tiistai 21. huhtikuuta 2015

Turkoosin meren äärellä

Karibiassa saa nauttia upeista väreistä ja rennosta tunnelmasta. Kun turkoosi meri kimaltelee silmissä, valkoinen hiekka tuntuu varpaiden välissä ja raikas mojito lasissa viilentää, ei voi kuin hymyillä.

Karibia on saariryhmä Väli-Amerikan edustalla. Saaria on yhteensä noin 7 000, mutta läheskään kaikki eivät ole asutettuja. Osa saarista on korallisaaria, joissa voi ihailla koralliriuttoja ja kaloja kaikissa eri väreissä. Osassa puolestaan on tulivuoria, joko aktiivisia tai sammuneita. Suurimpia maita Karibialla ovat Kuuba, Haiti, Dominikaaninen tasavalta, Puerto Rico ja Jamaica. Kolumbus seilasi ensimmäisenä eurooppalaisena 1490-luvulla Karibianmerellä, jolloin saaret olivat intiaanien valtaa. Karibianmerestä tuli merkittävä liikenneväylä ja kiinnostava tukikohta. Espanjalaiset, britit ja ranskalaiset miehittivät vuorotellen saaria ja toivat omaa kulttuuria mukanaan. Heidän mukanaan tulivat myös orjat, jotka pääosin tuotiin Afrikasta. Aasialaiset työläiset tulivat 1800-luvulla ja toivat myös oman kulttuurin vaikutteita Karibiaan. Myöhemmin tulivat turistit. Voidaan siis puhua fuusiokulttuurista.

Kuten muu kulttuuri myös ruoka pohjautuu alkuperäisväestön, valloittajien, orjien, työläisten ja turistien vaikutteisiin. Jokainen saari on omanlainen ja taloudellisesti itsenäinen ja jokaisella saarella on omat erikoisuutensa. Hyvä maaperä ja saasteettomuus suosivat viljelyä. Ruoka on kasvis- ja viljapainoitteista. Kalaa, äyriäisiä, possua ja kanaa syödään usein riisin kanssa. Riisi ja sipulit ovat siirtomaavallan aikana eurooppalaisten mukanaan tuomia ja maniokki, jamssi ja okra ovat tulleet afrikkalaisten orjien mukana. Kaakao, bataatti, avokado ja maissi ovat peräisin intiaaneilta. Erilaisten eksoottisten hedelmien (esim. kookos, banaani, mango ja ananas) ja pähkinöiden (esim. cashewpähkinät) hyödyntäminen ruoanlaitossa on tyypillistä. Ruokaa kypsytetään yleensä uunissa, padoissa tai avotulella. Karibialla panostetaan ruoan esillepanoon ja värikkyyteen. Näistä asioista sain inspiraatiota tämän viikon menuun.


Karibialainen värikäs menu

Pinaatti-avokadopasta
Kasvisvartaat
Quorn-kasvispata riisillä ja pavuilla
Mangoraakakakku
Key lime pie


Pinaatti-avokadopasta
(kahdelle)


100 g spelttipastaa (esim. pinaatinmakuista)

Kastike
2 avokadoa
Reilu kourallinen tuoretta pinaattia
2 rkl sitruunanmehua
1/2 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

250 g kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Tarjoiluun
Parmesanraastetta
Kurpitsan- tai pinjansiemeniä

> Lämmitä uuni 175C. Huuhtele ja pilko tomaatit kahtia, siirrä uunivuokaan. Ripottele päälle öljyä, mausta suolalla ja paista uunissa foliolla peitettynä 30 min.
> Keitä pasta al dente ja soseuta kastikkeen ainekset monitoimikoneessa. Tarjoile annos parmesanraasteella ja kurpitsan(tai pinjan)siemenillä ja rouhi mustapippuria päälle.

Suosittelen spelttipastaa lämpimästi, löytyy esim. Ruohonjuuresta. Kivaa vaihtelua tavalliselle pastalle. Raikkaan makuista!


Kavisvartaat
(8 kpl)



1/2 kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
150 g kirsikkatomaatteja
3 salottisipulia
1/2 punasipuli

Marinadi
1 dl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl paprikamaustetta
1 tl inkivääriä
1 tl korianteria
1 valkosipulinkynsi

8 grillitikkua

> Laita grillitikut pariksi tunniksi veteen likoamaan.
> Huuhtele ja pilko kasvikset ja pujota grillitikkuihin. Sekoita marinadi ja sivele kasvisvartaiden päälle. Grillaa kasviksia kunnes ne ruskistuvat.

Grillikausi on avattu! Kasvisvartaat ovat aina varma valinta. Nam! Niitä voi syödä ihan sellaisenaan tai jonkun tahnan tai kastikkeen, kuten esim. edellisen reseptin kastikkeen kanssa.


Quorn-kasvispata riisillä ja pavuilla
(6 annosta)

 
3 dl riisiä
7 dl vettä
Suolaa
1 tlk papuja, esim. papumix

Kasvispata
1 sipuli
1/2 punasipuli
1 punainen chili
300 g quorn-kuutioita
1 vihreä paprika
Pala tuoretta ananasta
Kourallinen cashewpähkinöitä
3-4 rkl kermaa

Mausteeksi
Suolaa
Mustapippuria
Paprikamaustetta
Inkivääriä
Kurkumaa
Korianteria

Tarjoiluun
Pala limeä
Miniluumutomaatteja
Tuoretta korianteria

> Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Lisää huuhdellut pavut kattilaan noin 5 min ennen kuin riisi on valmista.
> Hienonna sipulit ja pilko chili. Paista niitä öljytyllä pannulla pari minuuttia ja lisää quorn-kuutiot. Paista kunnes quorn-kuutiot ruskistuvat. Pilko paprika ja ananas ja heitä pannulle.
> Kuumenna erillinen paistinpannu ja kaada cashewpähkinät kuivalle, kuumalle pannulle. Paista niitä muutama minuutti välillä sekoittaen, kunnes ruskistuvat. Varo polttamasta. Sekoita pähkinät kasvisten joukkoon. Lisää kerma ja mausteet. Sekoita muutaman minuutin ajan. Tarjoile riisi ja kasvikset tuoreiden tomaattien ja tuoreen korianterin kanssa. Purista limeä päälle ja ripottele halutessasi yrttisuolaa.
 
Riisi ja mustat pavut (moros y cristianos) ovat tyypillistä ruokaa etenkin Kuubassa. Kaikki trooppiset hedelmät sopivat karibialaiseen ruokaan. Niitä lisätään usein liha- ja kanaruokiin ja ne tuovat myös kasvisversioissa ihanasti makua. Makeat hedelmät toimivat voimakkaiden mausteiden, kuten chilin, vastapainona.


Mangoraakakakku


Pohja
1,5 dl pekaanipähkinöitä
7 pehmeää taatelia
Ripaus suolaa

Täyte
3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl kookosta
1 dl kookosöljyä
2 tl psylliumkuitua
1/2 dl agavesiirappia

1 syöntikypsä mango

> Laita cashewpähkinät yöksi tai vähintään 4 tunniksi ikoamaan.
> Sekoita pohjan ainekset blenderissä sileäksi. Painele kakkuvuoan pohjaan.
> Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita täytteen ainekset blenderissä sileäksi. Kaada 2/3 täytteestä kakkupohjalle ja lisää jäljelle jäävään osuuteen mango. Blenderöi ja kaada vuokaan.
> Siirrä kakku pakastimeen tunniksi jähmettymään.

Raakakakkujen valmistamisessa tarvitaan tehokasta blenderiä. Ostin Vitamixin muutama kuukausi sitten, mutta en ole vieläkään oppinut hyödyntämään sen tehoja, kuten kuvasta huomaa. En ole raakakakkumestari, mutta toivon kehittyväni siinä. Parhaimmillaan raakakakut ovat suussasulavia, täyteläisiä, maukkaita ja tuhannesti parempia kuin tavalliset kakut. Suosittelen käymään Hymy Raw Food Cafe:ssa maistamassa! Tässä kakussa voi mangon sijaan käyttä muitakin hedelmiä tai marjoja. Reseptin poimin Syötävän Hyvä blogista.


Key lime pie


 Pohja
150 g kuoreettomia manteleita
15 kpl taatelia
1 rkl kookosöljyä

Täyte
2,5 kypsää avokadoa
1,5 limen mehu
1/3 dl agavesiirappia
4 tl kookosmaitoa

Tarjoiluun
Limen kuorta

> Valmista pohja: kaada mantelit monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä kunnes mantelit ovat hienoa rouhetta. Lisää taatelit (poista kivet!) ja vesihauteessa sulanut kookosöljy. Sekoita kovalla teholla kunnes koostumus on tahmeaa. Siirrä kakkuvuokaan ja tasoita pinta.
> Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset monitoimikoneessa sileäksi. Käytä kypsiä, vihreitä avokadoja, jotta lopputulos on raikkaan värinen. Käytä kookosmaidon "kiinteää" osaa. Kaada täyte vuokaan ja siirrä pakastimeen 1,5 tunniksi jähmettymään. Raasta limen kuorta päälle ennen tarjoilua. Kakkua voi säilyttää jääkaapissa.

Aivan ihanan kermaista kakkua! Tämän tekemiseen meni vajaat 15 min (poislukien aika pakastimessa). Resepti on Deliciously Ellan kirjasta. Seuraavaksi hankintalistalle menee kakkuvuoka ja tarjoiluastia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti