keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Vuvuzela ja Mandela

Sateenkaarivaltio kuvaa Etelä-Afrikkaa hyvin. Kulttuuri on muodostunut ja muokkautunut vuosituhansien varrella ja ottanut vaikutteita ympäri maailmaa. Monikulttuurisuus on sekä ottanut että antanut. Ihmisten eri taustat, kansalaisuudet, uskonnot ja arvot ovat johtaneet lukuisiin konflikteihin, mutta yhteiskunta on viime vuosikymmeninä mennyt kohti suvaitsevampaa ja demokraattisempaa tietä. Monimuotoisuus on rikastuttanut maan keittiötä.

Etelä-Afrikka on yksi arkeologisesti vanhimmista alueista Afrikassa. Tehdyistä löydöksistä on voitu päätellä, että moderni ihminen kehittyi Afrikassa. San-kansan esi-isät olivat metsästäjiä ja kalastajia ja San-kansa on yhä olemassa oleva, Etelä-Afrikan vanhin kansanryhmä. Eurooppalaisten maahantulo alkoi 1500-luvulla, kun portugalilaiset vierailivat Etelä-Afrikan rannikolla etsiessään meritietä Intiaan. Noin sata vuotta myöhemmin alkoi siirtomaakausi, jolloin hollantilaiset, britit, sakasalaiset ja ranksalaiset tulivat maahan. Etnisiä väestöryhmiä, mm. intialaisia ja indonesialisia, pidettiin orjina ja työläisinä. Orjuuden lisäksi valtataistelut johtivat syrjintään ja rasismin syntyyn ja tilanne kärjistyi 1900-luvulla, kun maassa alettiin harjoittamaan rotuerottelupolitiikkaa (apartheid). Mustilta kiellettiin sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset oikeudet. Tätä toimintaa vastaan taisteli Afrikan merkittävin poliittinen johtaja Nelson Mandela. 1990-luvulla apartheid saatiin päätökseen ja Mandela valittiin presidentiksi. Etelä-Afrikka on myöhemmin saanut huomiota vuoden 2010 maassa järjestettyjen jalkapallon mm-kisojen johdosta, jotka monet saattavat muistaa kovaäänisistä vuvuzeloista :)

Ruokakulttuuri on yhtä kirjava kun maan historia. Tarjontaa on laidasta laitaan: intialaista currya, keskieurooppalaisia makkaroita, amerikkalaista pikaruokaa ja muslimien halal-lihaa. Paikallista, tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa unohtamatta. Pitkä rantaviiva mahdollistaa kala- ja äyriäisruokien laajan valikoiman, lämmin ilmasto takaa hedelmien ja kasvisten saatavuuden ja metsästystä on harjoitettu jo vuosituhansia. Eteläafrikkalaiset rakastavat grillaamista (braai) ja ovat todellisia lihan ystäviä. Biltongit, eli kuivattu liha, on myös heidän suurta herkkua. Lihan kanssa syödään riisiä, maissia tai perunaa. Pavut kuuluvat myös usein eteläafrikkalaiseen ateriaan ja vihanneksista kurpitsa on suosittu. Tyypillisiä mausteita ovat mm. valkosipuli, chili, muskottipähkinä ja inkivääri. Olutta pidetään kansallisjuomana, vaikka eteläafrikkalaiset viinit ovat hyvin tunnettuja ja aivan erinomaisia.


Etelä-Afrikkalainen menu

Myskikurpitsakeitto
Maissileipä
Pap Chakalaka
Safari-salaatti
Malva Pudding


Myskikurpitsakeitto
(4 annosta)



1 myskikurpitsa
2 tl oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipuli
1/2 tl muskottipähkinää
1,5 tl kanelia
1 omena
8 dl kasvislientä
1 dl kermaa
Suolaa
Mustapippuria

> Leikkaa kurpitsa pituussuunnassa kolmeen osaan, jotta sen kuoriminen helpottuu. Kuori on kovaa, joten poista se veitsellä. Poista myös siemenet sisältä ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi.
> Kuumenna ja öljyä wokpannu. Kuori ja hienonna sipuli, murskaa valkosipuli ja kuullota niitä pannulla. Lisää muskottipähkinä ja kaneli ja sekoita.
> Kuori omena, poista siemenkota, pilko pienemmäksi ja lisää pannulle myskikurpitsakuutioiden kanssa. Kaada kasvisliemi päälle ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 min, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Sekoita kerma, suola ja pippuri joukkoon. Koristele annos basilikan- tai salvianlehdillä.

Maistui aivan siltä, kun olisi ollut toisella puolella maapalloa. Ihanan lempeänmakuista ja kermaista keittoa. Sopii hyvin maissileivän kanssa, jota voi esim. dippailla keittoon.


Maissileipä


2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
2,5 dl maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl (kookos)sokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
3 rkl auringonkukkaöljyä
60 g juustoraastetta
2,5 dl (kaura)maitoa
(200 g maissia)

> Laita uuni lämpeämään 180C.
> Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja loput ainekset keskenään erillisessä kulhossa. Yhdistä.
> Voitele ja jauhoa maissijauhoilla leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 35 min.

Aivan erinomaista leipää ja niin super helppo tehdä! Käytin Louise Méruksen reseptiä, jonka löysin netistä. Myskikurpitsakeitto on myös hänen reseptin mukainen, ja nämä sopivat täydellisesti yhteen. Leipätaikinaan tulisi alkuperäisen ohjeen mukaan lisätä 200 g maissia, mutta se unohtui minulta enkä kesken uunissa paistamisen enää viitsinyt lisätä.. :)


Pap Chakalaka
(5-6 annosta)


Pap
5,5 dl vettä
140 g polentaa
Suolaa
Parmesanjuustoa

Chakalaka
2 rkl Oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulia
1/2 punainen chili
2 porkkanaa
1 paprika
6 kirsikkatomaattia
1 tlk mustapapuja
500 g tomaattimurskaa
200 g hapankaalia
Ripaus sahramia
Suolaa
Pippuria

>Valmista pap: kiehauta vesi, lisää polenta ja suola. Sekoita kunnolla, jotta massa ei paakkuunnu. Jatka sekoittamista viitisen minuuttia ja lisää juusto. Ota pois liedeltä ja anna tekeytyä kannen alla.
> Valmista chakalaka: hienonna sipuli ja murskaa valkosipuli. Kuullota sipuleita öljytyllä pannulla. Leikkaa chili pieneksi ja lisää pannulle. Viipaloi porkkanat ohuiksi siivuiksi ja leikkaa paprika pienemmäksi, lisää pannulle paistumaan. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan ja siirrä pannulle. Huuhtele pavut ja kaada ne joukkoon tomaattimurskan kanssa. Lisää hapankaali ja mausteet ja hauduta pannulla noin 15 min, kunnes vihannekset ovat pehmenneet.

Pap on Etelä-Afrikassa perusruokaa, jota syödään puuron tapaan tai lisukkeena. Maissiryynit keitetään kuivaksi ja koostumus on hyvin tiivis, joten sitä voi syödä myös käsin. Veden määrää voisi tästä reseptistä vähentää, mutta se vaan palaa helposti kattilan pohjaan. Chakalaka on mausteinen kasvispata, joka yleensä sisältää papuja ja tomaattikastiketta. Koska kotoa löytyi hapankaalia, se sopi hyvin tämän padan sekaan.


Safari-salaatti
(kahdelle)



Kourallinen rucolaa
2 lehtikaalin vartta
4 aurinkokuivattua tomaattia
1/2 appelsiini
1/2 greippi
Kuivattua mangoa
Kookoshiutaleita

Kastike
1 avokado
Kourallinen tuoretta minttua
1/4 punasipuli
3 rkl maustamatonta (soija)jugurttia
2 rkl sitruunanmehua
1 tl korianteria
1 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
1 tl oliiviöljyä

> Huuhtele rucola ja lehtikaali. Poista lehtikaalista kova runko ja revi lehdet paloiksi. Jaa salaatit kahteen tarjoilukulhoon.
> Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen monitoimikoneessa. Jaa tarjoilukulhoihin ja sekoita salaatin joukkoon.
> Pilko aurinkokuivatut tomaatit, appelsiini ja greippi pienemmäksi ja aseta salaatin päälle. Paloittele kuivattu mango ja lisää salaattiin. Ripottele kookoshiutaleita koristeeksi.

Tässä salaatissa yhdistyvät kirpeät sitrushedelmät ja kermainen avokado. Tuore minttu tuo oman vivahteensa. Kuivattu mango antaa puolestaan salaattiin makeutta, joten aikamoinen sekamelskasalaatti on kyseessä :)


Malva Pudding
(neljä annosta)



Taikina
1/2 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 rkl lakkahilloa
2 dl kaurajauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vaahterasiirappia
1 dl kookosvettä
(3 rkl pop amaranttia)

Kastike
1 dl kuohukermaa
2 tl vaniljauutetta

> Laita uuni lämpeämään 180C.
> Vatkaa sähkövispilällä yhteen fariinisokeri, kananmuna ja lakkahillo. Sekoita toisessa kulhossa yhteen jauhot, sooda, leivinjauhe ja suola ja yhdistä sokeriseokseen. Lisää kookovesi ja siirappi (ja pop amarantti) ja sekoita tasaiseksi.
> Voitele uunivuoka, kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 40 min.
> Vispaa kerma kuohkeaksi ja mausta vaniljauutteella. Tarjoile Malva lämpimänä kermavaahdon kanssa.

Malva Pudding on suosittu eteläafrikkalainen, kuohkea, uunissa paistettu sokerikakku, joka sisältää aprikoosihilloa. Käytin itse jääkaapista löytyvää lakkahilloa ja muokkasin reseptiä omaan suuhuni sopivaksi, eli jätin voin, valkoisen sokerin ja vehnäjauhot pois. Jälkimaku oli erikoinen, hyvällä tavalla, lieneekö ruokasoodaasta johtuvaa. Tätä voisi jopa tehdä uudelleen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti