perjantai 6. helmikuuta 2015

Mausteiden maa

Mausteet ovat tärkeässä roolissa intialaisessa keittiössä. Niitä osataan yhdistää ja käyttää monipuolisesti. Maustehyllyä kannattaa siis täydentää muulla kuin suolalla ja pippurilla, jos haluaa päästä intialaiseen makuun :) 

Mielikuvani Intiasta on kaksijakoinen. Yleensä Intia kuvataan erittäin köyhänä maana, jossa tuloerot ovat suuret ja naisen asema heikko. Toisaalta iloiset ja upeissa, värikkäissä asuissa tanssivat intialaiset antavat maasta hyvin positiivisen kuvan. Perhe-elämästä ja sukulaisrakkaudesta saa usein lukea. Itseään vanhempia ihmisiä kunnioitetaan ja toisista pidetään hyvää huolta.
 
Intia on asukasluvultaan maailman toiseksi suurin valtio ja väestöluku kasvaa nopeasti. Infrastruktuuri ja palvelut eivät ehdi kehittyä samaan tahtiin, mikä johtaa köyhyyden lisääntymiseen. Suuri osa väestöstä asuu hyvin vaatimattomissa oloissa. Kun kaupungistuminen yleistyy syntyy slummeja, joihin kaikista köyhimmät ahtautuvat. Vaikka monet elävät köyhyydessä ja näkevät nälkää on Intiassa paljon vaurauttakin.
 
Intialla on pitkä historia ja intialaisella ruoalla on pitkät perinteet. Ilmasto on monipuolinen ja kasvilajeja on kymmeniätuhansia. Väkirikkaassa maassa on useita uskontoja ja kulttuureja ja alueelliset erot näkyvät myös ruokatavoissa. Uskonnollisista syistä monet intialaisiset eivät syö lihaa, etenkin Etelä-Intiassa syödään hyvin kasvispainotteisesesti. Pohjois-Intiassa sen sijaan syödään enimmäkseen liharuokia. Ruoka on tunnetusti hyvin mausteista ja lisukkeena syödään lähes poikkeuksetta riisiä. Pavut, linssit ja maitotuotteet kuuluvat intialaiseen keittiöön ja tyypillisiä mausteita ovat juustokumina, neilikka, garam masala, kurkuma ja inkivääri. Haarukkaa ja veistä ei ruokapöydässä näy, sillä ruokaa syödään sormin tai leivän avulla.

Olen kattanut pöydän täyteen intialaisia herkkuja. Riisikupin ympäriltä löytyy erilaisia kastikkeita ja tietysti naan-leipää. Hyvää ruokahalua! :)
 


Intialainen kattaus

Linssi-kvinoapata eli Daal

Papupata

Quorn Tikka Masala

Soijasuikaleet pinaatti-kookoskastikkeessa

Kasvis-Curry

Naan-leivät

Mangolassi


Linssi-kvinoapata eli Daal
(4 annosta)


1 rkl rypsiöljyä
1 punasipuli
2 tl inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 rkl curryä
1 tl jauhettua korianteria
2 tl juustokuminaa
7,5 dl vettä
100 g punaisia linssejä
100 g kvinoaa
1/2 limen mehu
Suolaa
Mustapippuria

> Kuullota punasipulia öljytyllä pannulla. Lisää inkivääri, valkosipulimurska, paloiteltu chili ja mausteet ja jatka paistamista pari minuuttia, kunnes tuoksu tuntuu selvästi.
> Huuhtele linssit ja kvinoa hyvin ja lisää pannulle veden kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 25-30 min kunnes seos on paksua. Purista mehut puolikkaasta limestä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Daal on perinteinen intialainen linssikastike. Se on helppo valmistaa ja sopii hyvin kasvisruokavalioon proteiinipitoisuuden vuoksi. Maku on mieto, joten maistuu varmaan perheen pienimillekin :)

Papupata
(4 annosta)


1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 tlk mustasilmäpapuja
1 tlk kidneypapuja
1 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl tahinia
500 g tomaattimurskaa
1 tl chilimaustetta
3 valkosipulinkynttä
Kourallinen tuoretta korianteria
Suolaa
Mustapippuria

> Kuullota sipulia öljyssä paistinpannulla. Valuta ja huuhtele pavut sekä aurinkokuivatut tomaatit. Pilko tomaatit pienempiin paloihin ja lisää ne papujen kanssa pannulle. Paista muutama minuutti.
> Lisää pannulle tahini, tomaattimurska, chili ja murskaa valkosipuli joukkoon. Anna hautua 10 min.
> Ripottele tuoretta korianteria pataan, mausta suolalla ja pippurilla.

Pavuiksi käy hyvin muutkin kuin kidney- ja mustasilmäpavut. Aurinkokuivatut tomaatit ja tahini on erinomainen lisä tähän pataan!


Quorn Tikka-Masala
(4 annosta)


Marinadi
1/2 tl neilikkaa
1 tl juustokuminaa
1 tl smoked paprikaa
1 tl garam masalaa
1/2 (luomu)sitruuna
1 valkosipulinkynsi
3/4 dl maustamatonta (soija)jugurttia
1/2 punainen chili
300 g quornkuutioita

Kastike
2 rkl seesamöljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 punainen chili
1/2 ruukku tuoretta korianteria
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikamaustetta
2 tl kurkumaa
2 tl garam masalaa
3 luumutomaattia
500 g tomaattimurskaa
3 dl kasvislientä
300 ml kookosmaitoa
2,5 dl maustamatonta (soija)jugurttia

> Kuumenna paistinpannu ja lisää neilikka ja juustokumina minuutiksi, jotta maku tulee paremmin esiin. Sekoita kaikki marinadin mausteet kulhossa, raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista siitä mehut ja sekoita joukkoon. Lisää murskattu valkosipuli, jugurtti ja paloiteltu chili ja sekoita yhteen. Lisää quornkuutiot marinaadiin, peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa 2h.
> Hienonna sipuli, murskaa valkosipuli, pilko chili ja erottele korianterista varret. Paista niitä öljytyllä pannulla tomaattipyreen kanssa 10 min. Lisää mausteet ja jatka paistamista 2 min. Pilko tomaatit ja lisää ne tomaattimurskan ja kasvisliemen kanssa pannulle, anna kiehua kannen alla 10 min.
> Lisää kookosmaito ja marinoidut quorn-kuutiot pannulle kastikkeen joukkoon ja anna kiehua kannen alla 20 min. Lisää jugurtti ja korianterin lehdet, sekoita ja tarkista maku. Tarjoile naan-leivän ja riisin kanssa.

Kastikkeesta tuli melko mausteista. Kookosmaidon ja jugurtin määrää voi lisätä oman maun mukaan. Jos haluaa kastikkeesta täyteläisempää voi tavallisen jugurtin korvata turkkilaisella jugurtilla. Tikka Masalaan lisätään yleensä kanaa, mutta quorn on vähintään yhtä hyvää :)


Soijasuikaleet pinaatti-kookoskastikkeessa
(4 annosta)


4 dl soijasuikaleita
7 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 vihreä chili
1 tl inkivääriä
1 tl jauhettua korianteria
3 tl garam masalaa
Suolaa
Mustapippuria
150 ml kookosmaitoa
100 g tuoretta pinaattia

> Keitä soijasuikaleita vedessä 5-10 min.
> Hienonna sipulit, pilko chili ja paista niitä öljytyllä pannulla pehmeäksi muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja soijasuikaleet pannulle, paista 15 min.
> Pilko pinaatti silpuksi ja lisää pannulle kookosmaidon kanssa. Anna hautua kannen alla 20 min.


Kasvis-Curry
(4 annosta)


2 rkl oliiviöljyä
1 tl sinapinsiemeniä
1,5 vihreää chiliä
1 iso sipuli
2 tl curryä
1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl chilimaustetta
2 perunaa
200 g bataattia
1/2 munakoiso
500 g tomaattimurskaa
100 ml kookosmaitoa
200 g pakasteherneitä
Kourallinen tuoreita, vihreitä papuja
Suolaa
Mustapippuria

> Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja sinapinsiemenet ja paista 3 min.
> Lisää pannulle pilkottu chili ja sipuli sekä mausteet ja paista muutama minuutti kunnes sipuli on pehmeää.
> (Kuori) ja viipaloi tikuiksi peruna, bataatti ja munakoiso ja lisää pannulle. Kaada päälle tomaattimurska ja kookosmaito. Anna kiehua kannen alla kunnes kasvikset ovat kypsyneet.
> Lisää sulatetut herneet ja kahtia leikatut vihreät pavut ja paista noin 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla.


Naan-leivät
(noin 12-15 kpl)


1 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1/2 rkl (kookos)sokeria
8 dl jauhoja (käytin sämpyläjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 dl (riisi)maitoa
1,5 dl maustamatonta (soija)jugurttia
Voita paistamiseen

> Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja sekoita hiiva ja sokeri joukkoon. Anna hiivan käydä 10 min.
> Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola kulhossa.
> Lämmitä maito kattilassa, lisää jugurtti joukkoon ja sekoita yhteen hiivaseoksen kanssa. Yhdistä tämän jälkeen jauhoihin. Sekoita puukauhalla kunnes taikina on tasaista. Koostumus saa jäädä tahmeaksi. Peitä kelmulla ja siirrä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan tunniksi.
> Lämmitä paistinpannu, lisää nokare voita ja ota käsin kulhosta sopiva määrä taikinaa. Voit joko pyöritellä taikinaa ilmassa litteäksi "pizzapohjaksi" tai levittää taikinaa pannulla, mutta silloin pitää olla nopea. Paista molemmin puolin pari minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Nämä eivät ehkä ulkonäöltä muistuta naan-leipiä, mutta voin vakuuttaa, että maku on kohdillaan :) Koostumus on erittäin pehmeä. Parhaimmillaan ne ovat tuoreina. Sopivat erinomaisesti yhteen minkä vaan intialaisen kastikkeen kanssa!


Mangolassi
(2-4 annosta)


1 mango
3 dl maustamatonta (soija)jugurttia
Loraus (kaura)maitoa
1 rkl (kookos)sokeria

> Kuori ja paloittele mango. Sekoita ainekset blenderissä, kunnes koostumus on hyvä. Sattumia saa jäädä. Koristele esim. passionhedelmällä.

Mangolassi sopii aamiaiselle tai brunssille. Säilykemangoa voi käyttää, mutta itse suosittelen tuoretta mangoa, sillä maku on paljon raikkaampi! :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti