromaisen pehmeiksi. Tavoitteena on saada muusimainen lopputulos. Parhaimman tuloksen saa kun sekoittaa muhennoksen lopuksi monitoimikoneessa.
> Sekoita hyvin ja anna jäähtyä kannen alla ennen tarjoilua.

Mucapata on tyypillinen zambesialainen ruokalaji. Sitä tarjoillaan usein kanan kanssa tai ihan sellaisenaan. Se on jo itsessään melko tuhtia ja täyttävää.


Xima (maissijauhopuuro)
(neljälle)
 
 
500 g maissijauhoja
3 dl kookosmaitoa (korvaa halutessasi vedellä)
5 dl vettä
Suolaa
 
> Kiehauta kookosmaito ja vesi kattilassa.
> Lisää jauhot koko ajan puukauhalla sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan.
> Lisää suolaa maun mukaan ja jatka sekoittamista, kunnes koostumus on tasaista ja irtoaa helposti kattilan reunoilta. Tarjoile kuumana sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti pullan kokoisina palleroina erillisestä tarjoiluastiasta.
 
Maissijauhoista (tai vehnäjauhoista) valmistettu tuhti puuro on yksi yleisimmistä afrikkalaisista peruselintarvikkeista. Puuroa syödään sellaisenaan tai tarjotaan lisukkeena kasvis- tai lihakastikkeille. Puuro on melko tökköä ja sitä syödään käsin. Siitä voidaan muovailla pallo tai kuppi, jolloin se toimii ruokailuvälineenä/lusikkana esim. kastikkeelle.
 

Apas (paistetut vehnärieskat)
(12 kpl)


500 g vehnäjauhoja
5 rkl kasviöljyä
1 tl suolaa
7 dl kiehuvaa vettä
Öljyä paistamiseen
Sulatettua voita voiteluun (n. 1 dl)
 
> Sekoita kulhossa yhteen jauhot, öljy ja suola. Lisää kiehuva vesi vähitellen koko ajan puukauhalla sekoittaen. Taikinasta tulisi tulla paksuhkoa ja venyvää ja sen pitäisi irrota helposti kulhosta.
> Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele niistä palloja.
> Jauhoa alusta ja kauli taikinapalloista 2 cm paksuisia lättyjä. Peitä liinalla, jottei ne kuivuisi.
> Kuumenna ja öljyä pannu. Paista rieskoja yksi kerrallaan pannulla molemmin puolin, kunnes väriä tarttuu pintaan. Voitele valmis rieska sulatetulla voilla ja peitä liinalla tarjoiluun saakka.
 
Nämä ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia! Resepti on hyvin yksinkertainen ja rieskat valmistuvat nopeasti. Parhaita ne ovat lämpiminä ja tuoreina pelkän voin kanssa. Kuori on rapeaa ja sisältö pehmeää ja mehevää.



Piripirikastike


200 g punaisia chilejä
1/2 sipuli
1 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
2 tl paprikamaustetta
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 dl oliiviöljyä

Kumihanskat chilien käsittelyyn

> Aloita laittamalla hanskat, jotta vältyt chilien poltteesta. Pese chilit ja leikkaa kannat pois. Pilko pienemmäksi ja siirrä monitoimikoneeseen.
> Hienonna sipuli ja lisää chilien joukkoon. Lisää monitoimikoneeseen myös sitruunamehu, valkosipulinkynnet ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää tämän jälkeen öljy ja jatka sekoittamista.
> Kaada chilikastike kannelliseen lasipurkkiin ja anna tekeytyä huoneenlämmössä viikon.

Piripiri ("paprikapaprika") on usean lajikkeen keskenään risteytyessä syntynyt chililajike. Se on yksi keskeisimmistä mosambikilaisista ruoka-aineista ja mausteista. Piripiriä voi käyttää lähes minkä vaan mosambikilaisen ruoan seuralaisena. Lisäksi sitä käytetään Mosambikissa erilaisiin lääkintätarkoituksiin ja sen sanotaan toimivan hoitona esim. vatsakipuihin ja hammassärkyyn.

Chiliä käsiteltäessä on tärkeää olla varovainen ja suojata kädet, sillä niistä erittyy polttavaa kapsaisiinia. Kapsaisiini sijaitsee chilipalkojen vaaleassa väliseinässä ja siementen kiinnityskohdassa. Ei mikään ihme, että piripiriä kutsutaan afrikkalaiseksi punaiseksi piruksi.


Cashewpähkinäkakku


250 g cashewpähkinöitä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
7 kananmunaa
25 g voita (vuoan voiteluun)

> Laita uuni lämpeämään 200°C.
> Jauha pähkinät monitoimikoneessa jauhoiksi, sattumia saa jäädä.
> Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita keltuaiset ja sokerit sähkövatkaimella yhteen vaahdoksi ja lisää cashewpähkinäjauho. Vatkaa valkuaiset erikseen kovaksi vaahdoksi (vaahto on tarpeeksi kovaa kun se ei valu kulhosta ylösalaisin käännettynä) ja lisää sitten taikinaan varovasti sekoittaen.
> Voitele kakkuvuoka voilla ja kaada taikina siihen. Paista uunissa n. 40 min, kunnes kakku on kypsää. Koristele cashewpähkinöillä ja tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

Kakun valmistaminen menee nopeasti ja koostumus on hyvin ilmava ja kuohkea ja sopivan makea. Sitä voi mielestäni syödä ihan sellaisenaankin. Plussaa siitä, ettei siihen tule jauhoja lainkaan :)

 
Kookosuunibanaanit
(kahdelle)



2 banaania
1/2 sitruunan raastettu kuori
Nokare voita
1/2 dl täyskermaa
3/4 keltuainen
10 g kookoshiutaleita
Kanelia maun mukaan

> Laita uuni lämpeämään 250°C.
> Kuori banaanit ja leikkaa ne pituussuunnassa kahteen osaan. Voitele uunivuoka ja asettele banaanit siihen.
> Raasta sitruunankuorta ja ripottele kanelia banaanien päälle. Laita muutama nokare voita jokaiselle banaanisiivulle.
> Sekoita kananmunan keltuainen ja kerma varovasti yhteen. Kaada seos banaanien päälle ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja vähän lisää kanelia.
> Paista uunissa noin 10 min, kunnes banaanien pinta on ruskistunut ja karamellisoitunut. Tarjoile lämpiminä.
 
Karamellisoidut banaanit ovat hyvin makeita, joten ne vievät taatusti makeanhimon hetkessä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti