maanantai 11. toukokuuta 2015

Kermaista papaijajäätelöä

Elämä Afrikan sarvessa on köyhää, mutta ruokakulttuuri on rikasta. Kuivuus ja kuumuus koettelevat maata ja luonnonkatastrofit ovat yleisiä. Kirjakieli kehitettiin Somaliassa vasta 1970-luvulla eikä keittokirjoja siitä syystä ole paljon, mutta ruoanlaittotaidot periytyvät äidiltä tyttärelle ja sukupolvesta toiseen.

Somalikansa jakautuu klaaniperheisiin ja yhteisöllisyys on tärkeää. Klaanius periytyy isän mukaan ja lapselle annetaan oman nimen lisäksi isän ja isoisän nimet. Lapselle opetetaan esi-isiensä nimet useita sukupolvia taaksepäin, jotta hän oppisi oman klaaninsa. Klaaniperheiden sisällä on pienempiä alaryhmiä. Pienemmät klaanit voivat yhdistyä suurempiin, joten klaanisukupuu ei välttämättä kerro biologista sukulaisuutta. Klaaniin kuuluminen määrittää yksilön identiteetin sekä velvollisuudet ja oikeudet muita klaaniin kuuluvia kohtaan. Klaanijärjestelmä toimii sosiaalisena, poliittisena ja taloudellisena instituutiona ja sen pohjalta on käyty sotia, neuvotteluita ja tehty sovintoja.

Ruokakulttuuri on sekoitus Itä-Afrikan, lähi-idän, Afrikan sarven, Intian ja Italian keittiöiden makuja ja mausteyhdistelmiä. Islamin uskonto ja halal kieltävät sianlihan, alkoholin ja veriruoat. Somaliassa annokset ovat värikkäitä ja niiden tulee olla silmäystävällisiä eli kauniita katsella. Riisi on jokapäiväinen ruoka ja lihaa syödään paljon. Pitkän rantaviivan johdosta myös kala on yleinen ruokalaji ja tärkeä vientituote sokerin, maissin ja banaanin rinnalla. Banaani on somalialaiselle kuin leipä suomalaiselle, sitä syödään lähes joka aterian yhteydessä. Öljyä käytetään ruoanlaitossa runsaasti ja pavut ovat herkkua. Osa Somaliasta on ollut Italian siirtomaana, joten italialaisvaikutteet tulevat sitä kautta. Pastaa tavataan siis syödä, mutta peruna sen sijaan on kallista ja melko harvinaista. Sambuusit (lihapiirakat) ja anjeerot (maissijauholetut) ovat perinneruokia. Keittiössä yleisesti käytettyjä mausteita ovat kumina, kardemumma, neilikka, kaneli, inkivääri, korianteri, muskottipähkinä, chili, mustapippuri ja kurkuma. Jälkiruoka on makeaa, yleensä hedelmää kuten mangoa tai papaijaa. Ruokaa syödään oikealla kädellä tai lusikalla ja perinteisesti lattialla ringissä istuen.


Somalialainen menu

Uuniriisi ja kasvissuikaleet
Tofu-bataatti-kidneypapusalaatti pinaatinlehdillä
Mannapuuroa ja pinaatti-nokkoskastiketta
Papaijajäätelöä
Somalialainen tee


Uuniriisi ja kasvissuikaleet
(4 annosta)


Riisi
3,5 dl pitkäjyväistä riisiä
6 dl kasvislientä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl seesamöljyä
1 sipuli
5 valkosipulia
1 tl currya
1/2 tl kardemummaa
Ripaus korianteria
1/2 dl rusinoita

Kasvissuikaleet
1 punainen chili
1,5 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
2-3 tl kuminansiemeniä
2 tl korianteria
1/2 myskikurpitsa
2 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 vihreä paprika
3 esikypsytettyä maissia
1 tlk (luomu)herneitä
Reilusti mustapippuria
2 tl suolaa
1 dl vettä

> Valmista riisi: lämmitä uuni 175C. Kuumenna öljy pannulla. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipuli, kuullota sipuleita pannulla. Lisää mausteet ja kasvisliemi, anna kiehua 5 min. Lisää riisi ja rusinat, kiehauta ja siirrä uuniin tunniksi.
> Valmista kasvissuikaleet: kuumenna ja öljyä korkeareunainen pannu, pilko chili ja siirrä pannulle pariksi minuutiksi. Lisää mausteet (paitsi suola ja pippuri) ja sekoita. Suikaloi kasvikset. Siirrä myskikurpitsa- ja porkkanasuikaleet ensin pannulle 10 minuutiksi paistumaan. Lisää tämän jälkeen loput kasvikset sekä reilusti mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan. Lisää vesi ja anna kiehua kannen alla matalalla lämmöllä 10 min. Tarkista maku.

Mausteet tekivät tästä ateriasta afrikkalaisen. Keittiö tuoksui aivan uskomattoman ihanalle. Suosittelen käyttämään basmatiriisiä. Itse sain tyytyä pitkäjyväiseen kun mökillä ei ollut muuta tarjolla, mutta oli sekin todella hyvää.


Tofu-bataatti-kidneypapusalaatti pinaatinlehdillä
(4 annosta)



1 bataatti
1 tl kanelia
3-4 rkl öljyä (esim. seesam tai rypsi)
2-3 punaista chiliä
1 valkosipulin kynsi
1 tl sitruunan kuorta
1/2 sitruunan mehu
1 tl inkivääriä
2 tl juustokuminaa
2 tl paprikaa
1 pkt kiinteää, maustamatonta tofua
1 tlk kidneypapuja
70 g tuoretta pinaattia
1/2 pkt keräsalaattia
Kourallinen pähkinöitä
200 g minitomaatteja
Seesaminsiemeniä koristeeksi
Suolaa ja pippuria

> Lämmitä uuni 225C.
> Kuutioi bataatti ja aseta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle öljyä, suolaa ja kanelia ja paahda uunissa 25 min, kunnes bataatti on pehmeää.
> Kuumenna ja öljyä pannu, pilko chili ja paista pannulla muutama minuutti. Lisää valkosipuli, sitruunan kuori ja mehu sekä loput mausteet (myös suolaa) ja paista noin 5 min. Kuutioi tofu. Lisää tofu ja huuhdellut pavut ja paahda pannulla 10 min.
> Kuumenna toinen pannu ja paahda seesaminsiemeniä muutama minuutti.
> Huuhtele ja kuivaa pinaatti ja salaatti, aseta salaattikulhoon. Lisää maustetut tofut ja kidneypavut, bataattikuutiot, puolitetut tomaatit sekä pähkinät. Rouhi mustapippuria päälle ja koristele salaatti paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Tässä salaatissa mausteilla on jälleen suuri merkitys. Lämmin ruoka ja tuoreet raaka-aineet yhdistyvät mukavasti. Pavut ja tofu teki salaatista täyttävämmän, mutta pääruokana neljälle tarjoilisin myös jotain pientä sivussa. Valmistuu puolessa tunnissa.


Mannapuuroa ja pinaatti-nokkoskastiketta
(4 annosta)


Puuro
2 dl mannasuurimoita
9-10 dl vettä
Ripaus suolaa

Kastike
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
Öljyä
200 g minitomaatteja
1 tl kokonaisia maustepippureita
150 g pakastepinaattia
50-70 g nokkosia
1,5 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää

> Ryöppää nokkoset: huuhtele ja siirrä kattilaan kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi. Kaada vesi pois.
> Valmista kastike: hienonna sipuli, murskaa valkosipuli ja kuullota sipuleita öljytyllä pannulla. Lisää tomaatit ja morttelissa murskatut maustepippurit ja paista 5 min. Lisää sulatettu pakastepinaatti ja ryöpätyt nokkoset ja paista 10 min kannen alla. Lisää mausteet ja paista vielä muutama minuutti ilman kantta.
> Valmista puuro: lisää mannasuurimot kiehuvaan veteen ja sekoita. Mausta ja anna kiehua hiljalleen 7-10 min kunnes puuro on valmista. Puuron kuuluu olla paksua.

Hämmästyin kun luin, että Somaliassa syödään mannapuuroa esim. pinaatti- tai kanakastikkeen kanssa. Jännä yhdistelmä, mutta ei ollenkaan hullumpi kombinaatio :) Puuro on itsessään melko täyttävää, joten se sopii hyvin lounaaksi. Nokkosilla saa pinaattikastikkeeseen lisää hyviä ravintoaineita, sillä ne sisältävät runsaasti rautaa, C-vitamiinia ja kalsiumia.


Papaijajäätelöä
(kahdelle)


1/2 jäinen papaija
1 jäinen banaani
80 ml jääkaappikylmää kookosmaitoa tai kookoskermaa
1/2 dl (kaura)maitoa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Tarjoiluun
Kookoshiutaleita
Intiaanisokeria

> Pilko hedelmät paloiksi ja siirrä pakastimeen päiväksi tai vähintään 3 tunniksi. Siirrä kookosmaito tai -kerma jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
> Kaada ainekset blenderiin ja anna hetken sulaa. Sekoita sileäksi. Siirrä tarjoilukulhoihin ja ripottele kookoshiutaleita ja intiaanisokeria päälle.

Oi nam, miten hyvää! Tätä piti tehdä uudestaan, sillä ihastuin :) Halusin tehdä papaijasta jälkiruokaa, joten siitä idea lähti. Tätä voisi ehkä kutsua terveellisemmäksi jäätelöksi, eikä tekemiseen tarvitse jäätelökonetta, joten ehdottomasti kokeilemisen arvoista :)


Somalialainen tee
(4 kuppia)


2 pussia mustaa teetä
8 dl vettä
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl kanelia
1/3 dl (intiaani)sokeria
5 kokonaista neilikkaa

> Keitä vettä ja mausteita kattilassa muutama minuutti. Ota pois liedeltä ja lisää teepussit. Anna hautua noin 5 min. Siivilöi tee kuppeihin.

Somaliassa juodaan teetä erittäin makeana, kuten monissa muissakin Afrikan maissa. Alkuperäisen reseptin mukaan tähän olisi saanut lisätä desin verran sokeria, mutta kolmasosa oli ihan tarpeeksi. Juon itse mieluiten vihreätä tai mustaa teetä ilman mitään lisättyjä makeutuksia tai makuja. Neilikka, kaneli ja kardemumma sai teen muistuttamaan maultaan glögiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti