sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Itänaapurin keittiössä

Siirtyminen Vietnamilaisesta keittiöstä Venäläiseen on aikamoinen kulttuurishokki: raikkaista ja kevyistä mauista tuhtiin annoksiin, joissa ei rasvan kanssa pihtailla. Itänaapurissa syödään paljon viljoja, marjoja ja juureksia, mutta sitäkin enemmän rasvaisia maitotuotteita ja suolaisia leivonnaisia. Venäläisessä keittiössä vallitsee keitto-, leipä-, ja puurokulttuuri ja lautaselta löytyy usein suolakurkkuja, kaviaaria ja smetanaa.



Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio ja venäläinen ruokakulttuuri on maailmalla myös hyvin tunnettu. Uuni on kautta aikojen ollut tärkein väline keittiössä ja siksi venäläinen ruoka on tyypillisesti uunissa pitkään haudutettua. 1700-luvulla ruokakulttuuri koki muutoksen kun kokit maailmalta toivat kattilat ja paistinpannut mukanaan ja ruokaa alettiin valmistamaan myös liedellä. Ortodoksisen paaston myötä sieni- ja kalaruoat ovat tulleet osaksi venäläistä keittiötä.

Omat sukujuureni tulevat Venäjältä, kun mennään ajassa tarpeeksi kauas taaksepäin. Tänä päivänä se näkyy meillä lähinnä pääsiäisperinteissä, jolloin käydään ortodoksisessa yökirkossa ja syödään pashaa ja kulitsaa. Blinit ovat myös kuuluneet pitkäaikaisiin perinteisiin ja aikaisemmin tapana oli kokoontua sukulaisten kanssa herkuttelemaan niitä isossa porukassa. Tällä kertaa olen kokkaillut blinien lisäksi pelmeniä, borssikeittoa ja tattariuunipuuroa.


Russki menju

Pelmenit quorn-täytteellä

Blinit sienillä ja merilevämädillä

Borssikeitto

Tyrnimarjainen tattariuunipuuro


Pelmenit quorn-täytteellä
(noin 20 kpl)

 

Taikina
2,5 dl sämpyläjauhoja + ylimääräistä kaulimiseen
1/2 dl vettä
1 kanamuna
1 tl suolaa

Täyte
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
150 g quornrouhetta*
1 tl smetanaa
1 tl mustapippuria

Keitinvesi
3 l kasvislientä
2 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria

> Sekoita taikinan ainekset yhteen, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin puoleksi tunniksi.
> Valmista täyte: kuullota sipuleita pannulla pari minuuttia. Lisää quornrouhe ja ruskista. Sekoita joukkoon smetana ja mustapippuri.
> Kauli taikina oheksi levyksi ja leikkaa pieniä pyörylöitä esim. espressokuppia muottina käyttäen. Lisää niihin sopiva määrä täytettä ja painele reunoista kiinni. Siirrä pakastimeen tunniksi.
> Kaada kasvisliemi ja mausteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pelmenit kahdessa erässä kattilaan kunnes nousevat pintaan (noin 12 min). Nosta reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Tarjoile alkupalana suolakurkun ja smetanan kanssa.

Pelmenit ovat pieniä suolapaloja, jotka yleensä sisältävät jauhelihaa. Tämä venäläinen perinneruoka oli minulle uusi tuttavuus. Olin positiivisesti yllättynyt mausta ja siitä, että ne onnistuivat odotettua paremmin. Ei kannata antaa ulkonäön hämätä :)

*Quornrouhetta myydään pakasteena. Se muistuttaa ulkonäöltään jauhelihaa, mutta on sieniproteiinivalmiste. Quorn sisältää kananmunaa, joten se ei sovi vegaanille.


Blinit sienillä ja merilevämädillä
(neljälle)


Taikina
7,5 dl (soija) maitoa
1 pss kuivahiivaa
3,6 dl vehnäjauhoja (itse käytin sämpyläjauhoja)
1,2 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna
2 valkuaista
2 keltuaista

Voita paistamiseen

Tarjoiluun
Sieniä esim. suppilovahveroita
Smetanaa
Merilevämätiä*
Salottisipulia

> Lämmitä maito 42 asteiseksi. Lisää maidon joukkoon kuivahiiva, jauhot ja suola ja anna kohota 2h lämpimässä, vedottomassa paikassa.
> Sekoita taikinaan kananmuna sekä keltuaiset.
> Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita taikinaan juuri ennen blinien paistamista.
> Lämmitä blinipannut kuumiksi, paista blinejä voissa molemmin puolin kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoile sienien, smetanan, merilevämädin ja hiennonnettujen sipulien kera.

Blinien paistamiseen kannattaa hankkia blinipannut. Blinit ovat koostumukseltaan paksuja ja kuohkeita. Ravintolassa olen syönyt rapeita blinejä, mutta mielestäni blinien nimenomaan kuuluu olla pehmeitä, kuten pannukakutkin. Tämä resepti on peräisin edesmenneeltä isoisältäni, jolla oli tapana järjestää blinikutsuja vuosittain kotonaan Haminassa. Hän suosittelee ohjeissaan blinien tarjoiltavan snapsin ja oluen kanssa :)

* Merilevämätiä (Cavi-art) myydään tavallisissa ruokakaupoissa. Muistuttaa ulkonäöltään ja koostumukseltaan mätiä ja maistuu yllättävän hyvälle.
 

Borssikeitto
(6 annosta)


500 g punajuurta
2 porkkanaa
300 g valkokaalia
1 sipuli
1 punasipuli
2 valkosipulia
Rypsiöljyä paistamiseen
1 l kasvislientä
3 tl timjamia
1/2 dl valkoviinietikkaa
3 laakerinlehteä
Suolaa
Mustapippuria
1/2 sitruunan mehu
Tilliä
Smetanaa

> (Kuori) ja leikkaa punajuuret, porkkanat, kaali, sipuli ja punasipuli paloihin. Lisää ne yksitellen monitoimikoneeseen ja sekoita raasteeksi.
> Kuumenna iso wok pannu, öljyä kevyesti ja paista siinä ensin punajuuret, kunnes ne ovat pehmenneet. Siirrä punajuuriraaste sivuun, lisää pannulle öljyä ja paista porkkanoita. Siirrä sivuun ja toista sama valkokaalin kanssa. Lisää tämän jälkeen pannulle silputut sipulit ja valkosipulimurska. Kuullota sipuleita pannulla ja lisää sitten vihannekset sekaan. Kaada päälle kasvisliemi ja lisää timjami, etikka ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla. Annan hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2 tuntia.
> Purista sitruunanmehu joukkoon ja tarjoile smetanan ja tillin sekä ruisleivän ja suolakurkkujen kanssa.

Tykkäsin siitä, että vihanneksia ei soseutettu niin kuin meilläpäin usein tehdään. Keitossa oli kivasti purutuntumaa ja smetana teki mausta ihanan kermaista. Borssikeiton tekeminen on melko vaivalloista ja aikaa vievää, joten tämä sopii mielestäni viikonloppuruoaksi. Maistuu varmasti punajuuren ystävälle!


Tyrnimarjainen tattariuunipuuro
(4 annosta)


2,5 dl tattarisuurimoita
6 dl (riisi) maitoa
1 tl kookosöljyä
1/2 tl suolaa
1 rkl tyrnimarjajauhetta
Tyrnimarjoja tarjoiluun

> Kuumenna uuni 200 C.
> Huuhtele tattarisuurimoita pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna maito kattilassa.
> Lisää tattarisuurimot uunivuokaan, kaada maito päälle. Sekoita joukkoon kookosöljy, suola ja tyrnimarjajauhe. Peitä vuoka foliolla ja siirrä uuniin 50 minuutiksi.
> Anna puuron vetäytyä ja tarjoile tyrnimarjojen ja lämmitetyn (hasselpähkinä) maidon kanssa.

Uunipuuro on tavalliseen puuroon verrattuna luksusta! Pitkästä valmistusajasta huolimatta sitä voi hyvin valmistaa myös arkena, kun laittaa herätyskellon soimaan tarpeeksi aikaisin :) Tämän helpommaksi ei uunipuuron tekeminen mene!


Venäläisen ruokaviikon jälkeen tekee ehdottomasti mieli jotain kevyempää. Ja plussaa olisi myös, jos ruoat valmistuisivat nopeammin. Smetanaa en ihan hetkeen lähde ostamaan, joten suuntaan takaisin Aasiaan.. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti