maanantai 19. tammikuuta 2015

Välimerellisissä tunnelmissa

On kolme asiaa, joista Kreikassa ei voi välttyä: aurinko, ouzo ja feta. Muita maan ylpeyksiä ovat antiikin Kreikan aikana rakennetut temppelit ja palatsit, historiallisesti tunnetut filosofit (Aristoteles, Platon, Sokrates) sekä olympialaiset, jotka ensimmäisen kerran järjestettiin Ateenassa. Mainitsemisen arvoista sekin, että maratonjuoksu on saanut alkunsa täällä :)

Kreikkalaiset rakastavat kulttuuria ja ovat melko konservatiivisia luonteeltaan. EU-jäsenyyden myötä Kreikka on modernisoitunut ja kansainvälistynyt. Viime aikoina puhuttaneet taloudelliset vaikeudet ovat ajaneet monet kreikkalaiset ahdinkoon. Suurin osa valtion tuloista syntyvät edelleen palvelusektorilla ja maa elää hyvin pitkälti turismin voimin. Elintarvikkeista tärkeimpiä vientituotteita ovat oliiviöljy, oliivit ja viini.

Olen itse käynyt Rodoksella kymmenisen vuotta sitten ja mieleeni on jäänyt muurien sisällä sijaitseva vanha kaupunki, idylliset ravintolat, ihanan makuiset salaatit, leipä joka dipattiin suolalla maustettuun oliiviöljyyn ja .. turistit! Muistan myös, että fetajuusto maistui niin hyvältä, että sitä piti viedä kotiin tuliaisina. Olikohan se enää syötävää perille päästyään, sitä en tiedä :) Kreikassa syödään täyteläistä jugurttia, joka makeutetaan hunajalla ja tarjoillaan pähkinöillä. Ja filotaikinaleivoksia, niitä riittää! Lähden ilomielin kreikkalaiselle makumatkalle tuoreiden raaka-aineiden ja raikkaiden makujen pariin.





Kreikkalaiset herkut

Kasvispyörykät ja tzatziki

Moussaka (munakoisolasagne)

Pizza Horiatiki

Makeat Pasteli leivokset

Frappe (kylmä kahvijuoma)


Kasvispyörykät ja tzatziki
(Noin 20 kpl)


Pyörykät
1/2 parsakaali
2 pientä porkkanaa
1/2 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
3/4 dl (kaura) kermaa
75 g pakastepinaattia
50g fetaa
1/2 dl maissia
1 tl chilimausteseosta
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria
1 dl vihreitä linssejä
Kourallinen persiljaa
1 pieni sipuli
Seesaminsiemeniä

Tzaziki
1/2 kurkku
1 valkosipuli
1,5 dl maustamatonta (soija) jugurttia
Mintunlehtiä tarjoiluun

> Keitä parsakaali ja porkkanat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Anna jäähtyä. Muussaa sauvasekoittimella.
> Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Muussaa sauvasekoittimella.
> Lämmitä uuni 180C.
> Yhdistä korppujauhot ja kerma kulhossa ja anna turvota noin 5 min. Lisää kaikki ainekset joukkoon (paitsi seesaminsiemenet) ja muotoile massasta pieniä pyöryköitä. Pyörittele seesaminsiemenissä ja aseta leivinpaperille.
> Paista pyöryköitä uunissa 30 min.
> Valmista tzatziki: raasta kurkku tai käytä vihannessorvia. Murskaa valkosipuli ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Koristele mintunlehdillä.

Pyöryköitä voi napostella vaikka illalla telkkarin äärellä. Ne säilyvät hyvin 3-4 päivää jääkaapissa. Valkosipulin maku tzatzikissa voimistuu päivä päivältä, joten se kannattaa syödä parin päivän sisällä :)


Moussaka eli munakoisolasagne
(4 annosta)


1 munakoiso
Oliiviöljyä
Ripaus suolaa
Ripaus muskottipähkinää

Täyte
1 sipuli
2 valkosipulia
Pari kourallista lehtikaalia
1 prk säilöttyjä (luomu) tomaatteja
100 g kirsikkatomaatteja
1 prk (noin 175 g) punaisia valmiiksi keitettyjä linssejä
Kourallinen persiljaa
1/2 sitruunan mehu
10 kpl kalamataoliivia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl muskottipähkinää

Kastike
2 dl (soija) maitoa
1 kananmuna
100 g fetajuustoa
2 tl sitruunapippuria
1/2 sitruunan raastettu kuori

> Pese munakoiso, leikkaa kahtia ja siivuta pituussuunnassa noin puolen sentin viipaleiksi. Aseta viipaleet kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille ja voitele suolalla ja muskottipähkinällä maustetulla oliiviöljyllä molemmin puolin. Laita pellit uuniin ja laita uuni päälle 180C. Pidä uunissa 20-25 min kerran käännellen, kunnes ovat pehmeitä.
> Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulit. Paista sipuleita öljytyllä pannulla muutama minuutti. Poista lehtikaalista kovat osat, leikkaa lehdet pienempiin osiin ja lisää pannulle. Anna hautua 5 min. Lisää loput ainekset joukkoon.
> Sekoita kastikkeen ainekset blenderissä.
> Lado munakoisoviipaleita (kannelliseen) uunivuokaan niin, että pohja peittyy. Kaada puolet täytteestä päälle. Lado seuraava kerros munakoisoja ja loput täytteestä päälle. Aseta loput munakoisot ja kaada kastike päälle. Ripottele halutessasi muskottipähkinää koristeeksi. Laita kansi päälle ja siirrä lasagne uuniin 30 minuutiksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 15 min ennen tarjoilua.

Olen aikaisemmin tehnyt lasagnea kesäkurpitsasta, mutta tämä toimi yhtä hyvin! Tärkeää on pehmentää munakoisot ensin, jotta ne eivät jää sitkeiksi. Maku oli raikkaan sitruunainen.


Pizza Horiatiki
(pellillinen)



Pohja
2 dl spelttijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl vettä
1 tl suolaa
2 tl oreganoa

Täyte
4 rkl tomaattipyreetä
1 pkt maustamatonta kiinteää tofua
1 tl chilimausteseosta
1 tl valkosipulijauhetta
Suolaa maustamiseen
1/2 kesäkurpitsa
1 vihreä paprika
1 pieni punasipuli
1 tomaatti
10 kpl kalamataoliivia
Oreganoa
Rucolaa tarjoiluun

> Sekoita jauhot ja hiutaleet blenderissä. Kaada jauhot kulhoon ja sekoita joukkoon loput pizzapohjan ainekset. Levitä taikina uunipellille kostutetuin sormin ja siirrä uuniin. Laita uuni päälle 225C. Anna pizzapohjan olla uunissa uunin lämmetessä 5-10 min, kunnes neste on imeytynyt ja pohja on rapeaa, mutta ei ole kovettunut liikaa. Levitä tomaattipyree pizzapohjalle.
> Leikkaa tofu kuutioiksi, mausta suolalla, chilillä ja valkosipulijauheella ja paista öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä noin 10 min.
> Kuori kesäkurpitsa ja leikkaa sentin paksuisiksi viipaleiksi. Halkaise viipaleet, mausta suolalla ja paista öljytyllä parillalla/pannulla kunnes saavat väriä pintaan ja ovat pehmenneet, siirrä sitten lautaselle. Leikkaa paprika ja punasipuli viipaleiksi ja lisää ne parilalle, mausta suolalla. Viipaloi tomaatti ja oliivit.
> Lisää täytteet pizzaan, mausta oreganolla ja paista uunissa 10-12 min. Tarjoile tuoreen rucolan kanssa.

Horiatiki tarkoittaa kreikkalaista salaattia ja päätin siis tehdä pizzan kreikkalaisista salaattiaineksista. Fetan sijasta halusin käyttää tällä kertaa tofua. Jos haluaa, voi pizzan päälle laittaa juustoa, itse jätin sen kokonaan pois. Lopputulos oli oikein hyvää!


Makeat Pasteli leivokset
( 6 kpl)


Pohjakerros
10 tuoretta taatelia
1 dl saksanpähkinöitä

Täyte
1 dl seesaminsiemeniä
3 - 4 rkl hunajaa
1 tl vaniljauutetta
Ripaus suolaa

> Valmista pohjakerros sekoittamalla taatelit (poista ensin kivet!) ja pähkinät monitoimikoneessa massaksi. Jaa taikina kuuteen silikoniseen muffinivuokaan ja aseta pakastimeen tunniksi.
> Paahda seesaminsiemeniä pannulla miedolla lämmöllä kunnes alkavat ruskettua. Anna jäähtyä. Sekoita siemenet monitoimikoneessa jauheeksi, lisää loput täytteen ainekset ja jatka sekoittamista kunnes täytteestä tulee tasaista massaa. Lisää täyte pohjakerrosten päälle vuokiin ja anna tekeytyä jäkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua.

Pasteli on seesaminsiemenistä ja hunajasta tehty patukka, jota Kreikassa syödään. Se sisältää yleensä manteleita ja pistaasipähkinöitä. Tämä on minun raakaleivosversio, joka sopii nautittavaksi kahvin tai teen kanssa.


Frappe eli kylmä kahvijuoma
(2 annosta)



 2 dl vahvaa, kylmää kahvia
2 dl (manteli/kookos) maitoa
4 jääpalaa
(Kaurapohjaista) vispikermaa tarjoiluun
Raakakaakaonibsejä koristeluun

> Keitä kahvi ja anna jäähtyä. Sekoita kylmä kahvi, maito ja jääpalat blederissä ja kaada tarjoilulaseihin. Tarjoile vispikerman kanssa, halutessasi voit koristella raakakaakaonibseillä.

Frappea juodaan paljon helteillä Kreikassa. Jääkahvi on kyllä hyvää, mutta maistuisi vielä paremmalta aurinkoisena päivänä :)


Oli pakko vielä maistaa kreikkalaista viiniä, Retsinaa. Tuotekuvaus ei ole kovin houkutteleva: pihkainen ja lääkeyrttinen. Mutta eipä se muistuttanutkaan viiniä vaan pikemminkin maistui siltä, kuin olisi syönyt kukkia niityltä, heh. Tähän päättyi Kreikka-matkani, seuraavaksi lähden Aasiaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti