torstai 2. huhtikuuta 2015

Hummusta lounaaksi

Tämä vahvasti juutalainen ja moderni länsimainen valtio sijaitsee Lähi-Idässä välimeren rannalla. Itse asiassa tämä on aino valtio maailmassa, jossa juutalaiset ovat enemmistössä. Kyseessä on Israel.

Israel on pieni maa, jolla on suuri historia ja värikäs kulttuuri. Autolla ajellen voi kiertää maan päivässä, mutta tutustuakseen maailmanluokan museoihin, israelilaiseen taiteeseen, luontokohteisiin ja raunioihin kannattaa matkalle varata enemmän aikaa. Tarjolla on historian havinaa, hiekkarantoja ja kiinnostavia nähtävyyksiä ja kohteita, kuten pääkaupunki Jerusalem, Kuollut meri, Jeesuksen syntymäpaikka Betlehem, Tel Avivin Bauhaus-arkkitehtuuria edustava Valkoinen kaupunki sekä tuhansia vuosia vanha satamakaupunki Jaffa. Mielenkiintoista on huomata, kuinka eri uskonnot ja kulttuurit elävät sovussa rinnakkain: vierekkäin saattaa esimerkiksi sijaita kirkko, moskeija ja synagoga. Juutalaiset, kristityt ja islamilaiset elävät yhdessä, mikä näkyy arjessa: juutalaiset kaupat ja ravintolat sulkevat ovensa perjantai-iltana ja avaavat jälleen sunnuntaina, kun kristityt liikkeet ovat kiinni.

Israelissa noudatetaan juutalaisia pyhäpäiviä. Juutalainen kalenteri perustuu auringon- ja kuunkiertoon, joten pyhiä vietetään eri ajankohtina gregoriaaniseen kalenteriin verrattuna. Juutalainen viikko alkaa sunnuntaina, joka on tavallinen arkipäivä. Perjantaina aletaan valmistautumaan sapattiin, joka alkaa auringon laskettua ja jatkuu lauantaihin auringolaskuun saakka. Sapatti on lepopäivä, jolloin mm. ruoanlaitto, työskentely, ajaminen, kaupassakäynti ja valojen pitäminen päällä on kielletty. Sapatin aikana on tarkoitus viettää aikaa perheen kanssa ja rentoutua. Juutalaista pääsiäistä pesachia vietetään huhti-toukokuussa, jolloin kosher-ravintolat eivät myy hapatettua leipää tai viljatuotteita ollenkaan.

Israelilainen kulttuurielämä on sekoitus juutalaisuutta, arabiaa ja eurooppaa. Kulttuurien yhteensekoittuminen näkyy myös ruoassa. Israelilaisen keittiön perustana on juutalaisten kosher-säännöt. Ne kieltävät esimerkiksi sianlihan ja äyriäiset. Lisäksi maito- ja lihatuotteet tulee pitää erillään. Vihannesten, hedelmien ja oliiviöljyn runsas käyttö viittaa välimerellisiin vaikutteisiin. Schnitzelit ja strudelit ovat tulleet keski-eurooppalaisten mukana, borsch-keitto venäläisten mukana, couscous ja shakshuka pohjois-afrikkalaisten mukana ja burekit balkanilaisten mukana. Etnisen ruoan valikoima on laaja ja pikaruokakulttuuri näkyy katukuvassa: mukaan napataan pitaleipää, hummusta ja falafelia. Ravintolakulttuuri ja yöelämä on Israelissa vilkasta.


Israeli menu

Rosmariini-lohkoperunat
Munakoisoschnitzelit
Hummus
Kasvispihvit hernerouheesta
Viikuna-vuohenjuusto piirakka


Rosmariini-lohkoperunat


6 perunaa
2 rkl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria 
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta rosmariinia

> Laita uuni lämpeämään 200C.
> Huuhtele perunat ja leikkaa pituussuunnassa halki neljään osaan. Lohko vielä puoliksi, jotta yhdestä perunasta tulee kahdeksan lohkoa.
> Asettele perunalohkot leivinpaperilla vuoratulle pellille ja lisää mausteet. Möyhi käsin, jotta mausteet tarttuvat tasaisesti. Paista uunissa noin 30 min.

Tuore rosmariini sopii lohkoperunoihin täydellisesti. Muita tuoreita yrttejä voi myös käyttää. Lohkoperunat kannattaa nauttia heti uunista tulleina. Näitä on ihana napostella ja niin yksinkertaisia valmistaa!


Munakoisoschnitzelit


1 munakoiso

Jauhoseos
1 dl jauhoja
2 tl paprikamaustetta
1 rkl raastettua parmesanjuustoa
1 rkl (tuoretta) minttua
1 rkl (tuoretta) persiljaa
1/2 (luomu)sitruunan kuori
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria 

1 kananmuna
Tilkka (kaura)maitoa

1,5 dl korppujauhoja

Oliiviöljyä paistamiseen

> Huuhtele munakoiso ja leikkaa pituussuunnassa 1 cm siivuiksi.
> Sekoita jauhoseoksen ainekset yhdelle lautaselle, muna-maitoseos toiselle lautaselle ja korppujauhot kolmannelle.
> Kuumenna ja öljyä parilapannu. Käytä munakoisoja ensin jauhoseoksessa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa ja paista molemmin puolin muutama minuutti. Ripottele tuoreita yrttejä päälle ja tarjoile heti lämpiminä.

Pehmeäksi paahdettu munakoiso uppoaa aina. Jauhoseoksessa voi käyttää mausteyrttejä, koska tuoreet yrtit palavat helposti pannulla. Nämä sopivat erinomaisesti hummuksen kanssa tarjoiltaviksi.


Hummus


3,5 dl kikherneitä
1 rkl tahinia
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
2-3 rkl kylmää vettä
1 rkl oliiviöljyä

> Huuhtele kikherneet. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa yhteen, kunnes koostumus on sileä. Veden määrää kannatta lisätä vähitellen.

Jugurttia lisäämällä lopputulos on kermaisempi ja täyteläisempi. Tämä perinteinen hummus toimii, mutta kannattaa ehdottomasti vaihdella makuja silloin tällöin. Hummukseen voi lisätä esim. avokadoa, punajuurta, basilikaa, paprikaa.. tai myskikurpitsaa (ohje Marokko-postauksessa). Israelissa ateria voi koostua pelkästä hummuksesta, se on siellä erittäin trendikäs ruoka. Ravintolat mainostavat omaa hummustaan maailman parhaana. Pääsispä joskus maistamaan!


Kasvispihvit hernerouheesta


2 dl hernerouhetta
1 dl couscousta
1 dl härkäpapurouhetta
Reilu kourallinen tuoretta rakuunaa, minttua ja persiljaa
1/2 (luomu)sitruunan kuori
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
2 tl inkivääriä
1-2 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
Suolaa, pippuria
Öljyä paistamiseen

> Sekoita hernerouhe 2 dl kiehuvaan veteen ja couscous 1 dl kiehuvaan veteen. Anna turvota ja jäähtyä. Sekoita tämän jälkeen kaikki ainekset yhteen ja muotoile taikinasta 20 pyörykkää. Litistä pihveiksi ja paista öljytyllä pannulla molemmin puolin, kunnes pintaan tarttuu väriä.

Kokeilin hernerouhetta ensimmäistä kertaa. Hernerouhetta markkinoidaan soijarouheen korvikkeena. Se maistuu tuoreelle herneelle. Pihveistä tuli täyttäviä, ehkä hieman liian tiiviitä, mutta se saattoi johtua siitä, että laitoin ne vielä hetkeksi uuniin. Maku oli kuitenkin raikas. Jauhetusta lihasta ja kalasta tehtyjä pyöryköitä syödän paljon välimeren maissa.


Viikuna-vuohenjuusto piirakka


Taikina
4 dl jauhoja (esim. puolet sämpylä- ja puolet täysjyvävehnäjuhoja)
1/2 dl ruokosokeria
1 tl kuivahiivaa
1/2 (luomu)sitruunan kuori
2 kananmunaa
0,6 dl lämmintä vettä
1/2 tl suolaa
50 g huoneenlämpöistä voita
Auringonkukkaöljyä voiteluun

Täyte
150 g vuohenjuustoa
5 rkl tomusokeria
1/2 (luomu)appelsiinin kuori
3 tl tuoreita timjamin lehtiä
2 kananmunaa
100 g mantelirouhetta
500 g tuoreita viikunoita
3 tl ruokosokeria
1 rkl sitruunamehua

> Valmista pohja: sekoita jauhot, sokeri, hiiva ja sitruunankuori yhteen kulhossa. Lisää kananmunat ja vesi ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää suola ja huoneenlämpöinen voi pieni siivu kerrallaan ja vaivaa taikinaa kunnes voi sulaa sekaan. Voitele öljyllä ja jätä jääkaappiin kelmun alle tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
> Valmista täyte: sekoita vuohenjuusto, 1 rkl tomusokeria, appelsiinin raastettu kuori, timjami sekä 1,5 kananmunaa kulhossa yhteen tasaiseksi massaksi. Sekoita mantelirouhe joukkoon. Huuhtele ja halkaise viikunat kahtia, poista kanta.
> Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja siirrä leivinpaperille. Tasoita veitsellä reunoista. Levitä vuohenjuustotäytettä päälle, mutta jätä noin 1,5 cm tyjää tilaa reunoille. Voitele reunat puolikkaalla kananmunalla. Asettele viikunat rivittäin täytteen päälle ja ripottele ruokosokeria pinnalle.
> Laita uuni lämpeämään 170C ja siirrä piirakka siksi aikaa folion alle tekeytymään (15-20 min). Paista piirakkaa uunissa 25-30 min.
> Sekoita loput (4 rkl) tomusokerit sekä sitruunanmehu kuorrutteeksi, lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Voitele uunista tullut piirakka kuorrutteella ja ripottele tuoreita timjaminlehtiä päälle. Nauti lämpimänä kahvin kera.

Tämä on Yotam Ottolenghin resepti, joka mm. esiintyy Ylen Välimeri lautasella ohjelman Israel-jaksossa. Piirakka on niin kaunis, että halusin ehdottomasti kokeilla sitä. Viikunat ovat meillä vaan sen verran kalliita, että tätä ei liian usein raaski leipoa. Piirakan raaka-aineet maksoivat noin 30 euroa yhteensä. Tässä piirakassa makea ja suolainen yhdistyy mukavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti