maanantai 16. helmikuuta 2015

Liputetaan Pohjoismaiden puolesta!

Nyt ollaan turvallisesti kotikulmilla :) Leivoin karjalanpiirakoita pitkästä aikaa ja siitä sain idean ottaa teemaksi Pohjoismaat. Miksi kaikki Pohjoismaat yhdessä? No, osittain siitä syystä, että täällä syödään hyvin kala- ja lihapainotteisesti ja varsinkin islantilaista tai tanskalaista kasvisruokamenua olisi hieman haastavaa suunnitella :) Tiedossa siis vähän jokaista maata ja jokaisen maan erikoisuuksia.


Ruoka täällä Pohjolassa on monipuolista ja ravitsevaa. Meiltä löytyy niin marjoja, viljoja, kasviksia, juureksia, meijerivalmisteita kuin myös lihaa ja kalaa. Tarjolla on runsaasti kuitupitoisia täysjyväviljoja (kauraa, ohraa ja ruista), palkokasveja, vitamiini- ja antioksidanttipitoisia metsämarjoja (mustikkaa, lakkaa, puolukkaa, karpaloa), kausihedelmiä, perunaa, sieniä, järvi- ja merikalaa sekä riistaa. Mausteita käytetään maltillisesti.

Pitkän talven takia on käytetty vihanneksia ja juureksia, jotka säilyvät pitkään ja joita voidaan kuivattaa ja säilöä. Näitä ovat esimerkiksi kaali, sipuli ja herneet. Poikkeuksena Islanti, jossa vihannekset ja kasvikset ovat enimmäkseen tuontitavaraa karun maaperän vuoksi. Viljelymahdollisuudet ovat melko vähäiset myös Norjassa, jossa suuri osa pinta-alasta on tunturia ja laaksoa. Karjanhoito on helpompaa ja siksi meijerituotteet ovat tärkeä osa pohjoismaista ruokakulttuuria. Säilytyssyistä myös jauhoruoat ovat meilläpäin yleisiä.

Islannissa ja Norjassa kalastus on tärkeä elinkeino ja kalat hallitsevat molempien maiden keittiöitä, etenkin turska on hyvin suosittua. Pohjoisnorjassa poronliha on perusruokaa. Tanskalainen keittiö on ottanut vaikutteita Saksasta ja Ranskasta. Tanskassa syödään paljon sianlihaa ja makkaraa ja ruokajuomana nautitaan usein olutta. Kööpenhaminasta on tullut trendikäs ruokapääkaupunki, jossa vallitsee vahva luomu- ja lähiruokabuumi. Monet huippuravintolat ovat rantautuneet Köpikseen. Lihapullat ovat kenties Ruotsin kansainvälisesti tunnetuin ruokalaji. Yli puolet Ruotsin pinta-alasta on metsän peitossa, joten sieniä ja marjoja on runsaasti saatavilla ja metsästystä on harjoitettu jo pitkään. Keitot ovat perinteisiä ruokia niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Suomalainen keittiö on ottanut vaikutteita länsi- ja itänaapurilta. Juureksia, sieniä, marjoja, rapuja, blinejä ja lammasta syödään sesongin mukaan. Suolaa käytetään yleensä runsaasti. Maakuntaisia perinneruokia ovat Itä-Suomen karjalanpaisti, Pohjois-Savon kalakukko ja Pirkanmaan mustamakkara ja muita maan erikoisuuksia ovat rieskat, saaristolaisleipä, mämmi ja leipäjuusto.

Tasa-arvoisuus näkyy Pohjoismaisessa ruokakulttuurissa. Jokaisella on mahdollisuus ja oikeus terveelliseen ruokaan. Juureksia, kaurapuuroa ja ruisleipää on vuoden ympäri saatavilla. Pohjoismainen ruokakulttuuri on kasvattanut suosiota maailmalla ja huippukokeista ja -ravintoloista saadaan olla ylpeitä. Erilaiset ruokavaliot osataan ottaa hyvin huomioon. Ravintoloista voi tilata gluteenitonta, laktoositonta, viljatonta tai maidotonta ja vegaanillekin löytyy nykyään runsaasti valinnanvaraa :)


Pohjoismaiden parhaat

Karjalanpiirakat eri täytteillä

Ålandspannkaka med sviskonkräm (Ahvenanmaan pannaria ja luumuhilloa)

Janssons frestelse och knäckebröd (Janssonin kiusausta ja näkkileipää)

Kålruletter (kaalikääryleet)

Smørrebrød (tanskalaiset voileivät)

Skyrkaka (islantilainen tuorejuusto-maitorahkakakku)

Lisäksi: kaura-amaranttipuuroa


Karjalanpiirakat eri täytteillä
(32 kpl)


Taikina
4 dl ruisjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
3,5 dl vettä
1,5 tl suolaa

Voiteluun
Voita
Kiehuvaa vettä

Täytevaihtoehdot
- Hummus (6 dl kikherneitä, 1-2 rkl tahinia, 1/2 sitruunan mehu, 2 tl juustokuminaa, 1 tl suolaa, 2 tl paprikamaustetta, 1/2 dl vettä > sekoita kaikki ainekset blenderissä.)
- Punajuurihummus (puolet hummuksesta, 3 keitettyä punajuurta lisää hummukseen keitetyt punajuuret ja sekoita blenderissä.)
- Linssi (1 dl punaisia linssejä, ripaus suolaa, vettä keittämiseen > huuhtele linssit, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja anna kiehua 10 min. Valuta ylimääräiset nesteet pois ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.)
- Mungpavut (1 dl mungpapuja, ripaus suolaa, vettä keittämiseen > liota papuja 8h, huuhtele ja keitä puhtaassa vedessä 12 min. Valuta nesteet pois ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.)
- Ohra (0,8dl ohrasuurimoita, ripaus suolaa, 1 dl vettä ja 3 dl maitoa keittämiseen > keitä ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä 8 min, lisää maito ja jatka keittämistä 30-40 min kunnes nesteet ovat imeytyneet täysin. Sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.)
- Riisi (1/2 dl tummaa puuroriisiä, 1/2 dl vettä, 2,5 dl maitoa, suolaa > keitä riisi kiehuvassa vedessä kunnes vesi on haihtunut, lisää maito ja jatka keittämistä noin 30 min kunnes kaikki nesteet ovat imeytyneet. Mausta suolalla.)

> Sekoita jauhot ja suola yhteen, lisää öljy ja vesi. Peitä kelmulla mikäli et samantien aloita piirakoiden valmistamista.
> Jaa taikina kahteen ja jälleen kahteen osaan, jotta saat yhteensä 32 taikinapalleroa. Pyöritä palloiksi.
> Levitä runsaasti ruisjauhoja puhtaalle, kuivalle pöydälle. Kauli yksi pallo kerrallaan ympyränmuotoiseksi lätyksi. Ripottele riittävästi jauhoja päälle jotta taikina ei tartu kaulimeen.
> Lisää sopiva määrä täytettä keskelle lättyä ja rypyttele karjalanpiirakaksi. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Toista jokaisen kohdalla sama.
> Paista piirakoita 250 asteisessa uunissa noin 15 min.
> Sekoita nokare voita ja loraus kiehuvaa vettä pienessä kupissa, voitele piirakat laimennetulla voisulalla heti uunista tulleina, jotta eivät pääse kuivumaan. Siirrä lautaselle jäähtymään, peitä leivinpaperilla ja muovipussilla. Nauti sellaisenaan tai haluamiesi täytteiden kanssa!

Tein ison satsillisen ja laitoin pakastimeen, jossa ne säilyvät hyvin. Niitä on kiva napostella välipalaksi. Piirakoiden tekeminen ei ole vaikeaa, mutta aikaavievää. Mukavaa viikonloppupuuhaa siis :)


Ålandspannkaka med sviskonkräm
(4 annosta)


Taikina
3 dl + 1 dl (cashew)maitoa

1/2 dl mannasuurimoita

Ripaus suolaa
1 iso kypsä banaani
2 kananmunanvalkuaista
1 keltuainen
1 tl kardemummaa

Hillo
10 kuivattua pehmeää luumua
1,2 dl vettä
1 tl chiahyytelöä
Kanelia

> Lämmitä uuni 175C.

> Valmista mannapuuro keittämällä mannasuurimot 3 dl:ssa vettä noin 10min. Mausta suolalla.
> Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, muussaa banaani ja yhdistä ne. Lisää keltuainen ja kardemumma puuroon, sekoita ja vatkaa sitten kaikki taikinan ainekset yhteen. Lisää noin 1 dl maitoa jotta taikinasta tulee hieman löysempää.
> Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista uunissa 45 min.
> Valmista hillo: pilko luumut pienemmiksi ja siirrä kattilaan kiehuvaan veteen. Sekoita 1 tl chiasiemeniä ja 4 tl vettä pienessä kupissa ja anna hyytyä. Siirrä kattila pois liedeltä kun vesi on haihtunut ja sekoita sen jälkeen joukkoon kaneli ja chiahyytelö ja siirrä tarjoilukulhoon.

Pannari oli täydellistä! Kardemumma ja mannapuuro tekevät pannukakusta ahvenanmaalaisen. Tämä on minun ideoima "terveellisempi" versio, jossa banaani toimii makeuttajana - toimii! Syötiin alkupalaksi itsetehtyä hernekeittoa, joten pannari ei olisi paremmin voinut sopia jälkiruoaksi :)


Janssons frestelse
(4 annosta)


3 perunaa
200 g palsternakkaa
2 porkkanaa
2 sipulia
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 kevätsipulinippu
2,5 dl (soijapohjaista) ruokakermaa
1,5 dl maitoa
1 tl muskottipähkinää
Suolaa
Mustapippuria
Korppujauhoja

> Lämmitä uuni 200C.
> Suikaloi juurekset tikuiksi, silppua sipulit ja siirrä voideltuun uunivuokaan.
> Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja kevätsipuli pienemmäksi. Sekoita ruokakerma, maito, aurinkokuivatut tomaatit, kevätsipuli ja mausteet yhteen ja kaada juuresten päälle vuokaan, niin että ne peittyvät. Ripottele korppujauhoja päälle ja paista uunissa 40-60 min, riippuen siitä, miten ohuiksi juurekset on pilkottu. Tarkista kypsyys.

Perinteisessä janssonin kiusauksessa käytetään anjovista. Aurinkokuivatut tomaatit toimi mielestäni tässä kasvisversiossa hyvin niiden sijasta. Helppoa ja hyvää perus arkiruokaa!


Knäckebröd
(pellillinen)


2 dl tattarijauhoja
3/4 dl chiasiemeniä
3/4 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl psylliumjauhetta
2 tl suolaa
1/2 dl (luomu)rypsiöljyä
2,5 dl kuumaa vettä

> Lämmitä uuni 160C.
> Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää se öljyn kanssa kuiviin aineisiin.
> Levitä taikina uunipellille kahden leivinpaperin väliin ja kauli tasaiseksi. Leikkaa pizzaleikkurilla sopivan kokoisiksi paloiksi, ripottele karkeaa suolaa päälle ja siirrä uuniin 55 minuutiksi.

Miksi en ole tehnyt näkkileipää aiemmin? Näistä tuli ihanan rapeita ja paahteisen makuisia. Ne maistuvat niin hyviltä itsessään, ettei täytteitä tarvitse. Reseptin poimin ruotsalaisesta lehdestä.


Kålruletter
(8 kpl)


1 valkokaali
1,5 l kasvislientä

Täyte
1 dl ohrasuurimoita
1,5 dl vettä
1 sipuli
200 g herkkusieniä
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna
Suolaa
Mustapippuria
Timjamia
Basilikaa
Valkopippuria

> Lämmitä uuni 200C.
> Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Leikkaa valkokaalista kanta, huuhtele ja siirrä kiehuvaan liemeen. Lientä tulee olla sen verran, että kaali on melkein kokonaan pinnan alla. Poista lehti kerrallaan sitä mukaan, kun ne irtoavat. Kastele kylmällä vedellä ja siirrä talouspaperille kuivumaan.
> Keitä ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä 8 min.
> Hienonna sipuli, viipaloi herkkusienet ja paista niitä voissa pannulla kunnes saavat väriä. Sekoita ruokakerma, kananmuna ja mausteet yhteen. Yhdistä kaikki täytteen ainekset kulhossa.
> Poista lehdistä kovat kantapalat ja lisää täytettä jokaiseen lehteen. Rullaa kääryleiksi ja siirrä uunivuokaan. Kaada keitinlientä päälle niin että ne ovat puoliksi peittyneet, peitä vuoka foliolla ja siirrä uuniin 40 minuutiksi. Mikäli haluat niihin ruskean pinnan voi kääryleitä käyttää öljytyllä pannulla ennen uuniin menoa.

Tämä on ihanan kevyttä ruokaa, mutta maku olisi saanut olla voimakkaampaa eli mausteita voi käyttää runsaasti. Perinteiset kaalikääryleet sisältävät jauhelihaa.


Smørrebrød



Leipätaikina
2 dl kaurahiutaleita
1 dl tattarihiutaleita
2,5 rkl psylliumia
1/2 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl mantelilastuja
2 dl sämpylärouhetta
2,5 rkl chiasiemeniä
2 tl suolaa
2 rkl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta
2 rkl kookosöljyä
7 dl vettä

Täytteet
Punajuurihummusta (ohje löytyy karjalanpiirakoiden ohjeista)
Herne-avokadolevitettä (pakasteherneitä, avokadoa, ripaus suolaa, sitruunanmehua)
Kananmunia
Punasipulia
Kurkkua
Tomaattia

> Sekoita hiutaleet, siemenet ja mantelilastut monitoimikoneessa rouheeksi. Siirrä kulhoon ja lisää loput kuivat aineet.
> Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää vesi ja siirappi ja kaada kuivien ainesten joukkoon. Sekoita hyvin yhteen, kaada silikoniseen leipävuokaan ja siirrä jääkaappiin tekeytymään 3-5 tunniksi.
> Paista 175 asteessa 40 min, kaada leipä vuoasta uuniritilälle ja jatka paistamista 20 min. Anna jäähtyä hyvin esim. yön yli ja leikkaa viipaleiksi. Lisää täytteitä ja nauti!

Smörrebröd on tunnettu tanskalainen voileipä runsailla täytteillä. Sitä syödään haarukalla ja veitsellä ja tarjoillaan etenkin lounasaikaan.


Skyrkaka
(8 kuppikakkua)


Pohja
2 dl kaurahiutaleita
5 taatelia
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl siirappia tai hunajaa

Täyte
1/2 dl (soijapohjaista) kermavaahtoa
100 g tuorejuustoa
200 g maitorahkaa
1,5 rkl tomusokeria
(2 tl vanilja-aromia)

Mustikoita koristeeksi

> Laita cashewpähkinät tunniksi likoamaan.
> Poista taateleista kivet. Sekoita monitoimikoneessa/blenderissä pohjaan tulevat ainekset yhteen kunnes massa on kiinteää. Jaa taikina kahdeksaan silikoniseen muffinivuokaan ja siirrä jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
> Vispaa kermavaahto kuohkeaksi ja lisää loput täytteen ainekset. Jatka vispaamista jotta ainekset sekoittuvat tasaisesti yhteen. Lusikoi jokaiseen vuokaan sopiva määrä täytettä ja siirrä takaisin jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Koristele mustikoilla.

Skyr on islantilainen rahkaa muistuttava hapanmaitovalmiste. Se on vähärasvaista ja sisältää runsaasti proteiinia. Tämä kaunis jälkiruoka kuvastaa hyvin Islantia: jääkerros maan päällä (Iceland) :)


Kaura-amaranttipuuro
(2 annosta)


1 dl kuorittuja kokonaisia amarantinjyviä
1 dl kaurahiutaleita
4,5 dl vettä
1 tl suolaa
1-2 tl kanelia
1 tl mantelivoita
1 banaani

> Huuhtele amarantti hyvin, siirrä kattilaan ja lisää 3 dl vettä. Anna kiehua 20 min kannen alla välillä sekoittaen.
> Lisää kattilaan kaurahiutaleet ja 1,5 dl vettä. Anna kiehua 3 min. Lisää suola, kaneli, mantelivoi ja muussattu banaani ja anna hautua kattilassa pienellä lämmöllä vielä muutama minuutti. Anna puuron vetäytyä ennen tarjoilua. Tarjoile kurpitsansiemenien ja pensasmustikoiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti