keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Karibianrantaa, vuoristoa ja sademetsää

Kristoffer Kolumbuksen mukaan nimensä saanut Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan pohjoisosassa Brasilian ja Perun naapurissa. Luonto on hyvin monimuotoinen: pinta-alaansa nähden maassa on enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin missään muualla maailmassa. Kolumbiassa voi ihailla Karibian hiekkarantaa, Andien vuoristoa ja Amazonin sademetsää. Väestö on myös kirjava johtuen intiaanien, afrikkalaisten orjien ja espanjalaisten siirtolaisten yhteensekoittumisesta. Yli puolet kansasta edustaa valkoihoisten ja intiaanien jälkeläisiä ja loput ovat mustia, mulatteja sekä valkoihoisia. Lähes 50 % maan asukkaista elävät köyhyysrajan alapuolella ja useat seudut ovat huumeongelmien ja rikollisliigojen takia turvattomia.


Kahden valtamerin välissä syödään paljon kalaa ja mereneläviä, etenkin rannikolla. Ruokavalio on lihapainotteista, hiilihydraatit tulevat pääosin riisistä ja maissista. Ruoka on konstailematonta ja raaka-aineet yksinkertaisia, mutta annokset ovat runsaita. Kolumbialainen ruokakulttuuri on sekoitus eteläamerikkaa ja eurooppaa. Afrikkalaiset vivahteet ovat myös havaittavissa. Pataruoat, keitot ja friteeratut ruoat ovat yleisiä. Ruoan kanssa tarjotaan maissista valmistettua arepa-leipää. Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia on runsaasti saatavana. Kolumbia on yksi maailman suurimpia kahvintuottajamaita.


Kolumbialainen menu

Linssi-chorizo keitto
Avokadorisotto
Kolumbialainen perunasalaatti
Arepat mustapaputahnalla ja maissilla
Hedelmäjälkkäri


Linssi-chorizo keitto
(kuudelle)


200 g kasvischorizoa
2 rkl ruokaöljyä
1 pieni tai 1/2 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 nippu kevätsipulia
2 tomaattia
2 pientä porkkanaa
1/2 tl juustokuminaa
4 dl kuivattuja vihreitä linssejä
1,4 l vettä
3 (kiinteää) perunaa
suolaa
pippuria
 
Kastike
80 g ranskankermaa
Kourallinen tuoretta korianteria
1 limen mehu
suolaa, pippuria
 
> Viipaloi chorizo ja paista öljytyllä pannulla. Siirrä taloudpaperilla vuorattuun kulhoon.
> Hienonna sipuli, murskaa valkosipuli, silpu kevätsipuli, kuutioi tomaatti ja raasta porkkana. Siirrä kaikki kuumaan, öljyttyyn pataan ja hämmennä matalalla lämmöllä 12 min. Lisää juustokumina ja jatka hämmentämistä 1 min.
> Lisää pataan linssit ja vesi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 min.
> Kuori ja kuutioi peruna. Lisää peruna ja chorizo keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kiehua vielä noin 20 min, kunnes peruna on kypsää.
> Yhdistä kastikkeen ainekset ja tarjoile keiton kanssa.

Vegaaneille myytävää chorizoa löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista. Maku muistuttaa paljon tavallista chorizoa, joten se sopii erinomaisesti korvikkeeksi.

 
Avokadorisotto
(neljälle)

 
200 g mustaa riisiä
 
2 kypsää avokadoa
1/2 limen mehu ja raastettu kuori
1 punainen chili
1 valkosipuli
1 tl agavesiirappia tai hunajaa
Kourallinen tuoretta basilikaa
Kourallinen tuoretta persiljaa
1 tl hienoa merisuolaa
1/2 dl oliiviöljyä
(2 rkl ravintohiivahiutaleita)
1 dl parmesanraastetta
1 dl vettä
 
> Liota ja keitä riisi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
> Kuutioi avokado, pilko chili ja valkosipuli pienemmäksi. Yhdistä kaikki ainekset paitsi riisi kulhossa.
> Valuta riisi ja yhdistä varovasti avokadomuhennokseen. Koristele annos tuoreilla yrteillä.

Lempeän makuinen riisiannos. Ohjeen löysin Jolien sivuilta. Comfort foodia!
 
 
Kolumbialainen perunasalaatti
(neljälle)


600 g punaista (uuni)perunaa
3 porkkanaa
1 punasipuli
Kourallinen tuoretta korianteria
250 g kirsikkatomaatteja
100 g ananaskirsikoita
 
Kastike
1/2 dl viinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/4 tl pippuria
 
> Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
> Kuutioi perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna punasipuli. Sekoita yhteen.
> Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja yhdistä salaattiin. Huuhtele ja halkaise tomaatit ja ananaskirsikat ja lisää ne lopuksi korianterin kanssa salaattiin. Anna makujen hetken asettua ennen tarjoilua.

Uuniperunat eivät lähtökohtaisesti ole tarkoitettu perunasalaattiin ja siksi paremmin voisi sopia kiinteä lajike. Kypsän uuniperunan rakenne murenee helposti, mutta mielestäni niiden maku on erinomainen. Porkkanoita höyrytin hetken, jotta ne vähän pehmenivät. Ananaskirsikkaa maistoin ensimmäistä kertaa ja maku muistutti karviaismarjaa, nam! :)


Arepat
(10 kpl)


4 dl kuumaa vettä
4 dl maissijauhoja
1 rkl kookosöljyä
1 tl hienoa merisuolaa

Täyte
1 tlk liotettuja mustapapuja
1 maissintähkä
1/2 limen mehu
50 g mozzarellaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
suolaa, pippuria

> Kuumenna vesi kattilassa ja ota pois liedeltä juuri ennen kiehumispistettä.
> Sekoita maissijauhot ja suola kulhossa. Kaada kuuma vesi päälle ja vaivaa puukauhalla sitkeäksi taikinapalloksi. Lisää kookosöljy taikinaan ja jätä taikina tekeytymään 5-10 min.
> Jaa taikina kymmeneen osaan. Muotoile taikinasta kiekkoja ja paista niitä molemmin puolin kuumalla pannulla runsaassa määrässä rasvaa.
> Valmista täyte muussaamalla pavut haarukalla. Keitä maissi kypsäksi (n. 3-4 min) ja irrota maissinjyvät tähkästä. Raasta mozzarella. Sekoita kaikki ainekset yhteen.
> Tarjoile arepat mustapaputäytteellä. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä, esim. korianterilla tai persiljalla.

Käytin tavallisia kaupan maissijauhoja, mutta koostumus jäi tahmeaksi. Lusikoin pannulle taikinaa ja taputtelin sitä pannulla kiekonmuotoiseksi. Aidoissa arepoissa käytetään masarepa maissijauhoja (esikypsytettyjä maissijauhoja), mutta niiden löytäminen täältä osoittautui hieman hankalaksi. Arepat maistuivat kuitenkin erittäin hyvälle, vaikka rasvaisia olivatkin :)


Hedelmäjälkkäri
(2-4 annosta)


2 (jäistä) päärynää
5 rkl omenasosetta
Loraus appelsiinituoremehua
2 passionhedelmää

> Kuori ja kuutioi päärynä. Pakasta yön yli pussissa.
> Sekoita päärynäkuutiot, omenasose ja mehu yhteen tehokkaassa blenderissä. Annostele hedelmäseos kulhoihin ja kaavi passionhedelmistä hedelmäliha päälle koristeeksi.

Hedelmäseos maistuu parhaalta hieman sulaneena. Raikas jälkiruoka! :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti