maanantai 15. kesäkuuta 2015

Innovatiivinen digimaa

Virolaisen talonpojan pöytä on katettu suomalaisellekin tutuilla antimilla. Leipää, lihaa ja perunaa - niillä pärjää. Vaikka sianliha on maassa suurta herkkua, nykyisin vaihtoehtoja löytyy myös kasvissyöjälle. Virolaiset elää, kuten me suomalaisetkin, vuodenaikojen rytmissä.
 
Pitkänä, kylmänä talvena pataruoat ja keitot lämmittävät. Hapankaali on virolaisten kestosuosikki, sitä syödään eri muodoissa. Talvisin raikkaat salaatit vaihtuvat majoneesipohjaisiin juuressalaatteihin ja kalaa tarjoillaan säilykkeestä. Herkuttelijalle otollisin vuodenaika on loppukesä, jolloin luonto tarjoaa parastaan. Auringon lämmittäessä ateriat valmistuvat tuoreista raaka-aineista, joita itse keräillään. Sienet ovat yksi virolaisen keittiön erikoisuuksista ja niistä valmistuu sipulin ja smetanan kanssa herkullinen salaatti. Maaseudulla asuvien ruokavalio on edelleen tukeva, mutta kaupunkilaiset ovat alkaneet arvostamaan kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä ruokia nautitaan silti edelleen juhlapyhinä, jolloin syödään runsaasti ja tuhdisti eikä tarkkailla kiloja.
 
Viro on historiansa aikana kuulunut sekä Ruotsille että Venäjälle. Vasta 1990-luvulla Neuvostoliiton hajottua maa alkoi itsenäistyä ja kehittyä. Virosta tuli EU:n jäsen vuonna 2004 ja luopui omasta valuutastaan vuonna 2011. Teknologinen kehitys on ollut huikeaa ja Viro onkin sillä saralla nykyään yksi maailman johtavia maita. Vaaleissa äänestetään sähköisesti, parkkimaksut maksetaan puhelimella ja terveystietoja säilytetään pilvipalvelussa. Kaikkien tuntema Skype on myös Virosta lähtöisin oleva palvelu. Kilpailukyvyn vahvistamiseksi Viro on alkanut tarjoamaan digikansalaisuutta ulkomaalaisille. Digikansalaisuus mahdollistaa asioiden hoitamisen kätevästi verkossa, kuten virallisten asiakirjojen allekirjoittamisen, tilin avaamisen, palveluiden ostamisen ja yrityksen perustamisen etänä. Hankkeella houkutellaan investointeja ja haetaan kasvua. Se myös osoittaa, että etelänaapurilta löytyy innovatiivisuutta ja rohkeutta.


Virolaisen talonpoikaisperheen ruokalista

Raparperi-leivasupp
Punajuuri-päärynäsalaatti
Kantarellikastike
Kaalipiirakka
Ruisleipä-kerrosjälkiruoka



Raparperi-leivasupp
(4 annosta)


250 g ruisleipää
1/2 dl rusinoita
8 dl vettä
200 g raparperia
3 rkl sokeria
1 kanelitanko
1/2 sitruunan mehu
 
Tarjoiluun
Paksua maustamatonta jugurttia
 
> Revi leipä paloiksi. Lisää leivänpalat ja rusinat kattilaan ja täytä vedellä. Jätä pariksi tunniksi pehmentymään.
> Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Kuori ja paloittele raparperi ja lisää kattilaan. Lisää sokeri ja kanelitanko ja anna kiehua hiljalleen 12-15 min kunnes raparperit ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella ja purista sitruunamehu joukkoon. Tarjoile jugurtilla.

Keitto maistuu terveelliselle, ehkä koostumukseltaan muistuttaa enemmänkin puuroa. Ruisleipä ja raparperit vaativat makeutta kaverikseen, joten käytä reilummin sokeria tai muuta makeusta, jos siltä tuntuu. Oikeastaan tämän keiton voi tarjoilla joko suolaisena tai makeana, riippuen makeutuksen määrästä. Enpä olisi tullut ajatelleeksi valmistaa keittoa leivästä.. :)


Punajuuri-päärynäsalaatti
(4 annosta)


3 punajuurta
2 päärynää
1/2 sitruunan mehu
3 rkl ruohosipulia
 
Kastike
1 dl maustamatonta paksua jugurttia
2 tl piparjuuritahnaa tai vahvaa sinappia, esim. Dijon
1/2 tl suolaa
1/4 tl sitruunapippuria
Ripaus sokeria
 
> Kuori ja keitä punajuuret kypsiksi. Kuutioi ja anna jäähtyä. Paloittele päärynät ja sekoita yhteen punajuuren kanssa. Purista sitruunamehu päälle.
> Sekoita kastikkeen ainekset yhteen, lisää salaattiin ja anna hetken maustua. Silppua ruohosipulia päälle.

Rosolli oli Virossa suosittua 1930-60-luvuilla, nykyisin lähinnä jouluna. Majoneesipohjainen perunasalaatti on sen sijaan edelleen virolainen arkiruoka, johon perinteiseen tapaan lisätään keitettyä lihaa tai makkaraa. 


Kantarellikastike
(4 annosta)


1,5 l kantarelleja
2 rkl voita
1 iso tai 2 pientä sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl (kaura)kermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
Ruohosipulia
 
> Paista sieniä kylmällä vedellä huuhdellulla pannulla kunnes neste on haihtunut. Lisää voi ja hienonnettu sipuli ja jatka paistamista muutama minuutti. Ripottele jauhoja päälle, sekoita ja lisää kylmä kerma. Hauduta 10 min koko ajan sekoittaen, lisää mausteet ja koristele ruohosipulilla. Tarjoile uusien perunoiden kanssa.

Uudet perunat ja kantarellit ovat toimiva yhdistelmä! Lisäksi kastike on todella helppo valmistaa. Parasta se on, kun sienet saa suoraan tuoreina torilta tai metsästä itse pomittua.


Kaalipiirakka


600 g kaalia
1 sipuli
1/2 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl vaaleaa siirappia
1 rkl kasvisfondia
1/2 tl mustapippuria
1,5 tl suolaa
 
Taikina
250 g rahkaa tai paksua jugurttia
1 kananmuna
1 dl tattarijauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl psylliumkuitua

> Laita uuni lämpeämään 200C.
> Suikaloi kaali ja silppua/murskaa sipulit. Paista kaalia ja sipuleita voissa pannulla pehmeäksi. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla 10 min.
> Valmista taikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina siihen. Levitä taikinaa niin, että sitä jää paksummin reunoille. Levitä täyte keskelle vuokaa ja paista uunissa 30 min.

Isän valmistama kaalipiirakka oli pienenä lempiruokani :) kaalista tulee niin maukasta, kun sitä hauduttaa sipulien ja siirapin kanssa ripauksella suolaa. Taikinan tein The Good Morning -blogin kanapiirakkataikinaohjeella, sillä siihen ei tule voita lainkaan. Oikein onnistunut lopputulos vaikka luulen, että lapsuudessani piirakassa käytettiin valmista lehtitaikinaa, joka tietysti on aikas hyvää.. :)


Ruisleipä-kerrosjälkiruoka
(kahdelle)


100 g ruisleipää
2 rkl voita
1,5 rkl sokeria
1 tl kanelia
2 dl omenasosetta
2 dl rahkaa
2 rkl hunajaa

Koristeluun
Puolukoita
 
> Murusta ruisleipä tehosekoittimessa ja ruskista pannulla voissa. Mausta sokerilla ja kanelilla ja anna jäähtyä.
> Sekoita rahka ja hunaja ja aloita jälkiruoan kerrostaminen. Ripottele leivänmuruja tarjoilukulhojen pohjalle. Lisää omenasosetta ja soseen päälle rahkaa. Jatka, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Jätä viimeiset leivänmurut päällimmäiseksi ja koristele annokset puolukalla.

Tää oli unelma jälkkäri! Niin freesi ja kauniin värinen. Kannattaa käyttää sokeroimatonta omenasosetta, jotta siitä ei tule liian makeaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti