maanantai 18. toukokuuta 2015

Välimeren saarten makuja lautasella

Seurasin keväällä Ylen lähettämää Välimeri lautasella tv-sarjaa, jossa huippukokki Yotam Ottolenghi kiertää välimeren maita tutustuen maiden ruokakulttuureihin. Yotam on itse syntynyt Jerusalemissa, mutta asuu tätä nykyä Lontoossa ja on saanut myös Englannin kansalaisuuden. Hänellä on briteissä viisi omaa ravintolaa/deliä ja on kirjoittanut neljä best seller reseptikirjaa. Hankin äskettäin hänen kaksi kasvisruokakirjaa Plenty ja Plenty More, joita voin lämpimästi suositella. Yotamia voisi kuvailla lihansyöjäksi, joka rakastaa kasviksia. Hänen resepteissään länsimainen ruoka yhdistyy lähi-idän, välimeren ja Pohjois-Afrikan makuihin. Hänen nerokkuutensa ja ammattitaitonsa tulee esiin resepteistä. Ihailen Yotamin tapaa valmistaa ruokaa, sillä hän suhtautuu ruokaan niin rennosti ja intohimoisesti ja hänen naurunsa on tarttuvaa :)

Välimeri sijaitsee Euroopan, Aasian ja Afrikan välissä. Ilmasto on kesäisin hyvin lämmin ja aurinkoinen ja talvisin sateinen ja lauha. Maaperä on kasveille suotuisa ja tuoreita yrttejä ja hedelmiä on aina saatavilla. Ruokavalion terveellisyyttä on tutkittu ja tutkimukset ovat osoittaneet, että välimerellinen ruokavalio edistää terveyttä. Kasvisten, vihannesten, palkokasvien, kokojyväviljatuotteiden, oliiviöljyn ja kalan kulutus on runsasta ja rasvaisia liha- ja maitovalmisteita syödään vähemmän. Makeutuksena käytetään yleensä hunajaa.

Tutustuakseen saarten historiaan ja vuosisatoja vanhoihin ruokaperinteisiin on turistikohteista mentävä peremmälle. On mentävä pikkukyliin, vuoristoon ja laaksoihin, joissa paikallisväestö asuu. Siellä leipiä valmistetaan kiviuunissa, juustoja kypsytetään kellareissa ja viiniä viljellään pelloilla. Paikallisväestö elää pitkälti omavaraisina. Korsika on tunnettu erinomaisista juustoistaan. Mallorcalla syödään paellaa ja Kreetalla kreikkalaiseen tapaan fetaa, tomaattia ja okraa. Sardiniassa tarjoillaan hummeria ja lammasta. Maukkaat viikunat ja tuore rucola tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Kaikki tämän viikon reseptit olen ottanut mainitsemastani tv-sarjasta, tehden pieniä omia muutoksia niihin. Alkuperäiset reseptit löytyvät netistä.


Välimerellinen menu

Korsikalainen kikherne-fetapaistos
Korsikalainen kolmen juuston piirakka
Sardinialainen minestrone
Mallorcalainen tomaatti-vesimeloni gazpacho
Kreetalainen kerrosjälkiruoka nektariineilla ja saksanpähkinöillä



Korsikalainen kikherne-fetapaistos
(6 annosta)


400 g rapeakuorista vaaleaa leipää
1 prk kikherneitä
10 rkl oliiviöljyä
1/2 tl kanelia
1/2 tl kurkumaa
3/4 tl paprikamaustetta
2 tl juustokuminaa
12 tomaattia
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
200 g fetajuustoa
Kourallinen tuoretta basilikaa
Suolaa
Mustapippuria

Marinadi
2 dl oliiviöljyä
1 dl punaviinietikkaa
3/4 tl suolaa

> Lämmitä uuni 200C.
> Revi leipä paloihin. Sekoita marinadin ainekset yhteen kulhossa ja pyöräytä leivänpalaset siinä. Aseta leivinpaperilla vuoratulle pelille ja paahda uunissa noin 10 min. Jätä uuni päälle.
> Kuumenna ja öljyä pannu (4 rkl). Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää pannulle paistumaan. Lisää mausteet ja teelusikallinen suolaa ja paista 10 min. Siirrä sivuun.
> Huuhtele tomaatit. Raasta kolmasosa tomaateista ja poista kuori. Pilko loput tomaatit 1 cm siivuiksi. Siirrä tomaatit, 3 rkl oliiviöljyä, hienonnettu punasipuli, valkosipulimurska, 3/4 tl suolaa ja reilusti mustapippuria kulhoon ja jätä tekeytymään.
> Levitä paahdetut leivänpalat uunivuokaan pohjalle. Kaada loput marinadista päälle (mikäli sitä jäi yli) ja sen jälkeen tomaattiseos. Lisää maustetut kikherneet ja paloiteltu fetajuusto. Ripottele hienoksi revitty basilika sekä 3 rkl oliiviöljyä päälle ja paista uunissa 25 min, kunnes feta on saanut väriä pintaan.

Paahdetut kikherneet ja marinoidut tomaatit yhdessä yrttien ja fetajuuston kanssa on täydellistä. Pohjois-Afrikkalaiset mausteet ja välimerelliset tuoreet maut yhdistyvät tässä erinomaisesti. Kannattaa testata, on se vaan niin hyvää! :)


Korsikalainen kolmen juuston piirakka


n. 350 g piirakkataikinaa (valmis tai itsetehty esim. 3 dl vehnäjauhoja, 125 g jääkaappikylmää voita, 3 rkl kylmää vettä)

Täyte
2 rkl oliiviöljyä
1/2 punasipuli
3 lehtisellerin vartta
100 g lehtikaalia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta minttua
2 rkl tuoretta persiljaa
7 kpl aurinkokuivattua tomaattia
75 g fetajuustoa
50 g pecorinojuustoa
15 g pinjansiemeniä
1 sitruunan kuori
Suolaa
Mustapippuria

100 g ricottajuustoa
1 kananmuna

> Ota valmis taikina tunniksi sulamaan tai valmista taikina itse.
> Öljyä ja kuumenna pannu. Hienonna sipuli, pilko lehtiselleri, revi lehtikaalin lehdet pienemmiksi, murskaa valkosipuli ja hienonna tuoreet yrtit. Paista pannulla noin 15 min kunnes lehtiselleri on pehmeää. Ota pois liedeltä ja lisää aurinkokuivattu tomaatti, fetamurut ja raastettu pecorino. Sekoita.
> Kuumenna toinen pannu ja paahda pinjansiemeniä kevyesti. Huuhtele ja kuivaa sitruuna ja raasta kuori. Lisää pinjansiemenet, raastettu sitruunankuori, suola ja pippuri sekaan muiden ainesten kanssa. Siirrä täyte jäähtymään.
> Laita uuni lämpeämään 200C.
> Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kauli taikina pyöreäksi pellille. Lisää täyte keskelle taikinaa jättäen 3 cm tilaa reunoille. Nostele reunat ylös ja painele kevyesti täytteeseen. Revi ricottajuusto paloiksi ja asettele päälle. Voitele taikina kanamunalla ja siirrä kylmään tilaan asettumaan 10 minuutiksi.
> Paista piirakkaa uunissa 30 min.

Maukas ja kivannäköinen kasvispiirakka. Piirakka on kevyt ja sopii hyvin esim. iltapalana tai kahvin kanssa. Alkuperäisen reseptin lehtijuurikkaat (swiss chard) korvasin lehtikaalilla.


Sardinialainen minestrone
(6 annosta)


1 munakoiso
2 suippopaprikaa
1 kesäkurpitsa
2 sipulia
250 g kirsikkatomaatteja
4 tuoretta rosmariininvartta
2 l kasvislientä
80 g muna- tai riisinuudeleita
100 g herneitä (tuore tai pakaste)
70 g pecorinojuustoa
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Pesto
Reilu kourallinen basilikaa
Kreilu kourallinen persiljaa
3 rkl oliiviöljyä
Ripaus suolaa
3 tl pestoa

> Laita uuni lämpeämään 230C.
> Pilko munakoiso kuutioiksi ja siirrä isoon kulhoon. Kaada päälle 3 rkl oliiviöljyä, 1/3 tl suolaa ja 1 tl mustapippuria. Sekoita ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda uunissa 20-35 min riippuen siitä, minkä kokoisia kuutiot ovat. Siirrä uunista tulleet munakoisot lautaselle ja peitä foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä tarjoiluun saakka.
> Leikkaa suippopaprikat pituussuunnassa kahtia. Poista siemenet ja leikkaa n. 1/2 cm x 2 cm pitkuloiksi. Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa kahtia ja molemmat puolikkaat pienempiin paloihin (kuutioihin). Kuori sipulit, leikkaa kahtia ja lohko pienemmäksi. Siirrä ainekset kulhoon, kaada päälle 2 rkl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria ja sekoita. Siirrä pellille munakoisojen jälkeen ja paahda uunissa 30 min välillä käännellen. Laita uunista tulleet kasvikset lautaselle ja peitä foliolla, jotta ne pysyvät lämpiminä tarjoiluun saakka.
> Puolita kirsikkatomaatit ja siirrä kulhoon. Sekoita joukkoon tuore rosmariini, ripaus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 25 min.
> Valmista pesto sekoittamalla tuoreet yrtit, oliiviöljy ja suola monitoimikoneessa tahnaksi. Sekoita muutama teelusikallinen valmispestoa joukkoon (valinnainen).
> Kiehauta kasvisliemi ja keitä nuudeleita liemessä pakkauksen ohjeen mukaan. Nosta valmiit nuudelit siivilään ja huuhtaise kylmällä vedellä. Leikkaa veitsellä nuudelit pienemmiksi. Jos käytät pakasteherneitä, lisää ne liemeen kiehumaan pariksi minuutiksi. Ota liesi pois päältä.
> Kaada kaikki lämpimät, uunissa paahtuneet kasvikset tarjoilukulhoon. Lisää nuudelit ja kaada liemi + herneet päälle. Raasta päälle pecorinoa ja tarjoile peston kanssa.

Paahtuneet kasvikset tuoksuvat aivan uskomattomalle ja saa mahan kurnimaan. Tämä on kiva variaatio ns. tavalliselle minestronekeitolle, sanoisin että raikaamman ja tuoreemman makuista. Pesto sopii hyviin moneen keittoon!


Mallorcalainen tomaatti-vesimeloni gazpacho
(4 annosta)


14 tomaattia
2-3 valkosipulinkynttä
4 lehtisellerin vartta
1 pieni sipuli
300 g vesimelonia
60 g vaaleaa leipää (kuori poistettuna)
100 g paseerattua tomaattia
1 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
Kourallinen tuoretta basilikaa
Suolaa
Mustapippuria

Krutongit
100 g rapeakuorista vaaleaa leipää
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa

> Lämmitä uuni 180C.
> Valmista krutongit: leikkaa leipä kuutioksi ja sekoita oliiviöljy ja etikka kulhossa yhteen. Pyöräytä leivänpalat öljy-etikkaseoksessa ja paista ensin pari minuuttia kuumalla pannulla. Siirrä tämän jälkeen krutongit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 12 min, kunnes ovat rapeita.
> Kuori ja paloittele tomaatit ja valkosipulinkynnet. Pilko lehtiselleri, sipuli ja vesimeloni pienemmäksi. Siirrä blenderiin. Lisää leipä, paseerattu tomaatti, 3/4 osaa basilikasta, 1 tl suolaa ja reilusti mustapippuria ja sekoita yhteen. Blenderin käydessä lisää etikka ja öljy. Sekoita kunnes keitto on sileää. Kaada tarjoilukulhoihin, aseta krutongit päälle ja lisää vielä ripaus suolaa ja oliiviöljyä ja rouhi runsaasti mustapippuria päälle.

Samalla kevyttä, raikasta ja täyttävää! Ja kaiken lisäksi helppo valmistaa. Maistui erityisen hyvälle auringon paisteessa lämpimänä päivänä. Valkosipulin maku tulee melko voimakkaasti esiin, joten sitä kannattaa laittaa oman maun mukaan.


Kreetalainen kerrosjälkiruoka nektariineilla ja saksanpähkinöillä
(kahdelle)


3 nektariinia
1 rkl sitruunamehua
1,5 rkl juoksevaa hunajaa + lisää koristeluun
70 g Madeirakakkua (tai sitruunakakkua, valmiskakku käy)
2 rkl Amaretto likööriä
2 rkl vettä
Kourallinen saksanpähkinöitä
25 g ricottajuustoa
50 g ranskankermaa
25 g mascarponejuustoa
10 g tomusokeria

> Poista nektariineista kivet ja pilko pienemmäksi. Siirrä pannulle ja lisää sitruunanmehu, 1,5 rkl vettä ja 1 rkl hunajaa. Paista miedolla lämmöllä noin 20 min kunnes seos on tahmeaa. Lisää tarvittaessa vettä. Siirrä jäähtymään.
> Leikkaa kakku pienempiin paloihin ja siirrä kulhoon. Sekoita likööri ja vesi yhteen ja kaada kakkupalojen päälle. Sekoita käsin kunnes kaikki neste on imeytynyt.
> Murskaa käsin pähkinät pienemmäksi ja sekoita 1/2 rkl hunajan kanssa. Siirrä sivuun.
> Yhdistä kulhossa ricotta, ranskankerma, mascarpone ja tomusokeri ja sekoita sähkövispilällä hyvin yhteen ja siirrä sivuun.
> Aloita jälkiruoan kerrostaminen tarjoilukulhoihin: laita ensin kakkupaloja pohjalle, lisää päälle juustoseos, tämän jälkeen hedelmäseos ja lopuksi pähkinöitä. Toista sama pari kolme kertaa. Päälle voi vielä halutessaan ripotella hunajaa.

Ihana jälkkäri! Alkuperäiseen reseptiin tulisi aprikooseja, mutta nektariini sopi oikein hyvin. Pidin siitä, että tämä ei ollut liian makeaa, sillä juustojen suolaisuus tasapainotti makeutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti