sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kahvintuoksuinen Peru

Olen saanut aloittaa kaksi aamua tällä viikolla perulaisella kahvilla. Ja nyt puhun siis kahvista, joka on tuotettu siellä ja ostettu paikan päältä. Se tuoksu, se maku, ai että! Peru on yksi maailman suurimmista kahvintuottajamaista.




Perusta löytyy kaupunkia, vuoristoa ja viidakkoa. Kaksi kolmasosaa väestöstä asuu rannikkoalueen kaupungeissa ja vuoristoilla asuu alkuperäiskansoja. Puolet asukkaista on intiaaneja. Perussa syödään paljon keittoja, pataruokia ja kasviksia. Tuoreita hedelmiä voi poimia suoraan puista. Perunalajikkeita on toistatuhatta, joten valinnanvaikeus saattaa iskeä, mutta onneksi myyjät osaavat suositella jokaiseen tarkoitukseensa sopivaa.

Perussa syödään myös paljon maissia ja kvinoaa. Kvinoa on eteläamerikkalainen ruokakasvi, jota viljellään Andeilla. Se on luontaisesti gluteeniton ja sisältää enemmän proteiinia kuin riisi ja viljat. Ei ihme, että sitä on alettu hehkuttamaan täällä niin paljon. Kvinoan kysyntä on viime vuosien aikana noussut ja vienti lisääntynyt, mikä on nostanut sen hintaa myös kotimaassaan. Tämä on johtanut siihen, että monilla köyhillä ja nälkää näkevillä paikallisilla ei enää ole varaa ostaa sitä. Nykyään kvinoaa viljellään Suomessakin, mutta se on koostumukseltaan ulkomaista kvinoaa puuromaisempaa, sillä lajike on jalostettu Suomen säähän sopivaksi eikä ole täysin samaa kuin Etelä-Amerikassa luonnostaan kasvava kasvi. Kvinoa kannattaa huuhdella hyvin ennen käyttöä, sillä pinta on lievästi myrkyllinen. Hyvä puoli sinänsä, koska linnut jättävät sadon mielellään rauhaan.

Kuluneen viikon aikana olen tutustunut perulaiseen ruokakulttuuriin ja kokeillut keittiön puolella perulaisia klassikkoja. Sain hyviä vinkkejä työkaverilta, joka vieraili Perussa kahden viikon lomamatkalla. Kuva Machu Picchulta oli kyllä mieletön :)


Perulainen menu

Alkupala:
Kvinoakeitto

Pääruoka:
Causa (perunatäytekakku)

Jälkiruoka:
Arroz con leche (riisipuuro)

Kahvin kanssa:
Chifle (banaanilastut)

Virkistävä välipalajuoma:
Cremolada (hedelmäslush)
 

Kvinoakeitto
(neljälle)


1 dl kvinoaa
2 dl vettä
Ripaus suolaa
1 sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 lehtisellerin varsi
1 porkkana
1 keltainen paprika
1/2 kesäkurpitsa
1 tlk säilöttyjä (luomu) tomaatteja
2 tl juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl cayennepippuria
1 tl oreganoa
2 dl kasvislientä

> Huuhtele kvinoa hyvin ja keitä suolalla maustetussa vedessä 15 min. Laita sivuun jäähtyymään.
> Suikaloi sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet ja paista öljytyllä pannulla viitisen minuuttia sekoittaen. Leikkaa selleri ja porkkana 1 cm viipaleiksi ja lisää pannulle jatkaen sekoittamista 5 min. Lisää pilkottu paprika, kuutioitu kesäkurpitsa, tomaatit ja mausteet. Lisää muutaman minuutin päästä kasvisliemi ja anna hautua kannen alla 15 min kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
> Sekoita kvinoa keiton joukkoon ja tarjoile tuoreen korianterin tai persiljan kanssa.

Kvinoakeitto oli erittäin maukasta, tätä pitää ehdottomasti tehdä useammin!
 

Causa eli perunatäytekakku
(neljälle)


400 g jauhoista perunaa
2 rkl rypsiöljyä
1/2 keltainen chili
2 valkosipulinkynttä
2 limeä
1 tlk valkoisia papuja
2 tl suolaa

Täyte
1 maissintähkä
2 tomaattia
1-2 avokadoa
1/2 punasipuli
100g ricotta juustoa
3 rkl maustamatonta soijajugurttia
1 dl kaurapohjaista vispikermaa
Kourallinen persiljaa

> Kuori ja halkaise perunat. Keitä kattilassa kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
> Silpu chili ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista öljytyllä paistinpannulla miedolla lämmöllä muutama minuutti kunnes ovat pehmenneet.
> Sekoita chili, valkosipuli, limestä puristettu mehu ja pavut monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi.
> Muussaa kypsät perunat ja anna jäähtyä. Yhdistä tämän jälkeen papuseos ja perunat.
> Sekoita täytteen ainekset blenderissä yhteen, jättäen koristeluun vähän tomaattia, maissia, avokadoa, ricottajuustoa ja persiljaa.
> Kaada puolet perunapapuseoksesta silikonivuokaan tai pienempiin muotteihin ja levitä tasaiseksi (mikäli et käytä silikonimuottia kannattaa laittaa leivinpaperia alle, jotta sen saa irroitettua paremmin). Levitä täyte päälle. Kaada loput perunapapuseoksesta täytteen päälle ja tasoita. Anna jäähtyä ja asettua noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
> Koristele ja nauti!

Maistui kylmälle perunamuusikakulle :) Itse käytin noin 700 g perunaa, mutta tuo 400g riittänee oikein hyvin. Perulaiseen versioon käytetään vain perunaa, mutta mielestäni valkoiset pavut sopivat perunan kanssa hyvin yhteen ja antavat mukavasti rakennetta. Causaan käytetään yleensä keltaista perunalajiketta, jolloin lopputulos on visuaalisesti kauniimpi ainakin meidän haalean väriseen perunaan verrattuna.

Keltainen chili oli yllättävän tulista. Laitoin niitä 2 kpl, mutta niiden vahvuus peitti muut maut, joten puolikasta enempää en suosittele laittamaan. Ohjeistaisin myös käyttämään kumihanskoja chiliä käsiteltäessä, sillä polttava tunne sormissa voi kestää useita tunteja eikä se ole kovin mukavaa. 

Causaan voi hyvin soveltaa erilaisia täytteitä oman maun mukaan. Yleensä täyte on majoneesipohjainen, mutta tämä on vaihtoehto kevyempään versioon.


Arroz con leche (vegaaniversio)
(neljälle)


2 dl kaura-/riisi- tai soijamaitoa
1 rkl chiasiemeniä
1 dl tummaa puuroriisiä
5 dl vettä
1 kanelitanko
1 tl neilikkaa
1 pieni tlk täysrasvaista kookosmaitoa
3/4 dl kookossokeria
Kookoshiutaleita tarjoiluun

> Sekoita chiasiemenet kauramaitoon ja anna levätä jääkaapissa yön yli.
> Mittaa riisi, vesi sekä mausteet ja keitä isolla paistinpannulla miedolla lämmöllä noin 40 min kunnes neste on imeytynyt täysin.
> Lisää chiahyytelö, kookosmaito ja kookossokeri ja anna hautua kunnes koostumus on sopiva. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä kookoshiutaleiden kanssa.

Arroz con leche (meilläpäin tunnettu riisipuurona) on perinteinen jälkiruoka Latinalaisessa Amerikassa. Maasta riippuen sitä valmistetaan hieman eri tavalla. Perulainen Arroz con leche tehdään käyttämällä kondensoitua maitoa, eli sokeroitua maitotiivistettä. Makua saadaan lisäämällä vaniljauutetta. Tein terveellisemmän vegaaniversion, mutta soveltaa voi omaa mielikuvitusta käyttäen.


Chifle eli banaanilastut
(noin 20 kpl)


1/2 kypsä banaani
Oliiviöljyä
Ripaus suolaa

> Lämmitä uuni 200C.
> Leikkaa banaani ohuiksi siivuiksi. Sekoita öljy ja suola kulhossa ja dippaa banaanisiivut öljyssä. Asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 10 - 15 min, kunnes reunat saavat väriä. Anna jäähtyä ja tarjoile kahvin kanssa.

Perulaiset friteeratut banaanilastut ovat vaihtoehto perunalastuille. Banaanin kypsyydestä ja suolan määrästä riippuen ne ovat joko suolaisia tai makeita. Friteeraamisen sijaan päätin paistaa lastuja uunissa, mikä toimi oikein hyvin. Tällä menetelmällä banaanilastusta tuli todella makeita ja jäähtyessään myös rapeita. Nam!


Cremolada eli hedelmäslush 


Jäisiä marjoja esim. punaviinimarjoja
Jäisiä hedelmiä esim. päärynää
Nestettä esim. appelsiinimehua
Hunajaa makeutukseen

> Blenderöi ainekset yhteen, kaada tarjoilulaseihin ja nauti!
 
Tietääkseni tätä juodaan etelässä paljon etenkin helteillä, mutta miksipä ei myös kylmänä pakkaspäivänä täällä pohjoisessa :)




Lopuksi testiin pääsee eteläamerikkalaisesta kokapuun lehdistä uutettu kokatee. Olin maun puolesta skeptinen jo ennen maistamista, mutta en epäile sen väitettyä piristävää vaikutusta. Vaikka kokatee muistuttaa vihreää teetä on siinä mielestäni enemmän ruohon makua, tosin maku on aika mieto. Ehkä siihen kuitenkin voisi tottua :)

Perulaisessa ruokakulttuurissa ihailen kasvisten runsasta käyttöä, mikä tietysti on itsestään selvää, kun niitä siellä kasvaakin ja on tuoreena saatavilla. Saisipa itse joskus maistaa puusta poimittua kypsää avokadoa tai banaania. Maku on taatusti jotain aivan muuta, kun mitä se on raakana poimittuna pitkän rahdin jälkeen..

Ensi viikkoon! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti