maanantai 2. maaliskuuta 2015

Täydellistä viikonloppuruokaa

Vihreä guacamole, valkoiset tortillat ja punainen salsa sopivat viikonloppuun täydellisesti. Niistä Meksikon lippu on sanoman mukaan saanut värinsä. Värikkäät annokset kuvaavat maan värikästä kulttuuria. Yli sadan miljoonan asukkaan maahan mahtuu useita eri uskontoja, kansalaisuuksia ja ruokaperinteitä. Myös luonto ja sää vaihtelevat maan sisällä. Meksikossa on viidakkoa, autiomaata, vuoristoja ja tulivuoria. Maanjäristykset ovat melko yleisiä. Ilmasto vaihtelee korkeuserojen ja vuodenajan mukaan.

Meksikolaisessa keittiössä yhdistyy intiaanien ravintotottumukset sekä espanjalaiset ja yhdysvaltalaiset vaikutteet. Tämä latina-amerikkalainen maa kuului 300 vuotta Espanjalle ja itsenäistyi 1800-luvun alussa. Tänä päivänä Meksiko on suurin espanjankielinen valtio maailmassa.

Tuoreet yrtit, tuliset mausteet ja kirpeät sitrushedelmät tekevät meksikolaisesta ruoasta niin maukasta. Meksikolainen ruoka sisältää lähes aina papuja, kasviksia ja hedelmiä. Paprika, tomaatti, maissi, kurpitsa ja bataatti ovat yleisesti käytettyjä raaka-aineita. Suuressa kulutuksessa ovat myös trooppiset hedelmät, kuten avokado, lime, mango, ananas ja kookos. Chiliä käytetään runsaasti ja sillä voidaan säädellä ruoan tulisuutta. Rasvaiset maitovalmisteet, kuten tuorejuustot ja hapankermat, sekä miedot mausteet, kuten kaneli, neilikka ja juustokumina, tasapainottavat ruoan makua. Annos viimeistellään tuoreilla yrteillä, joista tärkeimpiä ovat korianteri, oregano ja minttu.




Lähden tutustumaan tähän ruokamaailmaan alkuperäisiä raaka-aineita kunnioittaen. Kaupan hyllyt pursuavat valmistuotteita tortilloista guacamoleen, mutta aidot raaka-aineet ja maut kunniaan! En yleensäkään käytä valmistuotteita, mutta myönnetään, että tortillalettuja on tullut ostettua.. Lisäksi lopussa vielä kommentit Kellokosken ihastuttavan kahvila Kinuskillan meksikolaisesta brunssista, jossa kävimme viime lauantaina.


 

Perfecto comida para el fin de semana

Täytetyt paprikat

Enchiladat itsetehdyistä tortilloista

Guacamole

Tomaattisalsa

Bataattisalaatti

Chili con quinoa (Kvinoa-papupata)




Täytetyt paprikat
(kahdelle)



1 iso punainen paprika
1 iso keltainen paprika

Täyte
1 rkl öljyä
1 sipuli
1/2 vihreä chili
1 dl tummaa soijarouhetta
1 dl punaisia linssejä
3 dl vettä
1 dl maissinjyviä
1/2 dl tuoretta ananasta paloina
1/2 ruukku tuoretta oreganoa
Mozzarellaraastetta

Mausteet
Suolaa
Chilimaustetta
Juustokuminaa
Valkosipulijauhetta
Paprikamaustetta
Sitruunapippuria

Ohjeet:
> Hienonna sipuli ja pilko chili. Paista öljytyllä pannulla muutama minuutti. Lisää mausteet ja sekoita.
> Lisää soijarouhe, huuhdellut linssit ja vesi. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 min, kunnes vesi on imeytynyt. Sekoita joukkoon maissinjyvät, 2/3 osaa oreganosta sekä mozzarellaraastetta maun mukaan, ota liesi pois päältä ja jätä kannen alle maustumaan puoleksi tunniksi.
> Valmista sillä aikaa paprikat: huuhtele paprikat, leikkaa ne kahtia ja poista siemenet, valkoiset osat sekä kanta. Lado vierekkäin univuokaan, peitä foliolla ja siirrä uuniin. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Anna paprikoiden hautua uunissa sen lämmetessä noin 20 min.
> Sekoita ananaspalat täytteeseen ja ota paprikat uunista. Poista folio, täytä paprikat, ripottele halutessasi hieman mozzarellajuustoraastetta päälle ja paista paprikoita uunissa 20-25 min. Ripottele tuoretta oreganoa päälle ja tarjoile.

Tässä ohjeessa olennaista on hyvät mausteet ja tuoreet raaka-aineet. Mausteita saa ja kannattaakin käyttää reippaasti.


Enchiladas Suizas
(8 kpl)




Tortillaletut


3 dl durumvehnäjauhoja
1,5 dl maissijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl öljyä


Mustapapu-quorntäyte


1 tlk mustapapuja
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
1 tl juustokuminaa
150 g quornrouhetta
2 dl kasvislientä
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria
1/2 limen mehu


Liemi


1 rkl öljyä
3 salottisipulia
2 rkl (durum)vehnäjauhoja
3 dl kasvislientä
2 vihreetä chiliä
1 valkosipulinkynsi
2 tl juustokuminaa

Lisäksi
50 g mozzarellaraastetta
200 g cheddarjuustoraastetta
1 dl kaura-/ruokakermaa
Kivettömiä vihreitä oliiveja

Ohjeet:
> Valmista tortillalettutaikina: sekoita kuivat aineet yhteen, lisää vesi ja öljy ja vaivaa taikinaksi. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa täyte ja liemi.
> Valmista täyte: kaada pavut siivilään, huuhtele ja valuta. Kuumenna pannu, lisää öljy, valkosipulimurska, pilkottu chili ja juustokumina ja sekoita. Kaada quornrouhe sekaan ja ruskista. Lisää valutetut pavut ja kasvisliemi ja hauduta 5 min. Muussaa pavut perunasurvimella ja jatka hauduttamista 10 min. Mausta suolalla, pippurilla ja limemehulla.
> Valmista liemi: hienonna sipuli ja kuullota öljytyllä pannulla. Lisää jauhot ja sekoita. Kaada kasvisliemi joukkoon, lisää pilkottu chili ja valkosipulimurska ja mausta juustokuminalla. Anna hautua pannulla 15 min.
> Leikkaa oliivit kahtia.
> Lämmitä uuni 175C.
> Jaa tortillalettutaikina kahdeksaan osaan ja kauli jauhotulla alustalla. Paista lettuja kuivalla, lämpimällä pannulla molemmin puolin kunnes väri tarttuu pintaan.
> Dippaa tortillaletut liemessä molemmin puolin. Lisää lettuihin mustapapu-quorntäytettä, oliiveja ja cheddarjuustoraastetta ja kääri rullalle. Aseta letut tiiviisti vierekkäin uunivuokaan, sauma alaspäin. Kaada ylimääräinen liemi ja ruokakerma päälle, ripottele vielä mozzarellaraastetta ja paista uunissa 20 min. Tarjoile guacamolen ja tomaattisalsan kanssa.
 
Tortillalettujen tekeminen on niin helppoa, että tästä lähtien teen ne aina itse. Sitä paitsi maku on huomattavasti parempi. Tortilla tarkoittaa Meksikossa ohutta maissileipästä ja taco lisukkeilla täytettyä tortillaa. Enchilada on chilikastikkeella päällystetty, uunissa paahdettu ja lisukkeilla täytetty tortilla. Tuhtia tavaraa, mutta kuten sanoin, sopii erinomaisesti viikonloppuruoaksi!











Guacamole


2 avokadoa
1/2 punasipuli
1 tomaatti
1 vihreä chili
Kourallinen tuoretta korianteria
1 limen mehu
Suolaa

Ohjeet:
> Halkaiset avokadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha kulhoon. Muussaa haarukalla.
> Hienonna sipuli ja pilko tomaatit, chili ja korianteri pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen, mausta suolalla ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Kaupassa myytävä guacamole ei muistutakaan aitoa avokadotahnaa, paitsi väriltään. Jos siis haluat välttyä lisäaineilta ja syödä avokadosta tehtyä guacamolea, tee se itse :)



Tomaattisalsa


4 tomaattia
1/2 limen mehu
Kourallinen tuoretta korianteria
2 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
1 vihreä chili
1 rkl oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Ohjeet:
> Lämmitä uuni 175C.
> Pilko tomaatit kuutioiksi ja sekoita yhteen limemehun ja korianterin kanssa ja siirrä jääkaappiin.
> Kuori valkosipulit ja salottisipulit ja pilko ne kahtia. Leikkaa chili pituussuunnassa kahtia ja poista siemenet. Siirrä valkosipulit, salottisipulit ja chili uunivuokaan, ripottele oliiviöljyä ja mausteita päälle ja paahda uunissa foliolla peitettynä 15 min.
> Pilko uunista tulleet sipulit ja chili pienemmäksi, anna jäähtyä ja sekoita muiden ainesten kanssa yhteen.

Tämä raikas salaatti on erinomainen lisuke meksikolaiselle ruoalle. Paahdoin sipuleita uunissa siitä syystä, että niiden pistävä maku katoaisi. Paahdettuna ne ovat makeita. Tomaattejakin olisi voinut paahtaa uunissa ja soseuttaa salaatti tahnaksi, ehkä ensi kerralla kokeilen sitä..


Meksikolainen bataattisalaatti


Salaattiainekset
Pala bataattia
1-2 rkl oliiviöljyä
2 tl kanelia
2 tl paprikamaustetta
Maissinjyviä
Salaatinlehtiä
Tomaattia
Tuoretta mangoa
Suolapähkinöitä
Kookoshiutaleita
Punasipulia

Kastike
75 g creme fraichea
1/2 lime
Tuoretta mangoa

Ohjeet:
> Leikkaa bataatti kuutioiksi, aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele päälle oliiviöljyä, kanelia ja paprikamaustetta. Möyhi käsin, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 25-35min, riippuen bataattikuutioiden koosta. Anna jäähtyä.
> Yhdistä salaattiainekset ja siirrä tarjoiluastiaan.
> Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen blenderissä, kunnes seos on sileää. Tarjoile salaatin kanssa.

Ei mikään terveellisin salaatti, mutta mukavan makuista. Tuore mango on vaan niin herkullista! Raaka-aineiden määriä voi käyttää sen mukaan, monelle haluaa salaatin valmistaa.


Chili con quinoa
(4 annosta)


1 dl ulkomaista kvinoaa
2 dl vettä
Ripaus suolaa
1 limen mehu

1 tlk mustapapuja
1 tlk valkoisia papuja
1 tlk papumixiä
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1/2 punainen chili
2 varsisellerinvartta
2 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
2 tl srirachaa
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl paprikamaustetta
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Mozzarellaa ja rapeakuorista vaaleeta leipää tarjoiluun

> Kaada kvinoa siivilään ja huuhdo kunnolla lämpimällä vedellä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kvinoa sekä ripaus suolaa. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min. Lisää limen mehu ja sekoita.
> Kumoa kaikki pavut siivilään, huuhdo kylmällä vedellä ja jätä valumaan.
> Hienonna sipuli, pilko chili ja paista öljytyllä pannulla muutama minuutti. Pilko varsiselleri, murskaa valkosipulinkynnet ja lisää pannulle muutamaksi minuutiksi. Kaada tomaattimurska ja mausteet joukkoon ja anna hautua kannen alla 10-15 min.
> Sekoita kvinoa papukastikkeeseen ja tarjoile mozzarellan ja paahdetun leivän kanssa. Leipä toimii hyvin lusikkana :)

Tämä resepti on bongattu hesarista viime syksynä. Olen vähän muokannut alkuperäistä reseptiä, mutta sieltä se on siis peräisin. Helppoa ja niin hyvää! 


Sitten Kinuskillaan. Kinuskilla sijaitsee Kellokoskella upeiden maisemien ympyröimässä miljöössä. Kahvila on perustettu vanhaan ruukkiin. Kinuskillassa on ainutlaatuinen tunnelma ja yksityiskohtainen sisustustyyli kierrätysmateriaaleineen on ihailtavaa. Olen käynyt täällä muutamia kertoja ja aina saanut ystävällistä palvelua ja erinomaista ruokaa!


Tällä hetkellä Kinuskillassa on menossa meksikolaisteemainen brunssi lauantai-aamuisin. Menu näyttää seuraavalta:



Aamu alkoi tortillalla ja nachoilla sekä herkullisilla täytteillä. Leipiä ja croissanteja oli myös tarjolla. Jälkkäriksi oli hedelmiä, suklaamoussea ja chili-mutakakkua, voiko paremmin viikonloppu enää alkaa? :) Miinusta kuitenkin kaupan valmiista tortillalätyistä, olisivat näppärillä käsillään voineet taikoa lätyt itse..!


Kinuskillassa kokit osaavat hommansa ja kahvikin on yllättävän hyvää! Brunssi on lähes aina ollut täyteen varattu ja uskon, että ihmiset tulevat paikan päälle myös kauempaa. Meidän Tuusulan mökiltä voi reippaana kävellä 8km matkan tänne, mutta brunssin jälkeen voi olla tukalampaa kävellä takaisin.. :) Jos haluat käydä persoonallisessa kahvilassa ja nauttia tuoreista raaka-aineista valmistetuista herkuista sekä ystävällisestä ja ammattitaitoisesta palvelusta, vieraile täällä!
 
Arriba! :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti