maanantai 23. helmikuuta 2015

Yksinkertaista perusruokaa ja kauniita kukkia

Hollanti on tuulimyllyjen, puukenkien ja tulppaanien maa. Suuri osa valtiosta on merenpinnan alapuolella, mikä on todella ainutlaatuista. Maa on tiheästi asutettu ja hyvin kansainvälinen, noin viideososa väestöstä on ulkomaalaistaustaisia. Hollannin pääkaupunki Amsterdam tunnetaan kanaaleistaan, museoistaan ja polkupyöräilijöistään. Kanaalit kiertävät ympäri kaupunkia kuin Venetsiassa ja kanavaverkosto on yhteensä reilun sadan kilometrin pituinen. Pääkaupunkiin pääsee siis parhaiten tutustumaan risteillen tai pyöräillen.


 
Eteläisessä Hollannissa karnevaalit on kova sana. Useita päiviä kestävät karnevaalit tuovat kansan kadulle laulamaan, juomaan ja tanssimaan värikkäissä, hauskoissa asuissa. Karnevaalia juhlitaan erityisesti ennen pääsiäistä edeltävän paastoajan alkamista, eli maaliskuun tienoilla. Hollantilaiset ovat tunnetusti myös jalkapallokansaa. Joka toinen vuosi, em-kisojen ja mm-kisojen aikaan, jalkapallo ja oranssit fanipaidat valloittavat maan. Kävin itse jalkapallon merkeissä Hollannissa vuonna 2004, kun osallistuttiin silloisen joukkueen kanssa Haarlem Cupiin. Hollantilaiselle Suomi merkitsee Jari Litmasta, jonka mukaan monet paikalliset ovat saaneet nimensäkin :)
 
Hollantilaiselle keittiölle tunnusomaista on sen yksinkertaisuus. Ruokaa ajatellaan pikemminkin välttämättömyytenä kuin ylellisyytenä. Peruna on kautta aikojen ollut peruselintarvike ja sitä syötiin aikoinaan lähes jokaisen lämpimän aterian yhteydessä eri muodoissa. Kasvikset, merenantimet, kananmunat, makkarat ja pataruoat ovat Hollanissa suosittuja. Perinteisiä maataloustuotteita ovat voi ja juusto. Gouda, Edam ja Maasdam ovat täältä kotoisin.

Hollantilaiset ovat kahvi- ja voileipäkansaa. Voileipiä syödään niin aamulla kuin lounaallakin. Kahvin kanssa maistuu keksi, rusinakakku tai vohveli eikä sokerin tai voin kanssa pihtailla. Suosittu välipala on kroketti, joka on saanut alkunsa siitä, kun tähteitä on haluttu hyödyntää. Eiliset pataruokajämät on leivottu pyöryköiksi ja uppopaistettu rasvassa. Bitterballen ovat kroketteja muistuttavia snackejä, joita myydään baareissa oluen ystäville. Ja sitähän hollantilaiset ovat: oluen ystäviä :)

Yllätyksekseni luin, että hollantilaiset ovat lakritsin suurkuluttajia. Sehän tarkoittaa sitä, että lakuja on itse tehtävä! Hollantilainen ruokalistani näyttää tältä:

 
Stamppot boerenkool eli lehtikaali-perunamuusi
 
Bitterballen eli rasvassa paistettuja pyöryköitä
 
Kasvismakkarat

Vlaai eli kirsikkapiirakka

Lisäksi: lakuja


Stamppot boerenkool
(4 annosta)
 

6 jauhoista perunaa
100 g lehtikaalia
2 sipulia
1/2 kukkakaali
Suolaa
2 laakerinlehteä
Nokare voita
Noin 1/2 dl (kasviperäistä) maitoa

> Kuori ja halkaise perunat ja sipulit. Huuhtele lehtikaali ja poista kovat osat, pilkkoa pienemmäksi. Huuhtele ja pilkkoa kukkakaali paloiksi.
> Kuumenna vettä vedenkeittimessä kiehuvaksi. Lisää perunat, sipuli, lehtikaali, suola ja laakerinlehdet kattilaan ja kaada kuuma vesi päälle jotta ne peittyvät. Anna kiehua 15 min. Lisää kukkakaalit kattilaan ja jatka keittämistä 15-20 min kunnes perunat ja kukkakaalit ovat pehmenneet.
> Poista laakerinlehdet ja valuta nesteet. Muussaa sauvasekoittimella muusiksi. Lisää nokare voita ja loraus maitoa ja sekoita.

Stamppot on muusi, joka koostuu perunoiden lisäksi erilaisista kasviksista. Stamppot tarjoillaan tyypillisesti hollantilaisen makkaran (rookworst) kanssa. Toinen versio tästä on Hutspot, jossa lehtikaalin tilalla käytetään porkkanaa.


Bitterballen
(Noin 20 kpl)


Nokare voita
1 sipuli
100 g herkkusieniä
1 tlk mustia papuja
1 dl (kasvipohjaista) ruokakermaa
Suolaa
Pippuria
Muskottipähkinää
1/2 dl korppujauhoja
4 rkl ruokakermaa
 
Vehnäjauhoja + mausteita
1 kananmuna
Korppujauhoja
 
(Seesam)öljyä paistamiseen

>  Hienonna sipuli ja paista pannulla voissa. Huuhtele ja pilko herkkusienet ja lisää pannulle paistumaan noin viideksi minuutiksi. Valuta ja huuhtele pavut ja lisää pannulle noin viideksi minuutiksi. Lisää ruokakerma ja mausteet, ota liesi pois päältä ja anna seoksen hautua pannulla kymmenisen minuuttia. Sekoita korppujauhot ja ruokakerma ja anna turvota. Sekoita sitten kaikki yhteen ja anna jäähtyä. Muussaa sauvasekoittimella tahnaksi, peitä kelmulla ja säilytä viileässä paikassa vähintään tunti.
> Kaada vehnäjauhoja ja mausteita yhdelle lautaselle, kananmuna toiselle ja korppujauhoja kolmannelle. Kuumenna öljy pannulla. Ota pieni määrä taikinaa käteen ja muodosta palloksi, pyöritä ensin vehnjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista pannulla muutamia minuutteja, kunnes kuori on rapeaa.

Taikina on sen verran löysää, että voi olla haastavaa pyöritellä niitä jauhoissa. Perinteisesti pyörykät sisältävät lihaa, lihalientä, persiljaa, voita ja jauhoja ja ne uppopaistetaan rasvassa. Ihan hyvän makuisia.


Kasvismakkarat
(4 kpl)


3 dl gluteenijauhoja* + mausteita (esim. juustokumina, smoked paprika, korianteri, suola)
2 dl kylmää vettä
2 rkl soijakastiketta
3 rkl tomaattipyreetä
2 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä

> Lämmitä uuni 160C.
> Sekoita gluteenijauhot ja sopiva määrä mausteita yhteen. Sekoita toisessa kulhossa loput ainekset yhteen ja yhdistä sitten jauhoihin.
> Pyöritä taikinasta neljä pötköä ja kääri tiukasti rullalle folioon. Aseta foliorullat uuniritilälle paistumaan 90 minuutiksi.
> Avaa foliot ja anna makkaroiden hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Kasvismakkarat säilyvät jääkaapissa foliossa tai kelmussa.

Tämä on toinen kerta kun valmistan seitania. Uunissa paistamalla maku on ehkä jopa parempi, kuin keittämällä valmistettu seitan. Kaiken lisäksi tämä löytämäni resepti on niin yksinkertainen, että ei voi epäonnistua :) muistuttaa jopa hämmästyttävän paljon maultaan makkaraa, vaikka koostumus on sitkeämpää.

* gluteenijauhoja saa esim. Punnitse & Säästä -liikkeistä, tavallisista ruokakaupoista en ole vielä niitä löytänyt


Vlaai
(4 pientä palaa)


Pohja
1,5 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kuorittuja manteleita (tai mantelijauhoja)
2,5 tl kookosöljyä
2-3 tl vaahterasiirappia
1/2 tl suolaa
1 tl mantelivoita
1/2 rkl (kaura)maitoa

Täyte
3/4 dl (noin 12 kpl) säilöttyjä kirsikoita
3/4 dl puolukoita
3/4 dl vettä
1 rkl hyytelösokeria
 
> Aloita täytteestä. Puolita kirsikat ja lisää ne kattilaan yhdessä puolukoiden ja veden kanssa. Anna kiehua 10 min ja lisää sen jälkeen hyytelösokeri. Ota pois liedeltä ja anna hyytyä sen aikaa, kun valmistat piirakkapohjan.
> Laita uuni lämpeämään 180C.
> Sekoita kaurahiutaleet ja mantelit blenderissä jauhoksi. Yhdistä piirakkapohjan ainekset ja sekoita käsin massaksi. Taputtele 2/3 osaa taikinasta pienen (piirakka)vuoan pohjalle ja reunoille sormin.
> Kaada täyte vuokaan. Koristele piirakka lopulla taikinalla ruudukon muotoiseksi. Paista uunissa 20 min.
 
Kirsikat ovat sen verran makeita, että lisäsin puolukoita tasoittamaan makua hapokkuudellaan. Jos haluat tehdä Vlaain oikeaoppisesti, tee pohja voitaikinasta. Vlaaia syödään Hollannissa muun muassa synttäreillä.


Lakuja


Vajaa 1 dl vettä
30 g melassia
25 g tummaa siirappia
Muutama tippa mustaa väriä
1 dl vehnäjauoja
1/2 dl ruisjauhoja
1/2 dl lakritsijauhetta
Ripaus anista
Ripaus suolaa

> Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa. Mikäli käytät aniksensiemeniä, murskaa ne ensin huhmareessa jauheeksi.
> Kiehauta vesi, melassi, siirappi ja väriaine kattilassa. Siirrä kattila hetkeksi pois liedeltä ja sekoita, lisää jauhot kattilaan ja siirrä takaisin liedelle. Sekoita puukauhalla kunnolla, kunnes taikina on kovettunut riittävästi. Varo polttamasta pohjaan.
> Kaada taikina leivinpaperille, jaa se kuuteen osaan ja kauli sormin pötkylöiksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi lakupaloiksi ja siirrä puoleksi tunniksi jäähtymään. Lakut säilyvät jääkaapissa noin viikon.



Olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka koostumus jäi vähän tahmeaksi. Optimaalista olisi kuumentaa vesi 120 asteiseksi, joten nyt menee painekattila tilaukseen. Lakujen tekeminen on helppoa ja nopeeta puuhaa ja maistuvat ilman lisättyä sokeriakin :)

Lopuksi hehkutan vielä hollantilaista Buckler olutta, mielestäni parhaimman makuista alkoholitonta olutta mitä kaupasta saa :) Palaillaan!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti