tiistai 30. kesäkuuta 2015

Hot Pot

Sata vuotta ennen ajanlaskun alkua muodostui historiamme pitkäikäisin kauppareitti. Asemansa vahvistamiseksi Kiina alkoi käydä kauppaa viemällä silkkiä, mausteita ja muuta kauppatavaraa vuorten ja tasankojen yli Lähi-Idän kautta Eurooppaan. Tavara kulki tavallisesti eteenpäin ketjussa välittäjältä toiselle. Välietapeissa tavara purettiin ja lastattiin seuraavaan karavaaniin, jossa se jatkoi matkaansa. Näin syntyi merkittäviä kauppapaikkoja ja kaupunkeja. Kuljetusprosessi oli hidas ja vaarallinen ja siksi pidempiä matkoja kuljetettiin vain kallisarvoista tavaraa, josta saatiin hyvä korvaus. Tavara ei ollut ainoa asia joka vaihtoi omistajaa, sillä reittiä pitkin myös uudet ideat, innovaatiot ja uskonnot levisivät. Se toi kansoja ja kulttuureja lähemmäksi toisiaan.

Silkkitietä pitkin käytiin kauppaa 1 500 vuotta, kunnes arabialaiset merenkulkijat oivalsivat nopeamman kuljetusväylän. Laivoihin mahtui suurempia lasteja, mikä oli kustannustehokkaampaa. Kun meritie Afrikan ympäri löydettiin, Kiinan ja Euroopan väliset kauppasuhteet vahvistuivat, mutta samalla silkkitien merkitys alkoi hiipua. Sen vaikutus Kiinan kehitykseen on kuitenkin ollut valtava.

Kiina on onnistunut nousemaan köyhästä maatalousyhteiskunnasta teollistuneeksi suurvallaksi, joka tänä päivänä on yksi maailman nopeimmin kasvavia talouksia. Väestöluvultaan Kiina on maailman suurin valtio; viideosa maapallon väestöstä asuu Kiinassa. EU on Kiinan tärkein kauppakumppani ja raaka-aineet, tekstiilit ja öljy ovat merkittävämpiä vientituotteita. Nopea talouskasvu on tuonut mukanaan myös ongelmia, kuten suuret tulo- ja elintasoerot sekä ympäristöhaitat. Hiilidioksidipäästöt ovat maailman suurimpia ja ilmansaasteiden määrä ylittää vaarallisen tason monin paikoin. Kiinan hallitus julisti vuonna 2013 "sodan saasteita vastaan", mutta sen yhteensovittaminen nopean talouskasvun kanssa on haastavaa.

Kiinalainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja alueittain vaihteleva. Keittotaito on hyvin vanha ja tunnettu ympäri maapalloa. Kiinalaiset ovat aina tavoitelleet korkeaa ikää ja oppineet arvostamaan terveellistä ruokaa. Luonnonantimia hyödynnetään kekseliäästi ja ruokaa maustetaan taitavasti. Esivalmistelu on tärkeä vaihe ruoanlaitossa ja siihen kuluu yleensä eniten aikaa. Raaka-aineet suikaloidaan tai paloitellaan sopivan kokoisiksi, jotta niitä voi helposti syödä puikoilla. Ruoka tarjotaan aina kypsennettynä, tavallisesti höyrytettynä, paistettuna tai keitettynä. Kasvikset saa jäädä hieman raaoiksi ja rapeiksi. Keitot ovat erittäin suosittuja ja kuuluvat niin arkeen kuin juhlaan. Tyypillinen ateria koostuu puoliksi hiilihydraatista (riisi, nuudelit) ja puoliksi proteiinista (kasvikset, liha, kala, kana, tofu, seitan, tempe). 

Jos rasvassa friteeratut kiinalaisruoat eivät uppoa, kokeile seuraavia reseptejä tai vieraile Katajanokan Peninsula 1899-ravintolassa. Hot Pot sopii hyvin isommalle seurueelle jaettavaksi, kun haluaa yhdessätekemistä ja on aikaa istua vähän pidempään. Samalla voi sivusilmällä vilkuilla kiinalaisia käytöstapoja, jos paikalle sattuu tulemaan isompi väki paikallisia. Ruokailu on sosiaalinen ja vilkas tapahtuma, jossa jokainen aloittaa ja syö omaan nopeaan tahtiin ja puhuu ja huitoo syödessään. Väkiahtaassa maassa on totuttu etuilemaan, tönimään ja tarvittaessa käyttämään kyynärpäätä, joten sinänsä tämä ei hämmentänyt.. :) Jos itse alat kokkailemaan varmista ensin, että keittiöstäsi löytyy ainakin wokkipannu, terävä veitsi, seesamöljyä, soijakastiketta, inkivääriä, riisiviiniä ja hoisinia.


Kiinalainen menu

Tofu stir fry
Helppo ja kevyt muudelikeitto
Kiinankaaliveneet hernetempellä ja siitakesienillä
Veg Manchurian
Kiinalaiset pannukakut


Tofu stir fry
(neljälle)


1 pkt kiinteää tofua
2 rkl canola/-rapsiöljyä
1/2 tl mustapippuria
2 rkl maissitärkkelystä
3 kevätsipulia
3 valkosipulinkynttä
Pala tuoretta inkivääriä
4 baby bok choy salaattia / 1/2 cosmopolitansalaatti
2 isoa porkkanaa
50 g  pakastettuja herneenpalkoja
2 rkl riisiviiniä
1/2 dl kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl hoisinkastiketta
1 tl seesamöljyä

> Leikkaa tofu pituussuunnassa neljään osaan ja jokainen pitkula kahtia. Siirrä talouspaperille, peitä talouspaperilla ja anna paperin imeä itseensä nestettä. Painele välillä kevyesti ja vaihda tarvittaessa paperia. Leikkaa vielä kaikki palat kahtia.
> Sekoita tofu, mustapippuri ja 1 rkl maissitärkkelystä. Kuumenna ja öljyä (1 rkl) pannu ja paista tofua 8 min, kunnes palat ovat ruskistuneet. Siirrä sivuun ja lisää pannulle kevätsipulisilppua, murskattua valkosipulia ja paloiteltua inkivääriä. Ruskista öljyssä minuutin verran ja lisää tofuihin.
> Lisää toinen ruokalusikallinen öljyä pannulle ja paista ensin bok choy salaattia 3 min. Lisää porkkanat ja jatka paistamista 2 min. Lisää herneenpalkot ja paista muutama minuutti. Kaada riisiviini sekaan, sekoita ja lisää tofut pannulle.
> Sekoita 1 rkl maissitärkkelystä ja loput ainekset hyvin yhteen kulhossa ja lisää sen jälkeen pannulle. Anna hautua hetken, jotta seoksesta tulee paksua.

Tässä reseptissä on tärkeää käyttää mahdollisimman kiinteää tofua, joka ei murene. Käytä tofun "itkettämiseen" mahdollisimman paljon aikaa. Annos oli sopivan makea ja mausteinen ja ennen kaikkea kauniin värinen :)


Helppo ja kevyt nuudelikeitto
(4 annosta)


6 dl kasvislientä
2 porkkanaa
1 suippopaprika
50 g herneenpalkoja
2 tl srirachaa
1 tl tuoretta inkivääriä
2 tl soijakastiketta
1/2 dl maissia
100 g riisinuudeleita
1/2 limen mehu
Kourallinen tuoretta korianteria
2 kevätsipulivartta

> Suikaloi porkkanat ja paprika. Lisää porkkanat, paprika ja huuhdellut herneenpalkot öljytylle, kuumalle pannulle ja paista viitisen minuuttia, kunnes ovat hieman pehmenneet.
Kiehauta kasvisliemi ja lisää kasvikset kiehuvaan liemeen 3 minuutiksi. Lisää sriracha, inkivääri ja soijakastike. Laske lämpötilaa ja hauduta 4 min. Lisää tämän jälkeen maissi ja nuudelit ja jatka keittämistä 3 min. Siirrä pois liedeltä. Purista limen mehu joukkoon. Silppua korianteri ja pilko kevätsipuli ja lisää ne keittoon juuri ennen tarjoilua.

Tykkään erittäin paljon aasialaisista keitoista, joissa tulisuus ja tuoreet yrtit kohtaavat. Srirachaa saa laittaa enemmänkin, jos kaipaa lisää potkua. Riisinuudelien tilalle sopii myös leveät vehnänuudelit.


Kiinankaaliveneet hernetempellä ja siitakesienillä
(neljälle)


4 isoa kiinankaalilehteä
1 rkl sesamöljyä

Täyte
100 g siitakesieniä 
200 g hernetempeä*
1 valkosipulinkynsi
1 kevätsipulinvarsi
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl granaattiomenamelassia
1/2 tl maissitärkkelystä

Kastike
2 tl maapähkinävoita
2 rkl granaattiomenamelassia
1,5 tl sesamöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
Ripaus tuoretta inkivääriä

> Huuhtele sienet, poista kanta ja pilko pieneksi. Pilko myös tempe paloiksi ja yhdistä sieniin. Sekoita soijakastike, etikka, melassi ja maissitärkkelys yhteen ja kaada sienien ja hernetempen joukkoon. Jätä tekeytymään 10 minuutiksi.
> Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja siirrä sivuun.
> Öljyä ja kuumenna pannu. Murskaa valkosipuli pannulle ja kuullota hetken. Silppua kevätsipuli ja lisää kaikki täytteen ainekset pannulle. Paista noin 5 min. Sekoita täyte ja kastike yhteen.
> Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Lisää täytettä ja ja kastiketta.

Hernetempe on suurta herkkuani! Yleensä marinoin sen soijakastikkeessa ja paistan pannulla, jonka jälkeen sitä voi lisätä salaattiin, syödä lämpimän ruoan kanssa tai ihan sellaisenaan. Sopi oikein hyvin myös tässä tarjoiluehdotuksessa.

* Hernetempeä myydään mm. Ruohonjuuressa


Veg Manchurian
(neljälle)


1 varhaiskaali
1 iso porkkana
1/2 dl kevätsipulisilppua
1 vihreä paprika
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maissijauhoja
Suolaa
Mustapippuria

Kastike
3 rkl maissitärkkelystä
1 dl vettä
2 rkl öljyä
Pala inkivääriä (sormenpään kokoinen)
5 valkosipulinkynttä
2 lehtiselleriä
1 vihreä chili
2 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
8 dl kasvislientä
1 rkl etikkaa
1 kevätsipulinvarsi
Suolaa

> Sekoita monitoimikoneessa pieneksi silpuksi kaali, porkkana, kevätsipuli ja paprika. Kaada seos riepuun ja taita kangas tiukasti ympärille. Purista ylimääräiset nesteet pois ja siirrä taikina kulhoon.
> Kaada öljyä korkeareunaiseen paistokasariin tai kattilaan, laita lämpeämään. Lisää jauhot ja mausteet taikinaan, pyöritä palloiksi ja siirrä saman tien öljyyn paistumaan. Nosta sivuun talouspaperille kun pyörykät ovat saaneet väriä pintaan.
> Valmista kastike sekoittamalla vesi ja maissitärkkelys yhteen, anna turvota. Paloittele inkivääri, lehtiselleri ja chili. Öljyä ja kuumenna pannu ja lisää inkiväärisilppu, valkosipulimurska, paloiteltu lehtiselleri ja chili ja paista minuutin verran. Lisää soijakastike, sokeri ja suola ja sekoita hyvin. Kaada tämän jälkeen kasvisliemi ja etikka joukkoon ja anna kiehahtaa. Sekoita vesi ja maissitärkkelys yhteen ja lisää joukkoon. Anna hautua 5 min tai kunnes kastike on paksua. Lisää sipluttu kevätsipuli ja ota pois liedeltä.
> Siirrä pyörykät tarjoilukulhoon ja kaada kuumaa kastiketta päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele kevätisipulilla ja tuoreella korianterilla.

Jotta nämä onnistuvat on erittäin tärkeää puristaa kaikki ylimääräinen neste kasviksista huolella. Jauhojen lisäämisen jälkeen on oltava nopea, jotta pyörykät pysyvät koossa paistamisen aikana. Pyörykät olivat meheviä ja kastike sopi mainiosti niiden kanssa. Kun päälle vielä ripottelee tuoreita yrttejä, näitä ei voi vastustaa :) Törkeän hyvää!


Kiinalaiset pannukakut
(10 kpl)




200 g herkkusieniä
2 rkl soijakastiketta
1/2 tl 5 spice mix-mausteseosta*
1 rkl riisiviiniä
1/2 rkl seesamöljyä
1 tl sokeria

2 kevätsipulia
1/2 kurkku
Salaattia
4 rkl hoisinkastiketta

Lettutaikina
150 g vehnäjauhoja
1,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl sesamöljyä

> Aloita lettutaikinasta. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää kiehuva vesi vähitellen joukkoon. Vaivaa taikinaa noin 8 min kunnes se on kimmoisaa. Peitä kelmulla ja jätä tekeytymään 30 minuutiksi.
> Huuhtele ja viipaloi sillä välin sienet. Paista sieniä kuivalla pannulla ensin sen verran, että nesteet haihtuvat. Lisää tämän jälkeen pannulle soijakastike, mausteet, riisiviini, sesamöljy ja sokeri ja anna hautua 10 min. Siirrä pois liedeltä ja peitä kannella, jotta sienikastike pysyy lämpimänä.
> Silppua kevätsipuli, viipaloi kurkku ja revi salaatti. Siirrä erillisiin tarjoilukulhoihin sipulit, kurkku, salaatti ja hoisinkastike.
> Jatka taikinan vaivaamista 5 min ja jaa se sitten kahteen osaan. Pyörittele pötköiksi ja leikkaa molemmat pötköt 5 osaan. Muodosta taikinasta 10 palloa ja kauli ne samankokoisiksi letuiksi. Letuista muodostetaan tämän jälkeen 5 paria. Voitele toinen lettu pinnalta seesamöljyllä ja aseta toinen päälle. Kuumenna pannu ja paista lettuja pareittain kuivalla pannulla molemmin puolin, eli niin että molemmat letut paistuvat vain toiselta puolelta. Irrota tämän jälkeen letut varovasti toisistaan.
> Lisää täytteitä lettujen paistetulle puolelle aloittamalla hoisinkastikkeesta. Kääri letut rullalle ja syö käsin.

Taas oppi uuden tavan valmistaa lettuja :) Taikina onnistuu käyttämällä valkoisia vehnäjauhoja. Täytteet ovat kuitenkin sen verran terveellisiä, että vehnäjauholetuista ei voi saada huonoa omatuntoa.. :)

* Voit valmistaa oman neljän mausteen sekoituksen kanelista, tähtianiksesta, pippurista ja fenkolista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti