maanantai 27. huhtikuuta 2015

Nyt saa herkutella!

Yhdysvallat on väestöluvultaan (320 miljoonaa) ja pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin valtio. Siksi on selvää, että kulttuuri on hyvin monimuotoinen. Ilmasto vaihtelee suuresti maan sisällä, tuloerot ovat merkittävät, terveyspalveluissa ja rikoslaissa on osavaltiokohtaisia eroja, uskontoja on useita, ihmisillä on erilaiset taustat ja syntyperät, mutta yksi asia heitä yhdistää. Kaikki uskovat samaan amerikkalaiseen unelmaan, eli ajatukseen siitä, että kaikilla on taustastaan huolimatta samanlaiset mahdollisuudet menestyä ja olla onnellisia.


Pikaruoka kuuluu olennaisesti yhdysvaltalaiseen ruokakulttuuriin, missä sillä on juurensa. Hotdogeista alkunsa saanut buumi levisi räjähdysmäisesti, kun McDonald's -ketju perustettiin 1950-luvulla. Uusia yrittäjiä kiehtoi pikapalvelujärjestelmä, joka oli nopea ja kustannustehokas. He perustivat jäljitelmiä kotikaupunkeihinsa ja pian pikaruokaa oli tarjolla ympäri Amerikkaa. Hampurilaisista ja ranskalaisista oli tullut suosittu ateria. Samanlaisesta vallankumouksesta voidaan puhua Coca-Colan kohdalla. Juoma kehitettiin alunperin (vuonna 1886) lääkkeeksi parantamaan päänsärkyä, mutta siirappia muistuttanut lääke ei saavuttanut suosiota. Kun seokseen keksittiin lisätä soodavettä juoma alkoi menestyä. Vielä 1900-luvun alkuvuosina juoma sisälsi kokaiinia, tosin se oli täysin laillista silloin. Suomessa kokista on myyty Helsingin Stockalla jo 1930-luvulla, mutta varsinaisen suosion ja näkyvyyden se saavutti 1952 Helsingin olympiakisojen myötä.

Rasvainen ja sokeripitoinen ruokavalio voidaan nähdä syynä siihen, että kolme neljästä amerikkalaisesta on ylipainoinen. Luku on järkyttävä. Annosten koot ovat myös puhuttaneet ja rajoituksia on sittemmin asetettu.

Jenkeistä (nykistä) mieleen on erityisesti jäänyt aamut ja aamupalat, jotka nautittiin kaupungin aamuruuhkassa tai rennommin puistossa. Kun ensimmäisen kerran tilasi medium kahvin sai huokaista helpotuksesta, ettei ottanut largea (puhumattakaan extralargesta). Kahvin kanssa tilasin aina bagelin tuorejuustolla sekä jugurtin myslillä ja marjoilla, tietysti take away. Kerran käytiin aamupalalla kahvilassa, jossa sen sai nauttia paikan päällä pöytiin tarjoiltuna. Silloin tilaukseen meni kaurapuuro voisilmällä ja pannukakut vaahterasiirapilla.


Central Park oli satumaisen kaunis lokakuussa, vaikka tuuli sai ilman tuntumaan viileältä. Kun suurkaupungin vilinä käy hermoille, voi tänne tulla hengähtämään. Tai vaikka geokätköilemään :)


Times Square näytti parhaat puolensa illalla. Broadwaylla ja korisottelussa kannatti käydä, mutta omat synttärit olisi maistunut paremmilta drinkkilasi kädessä, jos olisi muistanut ottaa henkkarit mukaan illanviettoon..


Skybaria suosittelisin myös, klik!



American Style Menu

Caesarsalaatti vuohenjuustolla ja paahdetuilla kikherneillä
Linssipihvihampurilaiset bageleista
Amerikkalaiset pannukakut
Tuorepuuro
American doughnuts



Caesarsalaatti vuohenjuustolla ja paahdetuilla kikherneillä
(4 henkilölle)



Salaatti
1 friseesalaatti
1 jääsalaattipussi
1/2 pkt napolitana mix-salaattia
1 nippu (noin 15 kpl) retiisejä
2 rkl salaatinsiemeniä
50 g parmesanjuustoa

Caesarkastike
100 g kermaviili
100 g ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
50 g parmesanjuustoa

Paistetut kikherneet
1 tlk kikherneitä
2 rkl oliiviöljyä
1/2 punainen chili
1/3 punasipuli
1 tl korianteria
1,5 tl juustokuminaa
1/2 tl chilimaustetta
1 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa

Paistetut vuohenjuustot
100 g vuohenjuustoa
1 valkuainen
3 rkl korppujauhoja/leivänmuruja
2 rkl voita

Krutongit
2 viipaletta vaaleaa kovakuorista leipää
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta minttua
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl suolaa

> Laita uuni lämpeämään 150C.
> Valmista salaatti huuhtelemalla ja sekoittamalla salaatit yhteen. Leikkaa retiisit neljään osaan ja lisää salaattiin. Koristele salaatinsiemenillä ja parmesanjuustoviipaleilla.
> Valmista kastike sekoittamalla kermaviili ja ranskankerma yhteen. Murskaa joukkoon valkosipuli ja raasta sekaan parmesanjuustoa.
> Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuumenna ja öljyä pannu. Pilko chili pienemmäksi ja lisää pannulle. Hienonna punasipuli ja lisää joukkoon, kuullota noin 5 min keskiteholla. Lisää mausteet ja kikherneet ja paahda noin 10 min.
> Kuumenna paistinpannu. Viipaloi vuohenjuusto. Kaada kananmunan valkuainen yhdelle lautaselle ja korppujauhoja toiselle. Pyöritä vuohenjuustoviipaleet ensin molemmin puolin valkuaisessa ja sen jälkeen korppujauhoissa. Paista kuumalla pannulla tilkassa rasvaa molemmin puolin noin 2 min/puoli.
> Revi leivät pieniksi paloiksi. Sekoita oliiviöljy, pieneksi pilkottu minttu, valkosipulimurska ja suola kulhossa yhteen. Pyöräytä leivänpalaset öljyseoksessa ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa noin 7-10 min kerran käännellen.
> Kokoa salaatti.

Kuva puhuu puolestaan. Paahdetut, maustetut kikherneet sopivat täydellisesti salaattiin kuin salaattiin. Itse tehdyt krutongit voittaa kaupan valmiit satanolla.


Linssipihvihampurilaiset bageleista
(8 kpl)



Bagelit
3 dl vettä (42C)
2 tl kuivahiivaa
1,5 rkl (intiaani)sokeria
9 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
Seesaminsiemeniä

Linssipihvit
5 dl punaisia linssejä + kasvislientä keittämiseen
1 sipuli
50 g pakastepinaattia
Kourallinen persiljaa tai muita tuoreita yrttejä
2 rkl harissaa (tai 1 punainen chili ja 2 rkl tomaattipyreetä)
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
4 rkl perunajauhoja
Ripaus suolaa
Mustapippuria
Öljyä paistamiseen

Lisäksi
Grillattuja vihanneksia esim. paprikaa, tomaattia, punasipulia
Avokadotahnaa (2 avokadoa, 3-4 rkl maustamatonta jugurttia, 2 rkl oliiviöljyä, 1/2 tl suolaa, 1,5 tl mustapippuria)
Grillattua vuohenjuustoa
Paistettua kananmunaa
Salaatinlehtiä
Porkkanatikkuja

> Valmista bagelit: mittaa puolet vesimäärästä kulhoon ja kaada kuivahiiva ja sokeri sekaan. Anna seistä 5 min sekoittamatta ja sekoita sen jälkeen niin, että hiiva ja sokeri liukenee veteen. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Kaada hiivaseos jauhoihin ja lisää loput vedestä sekaan. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Vaivaa taikinaa 10 min jauhotetulla alustalla. Öljyä kulho ja siirrä taikina kulhoon kohoamaan vähintään tunniksi lämpimään, vedottomaan paikkaan liinalla peitettynä. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä palloiksi. Tee reikä keskelle taikinapalloaa ja aseta bagelit öljytylle uunipellille vierekkäin. Anna kohota vielä 10 min. Laita tämän jälkeen uuni lämpeämään 225C ja kuumenna vettä kattilassa/korkeareunaisessa paistinpannussa kiehuvaksi. Vettä tulisi ollasen verran, että bagelit peittyvät kun ne siirtää kattilaan. Paista bageleita puoli minuuttia per puoli kiehuvassa vedessä. Nosta reikäkauhalla öljytylle uunipellille ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista uunissa 18-20 min.
> Valmista linssipihvit: keitä linssejä kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ylimääräinen neste pois ja siirrä jäähtymään. Hienonna sipuli ja sulata pinaatti. Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa ja anna hetken turvota. Muodosta pihvejä ja paista öljytyllä pannulla noin 3 min/puoli.
> Valmista muut täytteet: grillaa vihannekset, sekoita avokadotahna, pyöräytä vuohenjuustoviipaleet kananmunassa ja korppujauhoissa ja paista rasvassa kuumalla pannulla pari min/puoli, paista kananmunat ja mausta esim. suolalla ja sahramilla.
> Kokoa burgerit ja nauti porkkanatikkujen (tai ranskanperunoiden) kanssa!

Bageleista tuli sopivan sitkeitä, juuri niin kuin on tarkoituskin. Seesaminsiemenet olisivat tehneet niistä näyttävämmät, mutta ei anneta sen häiritä. Olen ihastunut näihin linssipihveihin, jotka ovat superhyviä ja helppo valmistaa. Ja on ne grillatut vihannekset vaan niin maukkaita.. :)


Amerikkalaiset pannukakut
(12 kpl)


3 kananmunaa
1 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl kaurahitualeita
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl (kaura)maitoa
1 tl suolaa
Voita paistamiseen

Tarjoiluun
Mustikoita
Banaania
Vaahterasiirappia

> Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset kahteen eri kulhoon. Lisää jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja maito keltuaisiin ja sekoita. Lisää suola valkuaisiin ja vatkaa valkoiseksi vaahdoksi, yhdistä tämän jälkeen muiden ainesten kanssa.
> Kuumenna pannu ja paista lettuja rasvassa molemmin puolin, kunnes ovat kauniin ruskeita. Tarjoile mustikoiden, banaanin ja vaahterasiirapin kanssa.

Tämän reseptin otin Jamie Oliverilta ja se toimi erittäin hyvin. Korvasin osan jauhoista kaurahiutaleilla ja vehnäjauhojen sijaan letuissa voi käyttää sämpyläjauhoja, jotta niihin saa pientä purutuntumaa. Maidon voisi hyvin korvata vishyvedellä. Vaahterasiirapin kanssa ei kannata pihtailla, varsinkaan jos haluaa syödä pannukakkuja amerikkalaiseen tyyliin :)


Tuorepuuro
(6 annosta)



5 dl hiutaleita esim. kauraa, neljän viljan, tattaria, spelttiä
4,5 dl nestettä, esim. vettä, maitoa, omenamehua
3 rkl siemeniä, esim. auringonkukkaa, kurpitsaa, pellavaa
1/2 dl rusinoita
2 dl maustamatonta jugurttia
1 kypsä banaani
2-4 dl marjoja
Makeutusta esim. vaahterasiirappia, hunajaa

> Kaada hiutaleet, neste, siemenet ja rusinat kulhoon ja anna seistä yön yli jääkaapissa.
> Lisää jugurtti, muussattu banaani, reilusti marjoja ja makeutusta oman maun mukaan. Sekoita ja tarkista maku. Nauti aamupalaksi. Säilyy jääkaapissa 3 päivää.

Tuorepuuro ei varsinaisesti ole amerikkalainen aamupala, mutta kaurapuuro eli oatmeal sen sijaan on melko yleinen. Tuorepuuro on mielestäni paljon monipuolisempi ja maukkaampi, joten syön itse sitä aamupalaksi lähes päivittäin. Sitä voi miksata omalla tyylillä ja käyttää niitä raaka-aineita, joista itse pitää. Kun valmistaa ison satsin kerralla puuroa riittää moneksi aamuksi eli aamupala on aina valmiina odottamassa myös kiireisinä aamuina.


American doughnuts
(8 kpl)




1 pss kuivahiivaa
1,5 dl (kaura)maitoa (42C)
1 huoneenlämpöinen kananmunan valkuainen
3/4 dl sokeria (puolet intiaanisokeria)
1/4 tl suolaa
25 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
(1 tl kardemummaa)
1 tl sitruunan raastettua kuorta
4 dl vehnäjauhoja + lisää kaulimiseen
1 l friteeraus-/rypsiöljyä paistamiseen

Kuorrutukseen:
Tomusokeria
Limeä
Raakakaakaojauhetta
Pähkinärouhetta/kookoshiutaleita koristeeksi

> Sekoita kuivahiiva 42 asteiseen maitoon. Lisää ruokalusikallinen sekä sokeria että jauhoja ja anna turvota 10-15 min.
> Vatkaa valkuainen ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää suola, voi ja mausteet ja jatka vatkaamista. Lisää hiivaseos ja jauhoja vähitellen ja sekoita puukauhalla. Taikina saa jäädä tahmeaksi. Anna taikinan nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla 1 h.
> Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja ripottele jauhoja päälle, jotta sitä on helpompi kaulia. Käytä kaulinta tai painele sormin noin 2 cm paksuiseksi levyksi. Käytä lasia muottina ja tee kahdeksan pyöreää donitsia. Jätä liinan alle kohoamaan vielä 10-15 min.
> Kaada öljy korkeareunaiseen kattilaan donitsien kohotessa ja laita levy päälle. Öljy ei ala kiehumaan veden tapaan, joten on hieman haastavaa ilman lämpömittaria arvioida sopiva lämpötila (175-180C). Öljy saavuttaa sopivan lämpötilan noin 10 min kuluttua, kun levy on laitettu kuumimmalle teholle. Taikinasta kannattaa jättää pari pientä testipalaa, jotta niillä voi ensin tehdä kokeita. Kun lämpötila on sopiva donitsit paistuvat kypsiksi, kun niitä paistaa noin 1 min/puoli. Siirrä donitsit talouspaperille jäähtymään.
> Valmista kuorrutus sekoittamalla ainekset sopivissa suhteissa yhteen. Kuorruta jäähtyneet donitsit ja raasta mantelia (tai muuta pähkinää tai kookosta) koristeeksi päälle. Käytä osaan kuorrutteesta vähemmän kaakaota, jos haluat eri värisiä donitseja.

Näin vappuna donitseja oli kiva tehdä, kun se kuitenkin kuuluu asiaan. Friteeraamisesta en muuten nauti enkä oikein tykkää käyttää vehnäjauhoja ja sokeria, joten leipominen ei ole minun juttuni. Näihin olin loppupeleissä ihan tyytyväinen. Ensimmäinen satsi meni pipariksi, kun arkailin sokerin kanssa ja yritin korvata vehnäjauhoja sämpyläjauhoilla, mutta jos kerran leipoo niin miksi alkaa nihkeilemään? Mieluummin yksi onnistunut kaloripommi kuin monta epäonnistunutta jauhomössöä :) ehkä ne jenkit kuitenkin voisi miettiä asiaa..heh :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti