perjantai 23. lokakuuta 2015

Cha-chaa ja jalkapalloa

Latinalainen Amerikka käsittää Väli- ja Etelä-Amerikan maita, joissa puhutaan pääkielenä espanjaa tai portugalia. Aluetta ympyröi Tyynenmeri, Atlantti sekä Karibianmeri. Maantieteellisesti Latinalainen Amerikka on hyvin monipuolinen, sillä sieltä löytyy upeat Andit sekä Amazonin sademetsäalue. Väkirikkaimmat maat ovat Brasilia, Meksiko ja Kolumbia. Eurooppalaiset alkoivat asettumaan alueelle 1400-luvulla, kun he perustivat siirtomaita ja pakottivat intiaanit väistymään. 

Kulttuuri loistaa monipuolisuudellaan niin urheilu-, musiikki- ja tapakulttuurin kuin myös herkullisen ruokakulttuurin osalta. Suosittuja urheilulajeja ovat juoksu, jalkapallo ja tanssi. Muun muassa Messi, Forlan, Neymar, Suarez ja Bolt ovat täältä kotoisin. Musiikki on yleisesti tanssimusiikkia ja suosittuja tanssilajeja ovat zumba, samba, cha-cha ja tango. Chileläiset viinit ja meksikolaiset tacot ovat meilläkin päin tuttuja. Muita ruokaerikoisuuksia ovat liha- ja papukeitot, salsat, empanadat, cevichet, arepat ja pintot.

Tämän ruokaviikon teema valikoitui Pirkka ruokalehden ansiosta. Lattarit lautasella -osiosta löysin muutaman reseptin seuraavista.


Lattarit lautasella
 
Paprikasalsa
Quorn-täytteiset tacot ja vihreä salsa
Herkkusieniceviche
Mustapapukeitto


Paprikasalsa
(neljälle)
 

2 eriväristä paprikaa
2 tomaattia
1 punasipuli
2 syöntikypsää avokadoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl limemehua
 
> Huuhtele paprikat ja tomaatit ja kuutioi pieneksi.
> Hienonna punasipuli.
> Halkaise avokadot puoliksi ja kaiverra hedelmäliha ulos (säästä kuoret tarjoiluun). Pilko avokado pieneksi.
> Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja jätä puoleksi tunniksi tekeytymään.
> Tarjoile salsa avokadokuorista.

Aivan mainio, helppo ja nopeasti valmistuva salsa, joka avokadokuorista tarjoiltuna maistuu vieläkin paremmalta! Sopii hyvin myös lounassalaatin sekaan.

 
Quorn-täytteiset tacot ja vihreä salsa
(kahdelle nälkäiselle)
 




1 pkt tacoveneitä
 
Täyte
300 g quorn-rouhetta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl tomaattipyrettä
4 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/2 tl cayennepippuria
3 tl srirachaa
2 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
 
Vihreä salsa
250 g keltaisia kirsikkatomaatteja
Kourallinen tuoretta korianteria ja persiljaa
Noin 8 kpl ruohosipulinvartta
1/2 limen mehu
1 vihreä chili
suolaa

Lisäksi
1 tomaatti
Pala mozzarellaa
Tuoretta korianteria tai persiljaa
 
> Hienonna sipuli, murskaa valkosipuli ja kuullota niitä öljytyllä pannulla. Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin.
> Lisää pannulle quorn-rouhe ja tarvittaessa myös öljyä. Paista quorn kypsäksi ja lisää mausteet sekä maun mukaan srirachaa.
> Ripottele päälle perunajauhoja, sekoita ja lisää vesi. Anna täytteen hautua pannulla 10 min.
> Valmista salsa soseuttamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella.
> Kuutioi tomaatti ja viipaloi mozzarella.
> Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
> Asettele tacoveneet leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lisää quorn-täytettä, tomaattikuutioita ja mozzarellaviipaleita. Siirrä veneet lämpenevään uuniin ja paista kunnes juusto on sulanut ja tacot ovat lämpimiä. Aseta tarjolle ja lisää veneisiin salsaa ja tuoreita yrttejä.

Vihreää salsaa tein Chocochilin Vegaanin keittiössä -kirjasta. Annoskokonaisuus oli täyteläinen ja raikas, vaikka omasta versiostani puuttui mozzarella. Tacot sopivat hyvin viikonloppuiltoihin tai treenin jälkeen :)

 
Herkkusieniceviche

200 g herkkusieniä
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
1/2 limen mehu
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Kourallinen tuoretta korianteria
 
> Huuhtele ja viipaloi herkkusienet.
> Hienonna puna- ja valkosipuli, pilko chili pieneksi.
> Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa, peitä kelmulla ja anna tekeytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Ceviche tehdään yleensä raasta kalasta, joka kypsytetään happamassa sitrushedelmämehussa. Sienet marinoituivat hyvin ja olivat miellyttävän makuisia. Tarjoile sieniceviche naposteltavana nachojen kanssa.

Mustapapukeitto
(neljälle)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 rkl öljyä
1,5 tl juustokuminaa
1 tl smoked paprika maustetta
1 tl suolaa
800 g (luomu) säilyketomaatteja
3 dl vettä
1 rkl limemehua
2 tlk mustapapuja
 
ranskankermaa ja korianteria tarjoiluun
 
> Hienonna sipulit ja pilko chili pienemmäksi.
> Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää chili ja mausteet ja jatka paistamista 5 min.
> Lisää tomaatit ja vesi kattilaan ja anna hetken hautua. Lisää limemehu ja huuhdotut, valutetut pavut kattilaan ja keitä muutama minuutti.
> Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Soseuta halutessasi varovasti sauvasekoittimella, jättäen sattumia. Tarjoile ranskankerman ja tuoreen korianterin kanssa.
 
Mieto ja maukas keitto, joka käy hyvin arkiruoaksi. Mustapavut ja palkokasvit ovat suosittuja Latinalaisessa Amerikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti