perjantai 20. maaliskuuta 2015

Sekoitus Itä-Eurooppaa ja Välimerta

Turkoosi meri, viinipeltoja ja vuoristoa. Maisemat, jotka ovat henkeäsalpaavat, mutta kaiken keskellä kovia kokeneita kyliä ja kaupunkeja sodanjälkeisine raunioineen. Balkanin niemimaihin lukeutuvat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Kosovo, Kreikka, Makedonia, Montenegro, Serbia, Kroatia, Romania sekä Turkin Euroopan puoleinen osa. Tämä geopoliittinen alue voidaan määritellä joko kulttuurin tai maantieteellisen alueen mukaan.

Balkanilla yhdistyy idän ja lännen kulttuurit, modernia ja vanhaa. Toisaalla voi aistia neuvostolaishenkisen ilmapiirin kun taas toisaalla pääsee välimerelliseen tunnelmaan. Tarjolla on vanhojakaupunkeja, kansallispuistoja, upeita rantakohteita ja lämminhenkisiä ihmisiä. Unohtamatta historiallisia tapahtumia, kuten 1990-luvulla käytyä sotaa, joka edelleen näkyy katukuvassa vahvasti.

Balkan ei varsinaisesti ole kulinaristin (eikä varsinkaan kasvissyöjän!) unelmakohde, mutta balkanliaisesta keittiöstä on tulossa ruokatrendi. Maiden keittiöperinteet eroavat toisistaan, mutta niillä on myös paljon yhteistä. Ruokavalio on hyvin lihapainotteista. Lihaa syödään kaikissa muodoissaan: grillattuna, paistettuna, padoissa ja vartaissa. Kebabia muistuttavat pitaleivän kanssa tarjoiltavat lihapötkylät (Cevapi) ja lihalla, pinaatilla, juustolla tai perunalla täytetyt suolaiset piiraat (Burek) ovat balkanilaista kansallisherkkua ja niitä myydään katukioskeissa ja ravintoloissa ympäri Balkania. Vaikka tuoreet hedelmät ja kasvikset ovat ruoan perusta, on liha silti ruoan sydän. Rannikkoalueilla lammas vaihtuu merenantimiin. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia ja ruokaa kypsennetään usein avotulella.

Vaikka Balkan ei alkuun kuullosta houkuttelevalta matkakohteelta kaiken köyhyyden ja ankeuden takia, voi mieli silti nopeasti muuttua, kun katsoo kuvia upeista maisemista. Onhan Casino Royalia sentään täällä (Montenegrossa) kuvattu. Kroatia, Kreikka ja Bulgaria ovat jo monelle tuttuja kohteita, mutta esimerkiksi Albania on vasta avautumassa matkailijoille. Mielestäni Balkan osoittaa sen, että Euroopassakin voi uida turkoosissa meressä ja kävellä paljain varpain valkoisessa hiekassa. Vielä kun ruokakulttuuri kehittyy ja monipuolistuu voisi itsekin lähteä tutustumaan tähän Euroopan osaan.


Balkanilainen menu

Serbialainen keitto valkoisista pavuista
Burek pinaatti-fetatäytteellä (suolainen)
Burek omena-kauratäytteellä (makea)
Tarator eli kylmä kurkku-jugurttikeitto
Munakoisoa tomaatilla, avokadopestolla ja fetalla
Polentalla täytetyt kesäkurpitsaveneet
Bulgarialainen Shopska-salaatti välimerellisellä twistillä


Serbialainen keitto valkoisista pavuista
(4 annosta)


2 rkl oliiviöljyä
3 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tlk (6 dl) isoja valkoisia papuja
5 dl vettä
3 laakerinlehteä
Kourallinen persiljaa
3 rkl tomaattipyreetä
2 tomaattia
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
1 lehtisellerin varsi
1 punainen paprika
1 sitruunan mehu

Mausteet
Suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta

Tarjoiluun
Tilliä
Basilikaa
Kermaviiliä

> Hienonna sipuli ja kuullota pannulla öljyssä, murskaa sitten valkosipuli joukkoon.
> Valuta ja huuhtele pavut ja siirrä pannulle, kaada vesi päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua kannen alla noin 10 min. 
> Pilko kasvikset ja kalttaa tomaatit sillä aikaa kun pavut hautuvat: tee ristin muotoiset viillot tomaatteihin ja siirrä minuutiksi kiehuvaan veteen, siirrä sen jälkeen kylmään veteen jäähtymään, jonka jälkeen kuoret irtoavat helposti. Lisää kaikki loput ainekset pannulle hautumaan 30 minuutiksi.
> Soseuta keittoa osittain sauvasekoittimella, kuitenkin niin, että jää sattumia. Tarkoituksena ei ole tehdä sosekeittoa, mutta tämän avulla maut yhdistyvät paremmin. Tarjoile kermaviilin, tillin ja basilikan kanssa. 

Miedon makuista keittoa, itäeurooppalaiseen tyyliin. Juuri sen makuista, mitä raaka-aineita keitossa on. Tämä keitto vaatii ehdottomasti kermaviiliä kylkeen. Kevyttä arkiruokaa!


Burek pinaatti-fetatäyttellä



5 kpl filotikinalehteä

Voiteluun
1 kananmuna
0,5 dl (kasviperäistä) maitoa
1 rkl auringonkukkaöljyä
2 tl maustamatonta jugurttia
Suolaa
Mustapippuria

Täyte
300 g pakastepinaattia
2 sipulia
1 pkt (150 g) fetaa
Suolaa
Mustapippuria

Seesamin- ja pinjansiemeniä koristeluun

> Ota filotaikina paksteesta sulamaan 2 tunniksi.
> Yhdistä puolikas kananmuna ja voiteluun tulevat ainekset kupissa. Kaada puolikas kananmuna toiseen astiaan.
> Sulata pinaatit pienessä kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää hienonnettu sipuli ja mausteet. Siirrä kattila pois hellalta ja sekoita kuutioitu feta joukkoon.
> Laita uuni lämpeämään 200C.
> Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele öljyllä. Siirrä yksi puoliksi taiteltu filotaikinalehti pellille. Voitele taikina muna-jugurttiseoksella ja lisää täytettä taikinan oikeaa reunaa pitkin taitekohtaan. Kääri rullalle ja jätä sauma alle. Toista sama lopulla taikinalla ja täytteellä, kunnes rivissä on viisi taikinarullaa. Voitele lopuksi kananmunan puolkkaalla ja ripottele seesamin- ja pinjansiemeniä koristeeksi.
> Paista uunissa 25-30 min kunnes pinta on saanut väriä. Varo polttamasta. Ripottele kylmää vettä päälle uunista tulleina. Tarjoile lämpimänä.

Filotaikina oli minulle uusi tuttavuus. Taikina on hyvin ohutta ja sen tekeminen vaatii ammattitaitoa, joten kaupan valmiiseen taikinaan on hyvä turvautua. Taikina myös kuivuu nopeasti, joten kannattaa olla ripeä. Alla ohje makeaan täytteeseen, jotta saa loput taikinalehdet hyödynnettyä. Rasvaista, mutta rapeaa ja kivanmakuista!


Burek omena-kauratäytteellä

6 filotaikinalehteä

Voiteluun
Auringonkukkaöljyä
1 kananmuna

Täyte
3 vihreää omenaa
2 dl kaurahiutaleita
1/2 sitruunan mehu
10 kpl kuivattua pehmeää viikunaa
2 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
Kourallinen saksanpähkinöitä
3 rkl fariinisokeria

Seesaminsiemeniä koristeluun

> Lämmitä uuni 200C.
> Valmista täyte: huuhtele ja paloittele omenat ja siirrä öljyttyyn kattilaan miedolle lämmölle hautumaan. Poista kovat kannat viikunoista ja paloittele pienemmäksi. Murskaa saksanpähkinät. Yhdistä täytteen ainekset kulhossa ja kaada tilkka kylmää vettä sekaan.
> Vuoraa pelti leivinpaperilla ja sivele pinta öljyllä. Siirrä puoliksi taiteltu taikinalehti pellille, voitele pinta öljyllä ja lisää täytettä toista reunaa pitkin. Kääri rullalle ja toista sama lopulla taikinalla ja täytteellä, kunnes rivissä on kuusi taikinarullaa. Voitele kananmunalla ja ripottele seesaminsiemeniä koristeeksi. Paista uunissa 25-30 min, kunnes pinta on saanut väriä. Varo polttamasta. Ripottele kylmää vettä päälle uunista tulleina ja tarjoile esim. jäätelön kanssa.

Muistuttaa saksalaista Apfelstrudelia. Näitä voi säilyttää pakastimessa ja ottaa vieraiden tullessa esiin :)


Tarator
(2 annosta)



1 kurkku
1 valkosipulinkynsi
2 dl maustamatonta (kaura)jugurttia
Kourallinen tuoretta tilliä
Kourallinen saksanpähkinöitä
Ripaus suolaa

> Huuhtele ja paloittele kurkku, murskaa valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset yhteen blenderissä. Kaada tarjoiluastioihin ja tarjoile kylmänä. Lisää halutessasi jääpaloja sekaan, jotta keitto pysyy riittävän kylmänä.

Tämä raikas keitto menee ehdottomasti uudestaan kokeiluun! Sopii aamupalalle tai brunssille hyvin :)


Munakoisoa tomaatilla, avokadopestolla ja fetalla
(4 alkupalaa)



1/2 munakoiso
1,5 tomaattia
50 g fetaa

Avokadopesto
1 avokado
Kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Voiteluun
Noin 4 rkl oliiviöljyä

Basilikanlehtiä tarjoiluun

> Laita uuni lämpeämään 150C.
> Valmista avokadopesto: yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita tahnaksi esim. sauvasekoittimella.
> Huuhtele ja viipaloi munakoiso 12 samanpaksuiseen palaan. Voitele öljyllä ja paista pannulla pehmeäksi. Viipaloi 8 tomaattisiivua.
> Kokoa annokset asettamalla 4 isointa munakoisoviipaletta pohjalle (leivinpaperilla vuoratulle pellille). Lusikoi pestoa päälle. Aseta tämän jälkeen tomaattiviipale ja ripottele fetaa päälle. Lado seuraava samanlainen kerros. Aseta viimeisenä loput munakoisot ja fetat ylimmäiseksi ja siirrä uunin alatasolle noin 15 minuutiksi. Koristele basilikanlehdillä.

Mikä ihana makukokemus! Peston sitruunaisuus ja fetan suolaisuus käyvät hyvin yhteen, kuten myös tuore tomaatti ja paahdettu munakoiso. Ehkä hieman haastavaa syödä, mutta toimii erittäin hyvin alkupalana.


Polentalla täytetyt kesäkurpitsaveneet
(2 venettä)



1 kesäkurpitsa

Kastike
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
250 g tomaattimurskaa
2 tomaattia
Suolaa
Chilimaustetta

Polenta
2 dl kasvislientä
0,4 dl polentaa

Juustoraastetta
(Gluteenittomia) korppujauhoja
Suolaa
Mustapippuria

> Lämmitä uuni 175C.
> Valmista kastike: kuullota valkosipulia öljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska. Kalttaa tomaatit: tee ristiviillot tomaatteihin, keitä 1 min kiehuvassa vedessä, siirrä pariksi minuutiksi kylmään veteen, kuori ja pilko tomaatit ja lisää pannulle. Mausta suolalla ja chilimausteella.
> Valmista polenta: keitä polentaa kasvisliemessä noin 6 min.
> Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa kanta pois. Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa kahtia ja kaiverra sisältöä ulos veneen muotoiseksi (säilytä kesäkurpitsasisus esim. salaattia varten).
> Kaada uunivuoan pohjalle vähän kastiketta ja aseta kesäkurpitsaveneet siihen. Kaada puolet jäljellä olevasta kastikkeesta veneisiin, lisää polenta ja loput kastikkeet päälle. Ripottele juustoraastetta, korppujauhoja ja mausteita päälle ja paista uunissa 45 min.

Polenta on tehty maissiryyneistä ja sitä keitetään puuron tapaan. Se on suosittua Pohjois-Italiassa, jossa itse maistoin sitä ensimmäistä kertaa. Kasvisliemessä keitettynä polentasta tulee maukasta ja sitä voi syödä riisin tai perunan tapaan lisukkeena. Suosittelen kokeilemaan, se on kaiken lisäksi edullista!


Bulgarialainen Shopska-salaatti välimerellisellä twistillä



1/2 kurkku
2 tomaattia
4 tuoretta viikunaa
1 ruukku tuoretta persiljaa
1/2 punasipuli
1 punainen paprika
75 g halloumijuustoa
Auringonkukkaöljyä
Suolaa

Kastike
1/4 dl auringonkukkaöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa

> Paloittele kurkku tai käytä vihannessorvia. Paloittele (ja kuori) tomaatit, viikunat ja persilja. Lisää salaattikulhoon.
> Leikkaa punasipuli renkaiksi, paprika parin sentin viipaleiksi ja halloumijuusto paloiksi. Kuumenna ja öljyä parila, ja lisää punasipulit, paprika ja juusto yksitellen pahtumaan. Lisää tarvittaessa öljyä ja käytä suolaan oman maun mukaan. Siirrä jäähtymään ja lisää jäähtyneinä salaattikulhoon.
> Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja ripottele salaatin päälle.

Shopska sisältää tomaattia, kurkkua, persiljaa, sipulia ja paprikaa ja päälle raastetaan runsaasti juustoa. Viikunalla ja halloumijuustolla sai välimerellisen tvistin tähän perinteiseen balkanilaiseen salaattiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti