keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Jaettavaa pikkupurtavaa

Pussihousuja ja huiveja, välimeren tunnelmaa ja lähi-idän levottomuuksia. Libanon on väestöluvultaan Suomen kokoinen maa, mutta pinta-alaltaan kolmisenkymmentä kertaa pienempi. Naapurissa sijaitsee Syyria ja Israel. Yli miljoona syyrialaista pakolaista on saanut turvapaikan Libanonista.

Poliittisista ja uskonnollisista konflikteista huolimatta Libanon on maa, jossa asuu hyvin korkeakoulutettua ja monikulttuurista kansaa. Yli puolet väestöstä on muslimeja, loput kristittyjä. Yhteiskunta on moderni ja länsimaalainen, ilmapiiri suvaitseva ja rento. Libanonissa on mahdollista sekä uida välimeren aalloissa että hiihtää vuoristossa. Pääkaupungissa Beirutissa voi shoppailla, viettää aikaa viihtyisissä kahviloissa ja tanssia yökerhoissa aamun pikkutunneille asti.

Ruokavalio on välimerellinen ja arabialaisvaikutteinen. Ruokaa valmistetaan huolella ja siihen käytetään paljon aikaa, mutta sen tekeminen on helppoa. Keittiössä vallitsee mausteiset tuoksut ja raaka-aineina käytetään pääosin eri vihanneksia ja yrttejä. Eläinperäiset ateriat koostuvat useimmiten lampaasta, kanasta tai kalasta.

Suositut mezet ovat jaettavaksi tarkoitettuja pikkusyötäviä. Tapaksista poiketen mezet ovat kuitenkin enemmän kuin pieniä suupaloja. Pääruokaa ei välttämättä tarvita, sillä mezet ovat yleensä hyvin ruokaisia. Niitä ovat esimerkiksi hummus, pitaleivät, falafelit, jugurttikastikkeet ja erilaiset salaatit. Juuri näistä aion jakaa reseptit tällä kertaa!



Libanonilaiset mezet

Parsakaali-falafelit
Pitaleivät
Baba ganoush eli munakoiso-seesamtahna
Couscous-salaatti
Karamellisoidut sipulit
Marinoituja oliiveja


Parsakaali-falafelit
(12 kpl)



400 g kikherneitä
100 g parsakaalia
Kourallinen tuoretta persiljaa
Kourallinen tuoretta korianteria
1 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl harissaa
3 rkl perunajauhoja
3 rkl vettä

> Keitä parsakaali kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja anna jäähtyä.
> Laita uuni lämpeämään 200C.
> Valuta ja huuhtele kikherneet. Sekoita kaikki ainekset yhteen monitoimikoneessa.
> Muotoile taikinasta 12 samankokoista palloa ja litistä pihveiksi. Aseta uunipellille ja paista uunissa 30 min. Muista kääntää pihvejä puolessa välissä, jotta ne kypsyvät molemmin puolin.


Falafelit maistuvat pitaleivän välissä, hummuksen tai jugurttikastikkeen kanssa tai vaikka vihanneshampurilaisen pihvinä :) Niitä voi myös pakata mukaan lounaaksi salaatin kyytipojaksi.


Pitaleivät kikherneistä
(8 kpl)


2,5 dl kikherneitä
3 dl lämmintä vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
6,5 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Seesaminsiemeniä koristeluun

> Huuhtele kikherneet ja sekoita monitoimikoneessa jauhoiksi. Kaada kikhernejauhot kulhoon ja lisää lämmin vesi. Veden lämpötilan tulisi olla 42C ennen hiivan lisäämistä (huomioi, että vesi viilenee hieman kikherneiden seassa).
> Sekoita kuivahiiva, suola ja pari ruokalusikallista jauhoja yhteen ja lisää sitten kikherneseokseen. Sekoita vähitellen loput jauhot ja öljy joukkoon, vaivaa taikinaksi ja jätä liinan alle kohoamaan 20 minuutiksi vedottomassa paikassa.
> Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli jauhotetulla alustalla haluamasi muotoisiksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 10 min. Laita sillä aikaa uuni lämpeämään 225C.
> Ripottele kylmää vettä ja seesaminsiemeniä leipien päälle ja paista uunissa 10min.

Reseptin otin K-Ruoka sivuilta. Valitsin reseptin sen perusteella, että siinä oli käytetty kikherneitä. Taikina kohosi ja leivät maistuivat hyviltä!


Baba ganoush



1 munakoiso
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunamehua
2 rkl tahinia
1/2 tl juustokuminaa
Ripaus suolaa
Tuoretta korianteria

> Lämitä uuni 200C.
> Huuhtele munakoiso ja rei'itä sen pinta haarukalla. Paista uunissa uunipellillä 30min, välillä käännellen. Halkaise pituussuunnassa kahtia ja jätä jäähtymään.
> Kaiverra munakoisosta hedelmäliha monitoimikoneeseen, lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Valkosipulin voi halutessaan jättää pois, se ei mielestäni tuonut lisäarvoa tähän tahnaan. Toisaalta 2-3:n valkosipulinkynnen paahtaminen uunissa munakoison kanssa olisi voinut toimia paremmin, jolloin valkosipulit olisivat muuttuneet makeiksi. Sitä kokeilen ensi kerralla :)


Couscous-salaatti
(4 annosta)



3 dl couscousta
3 dl kasvislientä
1 dl vihreitä linssejä
1/2 lime
1 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
3 tomaattia (tai 250 g kirsikkatomaatteja)
Kourallinen persiljaa

> Mittaa couscous kulhoon, kaada päälle kiehuva kasvisliemi ja sekoita. Anna nesteen imeytyä.
> Keitä vihreät linssit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja siirrä jäähtymään.
> Purista puolikkaasta limestä mehut couscousin sekaan. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit ja tuoreet tomaatit pienemmäksi ja sekoita joukkoon. Lisää vihreät linssit ja silputtu persilja. Ripottele halutessasi kurpitsansiemeniä päälle ennen tarjoilua.

Couscous valmistuu nopeasti ja on aina yhtä hyvää. Tähän salaattiin sopisi välimerelliseen tyyliin myös feta. Vihreät linssit lisäävät salaatin proteiinipitoisuutta.


Karamellisoidut sipulit



2 salottisipulia
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl vaahterasiirappia
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria

> Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi.
> Kuullota sipuleita öljytyllä pannulla, lisää etikka ja siirappi. Paista miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla.

Näin yksinkertaista lisuketta en ole aiemmin tehnytkään. Sipulit olivat niin ihanan makeita ja maukkaita, että olisi pitänyt tehdä isompi satsi.. :) Fantastista!


Marinoidut oliivit



5 dl kivettömiä vihreitä ja mustia oliiveja
1 valkosipulin kynsi
1/2 sitruunan mehua
1/2 sitruunan kuorta
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mistapippuria

> Kaada oliivit siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Siirrä tarpeeksi isoon ja matalaan kulhoon.
> Yhdistä marinaadin ainekset ja kaada oliivien päälle. Sekoita. Peitä kelmulla ja anna marinoitua vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli jääkaapissa.

Marinaadin tekeminen itse on täysin vaivan arvoista. Marinaadi valmistuu nopeasti, mutta se kannattaa vain muistaa tehdä päivää ennen tarjoilua :) Parhaan lopputuloksen saa käyttämällä laadukasta kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.


Libanoniin oli mukava tutustua! Ja sitten siirrytäänkin patonkien ja baskereiden maahan.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti