perjantai 5. kesäkuuta 2015

Elämä Niilin varrella

Viisituhatta vuotta vanha historia pyramideineen, hieroglyfeineen, faaraoineen ja sarkofageineen. Egyptissä on maailman kuumin ja aurinkoisin ilmasto ja väkiluku ylittää 80 miljoonan. Suurin osa väestöstä asuu Niilin varrella ja kaupungeissa. Kairo ei ole vaan Egyptin ja Lähi-Idän suurin kaupunki vaan myös koko Afrikan.

Muinaisessa Egyptissä palveltiin jumalia. Faaraot olivat hallitsijoita ja kuninkaita, joita varten rakennettiin komeita temppeleitä ja pyramideja. Muinaisen egyptiläisen uskonnon mukaan kuolema ei tarkoittanut elämän loppua, vaan elämänmuodon muuttumista. Ikuinen elämä kuitenkin edellytti tiettyjä rituaaleja. Uskonnon mukaan ihminen koostui viidestä elementistä, jotka piti säilyttää varmistaakseen elämän jatkumisen kuoleman jälkeenkin. Nämä olivat keho, varjo, kaksi sielua ja nimi. Ruumiin säilyttämiseksi kehitettiin palsamointitaitoa, sillä uskottiin, että muumiointi auttaisi sielua palaamaan ruumiiseen. Hautaan laitettin nimilaatta, jotta nimi säilyisi ikuisesti. Lisäksi vainaja sai usein mukaansa kartan, jotta löytäisi perille tuonpuoleiseen elämään. Hautaus oli luultavasti egyptiläisten suurin juhla tuohon aikaan.

Egyptiläinen keittiö periytyy faaraoilta ja ruokakulttuurilla on pitkät perinteet. Muinaisessa Egyptissä syötiin leipää, vihanneksia ja hedelmiä, etenkin taateleita ja viikunoita. Olut oli ruokajuoma. Varakkaammat saivat nauttia lihasta ja viinistä. Ruoanlaitossa on aina käytetty runsaasti sipulia ja valkosipulia sekä monipuolisesti mausteita, kuten nykyäänkin. Ruokavalio on edelleen hyvin kasvispainotteinen ja leipä ja pavut kuuluvat perusraaka-aineisiin. Ruokapöytään katetaan useita eri ruokalajeja, mutta ruoka on yksinkertaista ja kevyttä ja maut ovat hyvin tasapainossa.

Käytännössä kaikki egyptiläiset ovat uskovaisia, sillä ateisteja ei katsota hyvällä. Islam on valtionuskonto. Uskonnolliset kiistat ja poliittiset konfliktit ovat koetelleet maata viime vuosina. Egypti on köyhä maa ja riippuvainen turismista, mikä tietysti on kärsinyt levottomuuksista. Toisaalta missään muualla maailmassa ei voi vierailla Kuninkaiden laakson haudoilla ja ihmetellä edessä seisovan pyramidin rakentamistapaa, joten matkailijat löytävät varmasti paikalle tulevaisuudessakin.

 

Egyptiläinen Menu

Shawarma
Papuhummus
Linssikeitto
Nokkos-fetapiiraat (fatayer)
Täytetyt taatelit



Shawarma
(8 kpl)


500 g quornpaloja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl rypsi-/oliiviöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1/2 tl kanelia
Ripaus kardemummaa
Ripaus neilikkaa
Ripaus muskottipähkinää

Jugurttikastike
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
3/4 tl suolaa

Lisäksi
8 pitaleipää (resepti esim. Libanon viikossa)
3 suolakurkkua
200 g miniluumutomaattia
1 punasipuli
Sopiva määrä harissatahnaa
Tuoretta persiljaa

> Kuori ja hienonna/murskaa sipulit ja kuullota niitä öljytyllä pannulla. Lisää etikka ja mausteet ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää quornpalat ja paista pannulla noin 10 min.
> Valmista kastike sekoittamalla kattilassa öljy ja valkosipulimurska yhteen. Paista sen verran, että valkosipulin maku pehmenee. Anna jäähtyä. Lisää jugurtti, sitruunamehu, suola ja sokeri. Sekoita hyvin yhteen ja anna tekeytyä jääkaapissa.
> Leikkaa suolakurkut ja tomaatit pienemmiksi ja punasipuli renkaiksi. Halkaise pitaleivät taskuiksi. Lisää pitaleipiin ensin jugurttikastiketta, tämän jälkeen tulista harissatahnaa maun mukaan, sitten quorntäytettä ja lopuksi muut täytteet.

Superhyvää pikaruokaa! Vaikka annos näyttää kuvan perusteella siltä, että sitä on hankalaa syödä, niin sisältö pysyi hyvin leivässä eivätkä kädet sotekutuneet ollenkaan. Tämä on mainio tarjoiluehdotus illanistujaisiin grilliruoan sijaan!


Papuhummus


3 dl kikherneitä
2 dl Pinto-papuja
3 rkl sitruunamehua
2 tl juustokuminaa
2-3 rkl vettä
2-3 rkl tahinia
1 tl paprikamaustetta
1 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä

> Huuhtele kikherneet ja pavut. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa tahnaksi ja siirrä tarjoiltavaksi.

Hummus on siitä ihanaa, että makua voi vaihdella lisäämällä erilaisia papuja ja mausteita tai paahdettuja kasviksia ja vihanneksia. Täydellistä yhdistelmää etsiessä! Tarkoitus oli käyttää härkäpapuja, joita Egyptissä syödään paljon, mutta niitä ei osunut silmään ruokakaupassa. Miedon makuinen lopputulos, mutta perushyvää. Öljyä saa lisätä reilumminkin, siitä ei hummuksessa ole haittaa :)

 
Linssikeitto
(4 annosta)




1,2 dl kasvislientä
2,5 dl punaisia linssejä
3 jauhoista perunaa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
2 tl juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1 tl suolaa
Reilu kourallinen tuoretta korianteria
3 rkl sitruunamehua
Mustapippuria

> Kaada kasvisliemi isoon kattilaan. Kuori ja pilko perunat, sipulit ja valkosipulit pienemmäksi. Lisää linssit, perunat, sipulit ja valkosipulit kattilaan ja anna kiehua kannen alla hiljalleen 12-15 min, kunnes ovat pehmenneet.
> Kuumenna öljy pannussa. Lisää juustokumina, kurkuma ja suola ja paista kokoajan sekoittaen 2-3 min. Nosta sivuun hetkeksi jäähtymään. Lisää kattilaan.
> Lisää reilu kourallinen tuoretta korianteria keittoon ja soseuta sauvasekoittimella sileeksi. Kaada sitruunamehu sekaan ja rouhi mustapippuria päälle.

Tässä keitossa maut sulavat täydellisesti yhteen ja lopputulos on hyvin pehmeä ja miellyttävä. Linssikeitto on egyptiläiselle kuin hernekeitto suomalaiselle, eli ravitsevaa arkiruokaa. Jos suolan ja pippurin makuyhdistelmä alkaa kyllästyttämään, kokeile tätä keittoa :)



Nokkos-fetapiiraat (fatayer)
(25 kpl)




Taikina
1 dl vettä
1 dl (kaura)maitoa
3,5 dl sämpyläjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl (luomu)rypsiöljyä

Täyte
300 g pakastettuja (ryöpättyjä) nokkosia tai pinaattia
200 g fetajuustoa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl granaattiomenamelassia
2 tomaattia
1 rkl sitruunamehua
1 tl Ras el hanout maustetta
Suolaa
Mustapippuria

Voiteluun
Oliiviöljyä

> Lämmitä vesi ja maito kattilassa 42 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää vähitellen kattilaan. Lisä öljy ja vaivaa taikinaa käsin 10 min. Jätä liinan alle vedottomaan paikkaan kohoamaan 2 tunniksi.
> Ota nokkoset sulamaan ja purista siivilässä ylimääräinen neste pois. Siirrä kulhoon ja murustele feta joukkoon. Hienonna sipuli ja kuullota öljytyllä pannulla muutama minuutti. Murskaa valkosipuli joukkoon, lisää granaattiomenamelassi ja jatka kuullottamista hetken. Lisää sipulit öljyineen kulhoon. Halkaise molemmat tomaatit neljään osaan, poista siemenosat ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lisää kulhoon sitruunamehun ja mausteiden kanssa.
> Laita uuni lämpeämään 225C.
> Kauli taikina ohueksi ja tee 25 samankokoista ympyrää (n. 10 cm halkaisijaltaan) esim. kahvikuppia muottina käyttäen. Lisää täytettä keskelle ja nosta kolme reunaa ylös. Nipistä saumoista kiinni ja siirrä piiraat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele oliiviöljyllä ja paista uunissa noin 15 min. Voitele uunista tulleet piiraat vielä kevyesti öljyllä.

Fatayer on arabimaissa suosittu täytetty piiras. Resepti hs.fi:stä poimittu. Vehnäjauhot vaihdoin sämpylä- ja täysjyvävehnäjauhoihin, mikä toimi oikein hyvin. Kun nokkoset ovat parhaimmillaan niitä voi käyttää pinaatin sijaan. Ras el hanout on marokkolainen mausteseos, jota vihdoin löysin kaupasta ja päätin lisätä tähän ruokaan. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin sumakkia, mutta sitä olisi pitänyt lähteä metsästämään etnisistä kaupoista. Olen lukenut, että sumakki antaa marjaisan ja aromikkaan vivahteen, joten se tarttuu varmasti mukaani kun törmään siihen jossain.



Täytetyt taatelit
(12 kpl)


12 taatelia (6 kpl maapähkinävoitäytteellä ja 6 kpl mantelilla ja suklaakuorrutteella)

Täyte 1
1 rkl maapähkinävoita
1-2 rkl kuumaa vettä
1 tl raakakaakaojauhetta

Täyte 2
6 kpl kuorittua mantelia
2-3 palaa tummaa (70%) suklaata

> Huuhtele taatelit ja tee niihin viillot. Poista kivet sisältä.
> Kiehauta vesi vedenkeittimessä. Sekoita maapähkinävoi ja kuuma vesi yhteen. Lisää vettä vähitellen, kunnes saat haluamasi koostumuksen. Lisää ripaus kaakaojauhetta. Jaa täyte kuuteen taateliin ja paina reunoista kiinni.
> Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Lisää mantelit kuuteen taateliin, paina kiinni ja pyöräytä sulaneessa suklaassa.
> Laita taatelit leivinpaperille ja siirrä jääkaappiin tunniksi tekeytymään.

Helppoja ja terveellisiä makeisia, joita voi tarjoilla esim. brunssilla tai syödä makeanhimoon. Säilyvät varmasti hyvin muutaman päivän jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti