perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kohtuudella nautiskellen

Voiko patonkiin kyllästyä? Jos ranskalaiselta kysyy niin ei. Nizzassa käydessäni se tuli todistettua: ranskalaiset todella syövät patonkia päivittäin.

Ranska on laadukkaiden viinien ja juustojen luvattu maa. Ranskalainen kulttuuri on ruoan lisäksi historiallinen tieteen, taiteen ja kirjallisuuden alallaEiffel-torni, Louvre-taidemuseo, upeat monumentit ja tunnelmalliset kahvilat ovat maan tunnusmerkkejä. Ranska tunnetaan myös luksusbrändeistään (Chanel, Louis Vuitton), urheilutapahtumistaan (Tour de France, Roland Garros) ja Disneylandista. Yli sata miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa puhuu ranskaa äidinkielenään. 

Ruoka on ranskalaiselle keskeisen asia elämässä. Ranskalainen oppii jo lapsesta saakka arvostamaan hyvää ruokaa. Länsimainen keittotaito perustuu pitkälti ranskalaiseen keittiöön, jolla on pitkä historia ja vahvat perinteet. Yksinkertaiset kypsennysmenetelmät ja hyväksihavaitut makuyhdistelmät ovat ruoanlaiton kulmakiviä. Laadussa ja maussa ei tingitä vaikka annoksen valmistaminen vaatisi paljon aikaa ja kalliita raaka-aineita.

Tuoreiden raaka-aineiden valikoima on laaja: yrttejä, vihanneksia ja hedelmiä. Torit ovat suosittuja kauppapaikkoja. Ranskalainen ruoka vaihtelee alueittain ja annokset pohjautuvat paikallisiin tuotteisiin. Ruoka-ajat rytmittävät päivän kulkua ja niiden mukaan paikkojen aukioloajat määräytyvät. Ruokailurytmi on hyvin säännöllistä ja ruokaa syödään kohtuudella, nautiskellen. Alku- ja jälkiruoka tekee ateriasta kokonaisuuden, joten näin ollaan totuttu syömään arkenakin. Ruokajuomana toimii vesi tai lasillinen hyvää viiniä, oli sitten arki tai viikonloppu. Ruoan on aina oltava hyvää ja tasapainoista. Tämä mielessäpitäen valmistin ranskalaisen brunssin.





Brunssimenu

Sitruunainen mansikkamarmeladi
Tapenade
Aiolia ja keitettyjä kananmunia
Juustoiset porkkana-soufflét
Terveellisempi suklaamousse
Crepesit pinaatti-fetatäytteellä

Lisäksi croissantteja, patonkia, valkohomejuustoa ja Café au lait


Pääruoaksi

Ratatouille ja kermaista hirssiä




Sitruunainen mansikkamarmeladi



1,5 dl mansikoita pakastettuna
1 luomusitruuna
2 tl chiasiemeniä
0,4 dl hyytelösokeria
Vaahterasiirappia makeutukseen

> Ota mansikat pakasteesta sulamaan. Siirrä kulhoon ja kaada päälle hyytelösokeri. Jätä yöksi jääkaappiin.
> Huuhtele sitruuna, raasta kuori ja purista mehut. Siirrä yön yli jääkaappiin tekeytymään.
> Kaada mansikat ja sitruuna kattilaan, kiehauta, lisää chiasiemenet ja makeuta vaahterasiirapilla. Sekoita hyvin yhteen ja jätä viileään hyytymään.

Käytin hyytelösokeria, sillä sitä sattui löytymään kaapista. Tämä ei varsinaisesti marmeladia ole, mutta makeeta (ja samalla ihanan kirpeää) leivänpäällistä kuitenkin :)


Tapenade



1 dl kivettömiä oliiveja
2 rkl kapriksia
5 kpl aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
Suolaa
Pippuria

> Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessta tahnaksi tai käytä sauvasekoitinta, mausta suolalla ja pippurilla.

Tapenade, eli oliivitahna, on kotoisin Etelä-Ranskasta Provencen alueelta. Maistuu vaalean leivän tai croissantin kanssa.


Aioli



1 keltuainen
1 tl dijon-sinappia
2 dl neitsyt oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunamehua
Suolaa

> Sekoita keltuainen ja sinappi yhteen vispilällä. Valuta varovasti puolet öljystä joukkoon koko ajan sekoittaen.
> Lisää valkoviinietikka ja sekoita. Kaada varovasti loput öljyt sekaan. Lisää puristettu valkosipuli ja sitruunamehu ja tarkista maku. Lisää suolaa oman maun mukaan sekä halutessasi enemmän sitruunamehua.

Aiolia, eli valkosipulimajoneesia, syödään Ranskassa paljon. Aiolin valmistamisessa oleellista on käyttää hyvää ja laadukasta öljyä, sillä siihen maku pohjautuu. Tarjoile brunssilla keitettyjen kananmunien kanssa ja ripottele tilliä koristeeksi.


Juustoiset porkkana-soufflét
(6-9 kpl)



Kuivat ainekset
2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kuorettomia manteleita
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl kurpitsansiemeniä

Märät ainekset
1 banaani muussattuna
1/2 dl maustamatonta (soija)jugurttia
1,5 dl kauramaitoa
1 porkkana raastettuna
50 g parmesanjuustoa raastettuna

3 huoneenlämpöistä valkuaista

> Kuumenna uuni 180C.
> Sekoita kaurahiutaleet ja mantelit blenderissä jauhoksi. Yhdistä kaikki kuivat ainekset kulhossa ja märät ainekset toisessa kulhossa.
> Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
> Yhdistä märät ja kuivat ainekset ja sekoita valkuaisvaahto lopuksi joukkoon. Kaada taikinaa öljyttyihin muffini- tai uunivuokiin. Paista uunissa 45-55 min riippuen montako teet. Jätä kohokkaat vielä hetkeksi kuumiin vuokiin tekeytymään uunista tullessa.

Soufflé on hyvin tyypillinen ranskalainen ruoka. Kohokas voi joko olla suolainen (esim. juusto, kinkku, katkarapu) tai makea (esim. suklaa, hedelmä). Yritin kehitellä terveellisempää aamiaiselle sopivaa versiota, sillä rasvaista leivonnaista ei tehnyt mieli.

Kohokkaan tekemisessä on monta tapaa epäonnistua. Koska en osannut arvioida paistoaikaa kompastuin heti yhteen: avasin uuniluukun tarkistaakseni kypsyyden. Uuniluukun avaaminen voi aiheuttaa sen, että taikina lässähtää eikä lopputulos olekaan enää kohokas vaan jotain aivan muuta. Kananmunien lämpötilalla on myös merkitystä: ota siis munat pois jääkaapista edellisenä iltana. Vuokien huolellinen rasvaaminen on myös tärkeää, jotta taikina ei jää kiinni. Soufflé kuuluu syödä suoraan kulhosta lusikalla, joten mikäli kotoa löytyy pieniä uunivuokia, tarjoile niistä. Näistä tuli enemmänkin kivanmakuisia aamiaismuffineja :)


Terveellisempi suklaamousse
(2 annosta)



1 banaani pakastettuna
1 avokado
1/2 dl mantelimaitoa
1/2 dl raakakaakaojauhetta
1 rkl raakakaakaonibsejä + ylimääräistä tarjoiluun
1 rkl vaahterasiirappia

> Sekoita kaikki ainekset blenderissä matalalla teholla kunnes koostumus on hyvä. Kaada tarjoilukippoihin ja ripottele kaakaonibsejä koristeeksi.

Täydellistä suklaamoussea ilman kermaa tai valkoista sokeria. Sopii myös vegaanille. Tämä satsi riittää jaettavaksi kahdelle, mutta jos suklaahimo on kova kannattaa tuplata määrät :)


Crepesit pinaatti-fetatäytteellä
(8-10 kpl)


Taikina
0,75 dl sämpyläjauhoja
0,75 dl tattarijauhoja
Ripaus suolaa
Ripaus kookossokeria
2 valkuaista
1 keltuainen
2,5 dl (kaura)maitoa

(Sesam)öljyä paistamiseen

Täyte
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
100 g tuorepinaattia
50 g fetajuustoa
Raastettua parmesanjuustoa

> Yhsdistä kulhossa jauhot, suola ja sokeri. Vatkaa erillisessä kulhossa kananmumat ja maito sähkövatkaimella ja lisää vähitellen jauhoseos kokoajan vatkaten.
> Kuumenna paistinpannu ja lisää tilkka öljyä, kaada sopiva määrä taikinaa ja paista lättyä molemmin puolin muutama minuutti, kunnes pinta on kullanruskeaa. Siirrä tarjoiluastiaan ja peitä foliolla. Toista sama lopulla taikinalla.
> Valmista täyte: lisää kuumalle pannulle oliiviöljy ja murskattu valkosipuli. Huuhtele ja leikkaa pinaatti silpuksi ja siirrä pannulle. Lisää fetakuutiot pannulle ja sekoita, ota liesi pois päältä. Siirrä tarjoilukulhoon ja raasta päälle parmesanjuustoa.

Crepesit saa olla hyvin ohuita, joten kaada taikinaa vain sen verran pannulle. Pinaatti-fetatäyte oli herkkua ja sopii erinomaisesti ohukkaiden kanssa.


Ratatouille ja kermaista hirssiä
(6 annosta)



Hirssi
2,5 dl hirssinjyviä
7,5 dl kasvislientä

Ratatouille
2 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä paprika
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 prk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
250 g tomaattimurskaa
Suolaa
Mustapippuria

Ravintohiivahiutaleita tarjoiluun

> Huuhtele hirssi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kattilassa kasvisliemessä noin 25 min. Mausta suolalla ja tarkista maku.
> Hienonna punasipuli ja kuutioi kasvikset. Paista punasipulia öljytyllä pannulla pehmeäksi ja murskaa valkosipuli joukkoon. Lisää kuutioidut kasvikset ja jatka paistamista, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.  Lisää tomaatit ja tomaattimurska ja jätä kannen alle hautumaan noin 20 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile hirssin ja ravintohiivahiutaleiden kanssa.

Ratatouille on perinteinen ruoka Provencen alueelta. Kasvismuhennos sopii tarjoiltavaksi hirssin tai riisin kanssa tai ihan vain sellaisenaan. Hyvää arkiruokaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti