tiistai 6. tammikuuta 2015

Pitaleipää ja shakshukaa

Matka alkaa mausteiden paratiisista: Marokosta. Täällä tuoksuu kaneli, neilikka, inkivääri, kardemumma, sahrami, juustokumina.. Ruoka ei ole tulista, vaan lempeän mausteista ja makeaa. Makeutta saadaan lisäämällä ruokiin kuivattuja hedelmiä kuten taateleita, viikunoita, karpaloita ja rusinoita. Couscous on peruselintarvike, jonka ympärille ateria usein suunnitellaan. Kun päälle vielä ripotellaan tuoreita yrttejä, makunautinto on taattu. Tämä hienovaraisten tuoksujen ja herkkien makujen yhdistelemä keittiö on sekoitus arabialaista, eurooppalaista ja afrikkalaista ruokakulttuuria.



En ole koskaan käynyt Marokossa, mutta tiedän että viihtyisin siellä ainakin ruoan puolesta. Marokosta toisin mukanani ras el hanout-mausteseosta, jota ostaisin siltä maustekauppiaalta, joka parhaiten puhuisi oman sekoituksensa puolesta. Ras el hanout sisältää kolmisenkymmentä eri maustetta ja se on marokkolainen tavaramerkki. Toisin mukanani myös arvokasta arganöljyä, jota myydään sekä ruoanlaittoon käytettävänä että ihonhoitotuotteena. Sen on todettu ennaltaehkäisevän sairauksia, alentavan kolesterolia sekä hellivän hiuksia ja ihoa. Olen ymmärtänyt, että täällä myytävä arganöljy ei ole läheskään yhtä laadukasta kun aito, alkuperäinen Marokossa myytävä tuote.

Aloitin tämän makumatkan järjestämällä marokkolaisteemaisen brunssin uudenvuoden päivänä meidän ystäväpariskunnalle. Tutustuin marokkolaisiin ruokiin pääasiassa netissä, josta poimin brunssiin sopivia reseptejä ja yhdistin ja muokkasin niitä osittain. Osa oli minulle jo ennestään tuttuja, mutta halusin myös kokeilla jotain uutta. Brunssin järjestämisen jälkeen päätin vielä käydä kokeilemassa, miltä marokkolaisen brunssin kuuluisi maistua. Tein pöytävarauksen Sandron suositulle sunnuntaibrunssille, jossa onneksi oli vielä tilaa lyhyestä varoitusajasta huolimatta. Sandro on marokkolaisiin makuihin keskittynyt ravintola, jolla on toimipisteet Kalliossa ja nykyisin myös Eirassa. Vuoden Tulokas- ja Vuoden Ravintola-palkinnot ovat menneet täysin oikeaan osoitteeseen. Lisäksi Sandron brunssi on useissa äänestyksissä valittu kaupungin parhaaksi. Ja vaikka saimme pöydän aikaiseen klo 10 kattaukseen oli oven edessä tungosta jo ennen kymmentä.


Uudenvuoden brunssimenu (4-6 henkilölle):

Mansikka-appelsiini tervetuliaisdrinkki

Batbout (pitaleipää)
Myskikurpitsahummus

Soijasuikaleita marokkolaisilla mausteilla
Tabbouleh
Salaatti paahdetuista juureksista
Shakshuka (munakas)
Kahvia

Beghrir (pannukakkuja)
Viikunahilloa
Minttuteetä



Mansikka-appelsiini tervetuliaisdrinkki
(neljälle)


7 dl appelsiinimehua
Reilusti jäisiä mansikoita
Jääpaloja

> Sekoita appelsiinimehu ja jäiset mansikat blenderissä. Kaada kuohuviinilaseihin ja tarjoa jäillä. Toimii kuin skumppa ja näyttää laseissa herkullisen kauniilta!


Batbout eli pitaleipää


1/2 rkl kuivahiivaa
2,5 dl lämmintä (42C) vettä
1 rkl + 1/2 tl sokeria
5 dl (täysjyvä) vehnäjauhoja
2,5 dl (täysjyvä) mannasuurimoita
1 tl suolaa
1,5 rkl rypsiöljyä

> Sekoita hiiva, 1/2 dl lämmintä vettä sekä 1 rkl sokeria yhteen ja anna seistä kulhossa noin 10 min kunnes pinnalle ilmestyy kuplia.
> Sekoita jauhot, suurimot, puoli teelusikallista sokeria ja suola erillisessä kulhossa. Lisää jauhoihin vaahtoava hiivaseos, öljy ja loput vedet ja muotoile taikinaksi. Taikinan tulisi olla kiinteää, joten lisää hieman jauhoja kerrallaan, mikäli se tarttuu käsiin.
> Vaivaa taikinaa jauhotulla alustalla noin 10 min. Muotoile pitkulaksi ja leikkaa rulla noin 18-20 palaan, pyöritä palloiksi ja anna kohota liinan alla 10 min.
> Kauli taikinapalloista pieniä lättyjä ja jätä tunniksi kohoamaan liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan.
> Paista leipiä kevyesti öljytyllä pannulla keskitasolla useasti käännellen, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
> Leikkaa leivät taskuiksi ja täytä taskut esim. hummuksella ja soijasuikaleilla.

Pitaleivät olivat hyvänmakuisia, mutta en saanut taikinaa tarpeaksi kohoamaan. Ensi kerralla jätän täysjyvätuotteet hyllyyn :)


Myskikurpitsahummus


Puolikas myskikurpitsa
1 rkl smoked paprika -maustetta
2 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
2-3 valkosipulia
1 dl vettä
Ripaus oliiviöljyä
2 rkl tahinia
1 rkl harissaa
1 tlk kikherneitä

> Laita uuni lämpenemään 180C.
> Kuori kurpitsa veitsellä, sillä kuori on kovaa ja paksua. Poista siemenet ja leikkaa kurpista paloiksi. Kuori valkosipulit ja siirrä ne kokonaisina kurpitsapalojen kanssa uunivuokaan, ripottele päälle öljyä sekä mausteita. Möyhi käsillä jotta mausteet tarttuvat tasaisesti. Lisää vesi uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Hauduta kurpitsapaloja uunissa 45 min kunnes ovat täysin pehmeitä. Anna jäähtyä.
> Kaada jäähtyneet kurpitsapalat, valkosipulit ja neste monitoimikoneeseen ja sekoita massaksi. Lisää loput ainekset monitoimikoneeseen ja jatka sekoittamista kunnes hummus on valmis tarjoiltavaksi. Ripottelee harissaa tai paprikamaustetta päälle koristeeksi.

Valkosipulia voi käyttää reilusti, sillä hauduttamalla maku muuttuu makeaksi ja pistävä maku katoaa. Makea kurpitsa ja valkosipuli yhdessä tulisen harissan kanssa on täydellinen yhdistelmä! Sopii erinomaisesti pitaleipien kanssa.


Soijasuikaleita marokkolaisilla mausteilla

150 g soijasuikaleita
1-2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl kardemummaa
Ripaus sahramia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tlk tomaattimurskaa
Ripaus hunajaa
Paahdettuja mantelilastuja tarjoiluun

> Keitä soijasuikaleita kattilassa pakkauksen ohjeiden mukaan 5-10 min.
> Paahda mantelilastuja pannulla ja siirrä sivuun.
> Paista silputtu sipuli kevyesti öljytyllä pannulla keskiteholla noin 3 min. Lisää mausteet ja anna hautua pari minuuttia. Lisää tämän jälkeen tomaattimurska. Nosta lämpöä ja lisää soijasuikaleet. Paista viitisen minuuttia, nosta pois liedeltä ja ripottele päälle hunajaa sekä paahdettuja mantelilastuja maun mukaan.

Tämä resepti syntyi siitä, kun mietin täytettä pitaleiville. Voisi varmasti toimia myös marokkolaiselle, mutta soijasuikaleiden sijaan hän saattaisi preferoida kanaa. Tämä on kuitenkin mielestäni toimiva kasvisruokaversio :)





Tabbouleh

1 dl couscousta
1 dl kiehuvaa vettä
Puolikas kurkku
2 tomaattia
1 kevätsipulinippu
Puolikas kukkakaali
Kourallinen tuoretta minttua
Kourallinen persiljaa
Puolikkaan sitruunan mehu

> Sekoita couscous ja kiehuva vesi, lisää halutessasi pari teelusikallista kasvisliemijauhetta. Anna jäähtyä.
> Viipaloi kurkku, tomaatit ja kevätsipuli. Raasta kukkakaali.
> Sekoita kaikki ainekset yhteen ja purista sitruunanmehua päälle ja sekoita.

Tabbouleh on helppo ja nopea valmistaa. Tässä reseptissä käytin couscousin lisäksi kukkakaaliraastetta, mutta mikäli haluat kevyemmän version voit käyttää ainoastaan kukkakaaliraastetta. Marokossa käytetään couscousta :)


Salaatti paahdetuista juureksista


Puolikas bataatti
4-5 porkkanaa
1 punasipuli
Ripaus oliiviöljyä
Ras el hanout mausteseosta (tai oma marokkolainen mausteseos)
2 rkl pinjansiemeniä
150 g fetakuutioita
50 g tuoretta pinaattia
Puolikkaan granaattiomenan siemeniä

> Laita uuni lämpenemään 180C.
> Viipaloi bataatti ja porkkanat samansuuruisiksi paloiksi, kuoret voi halutessaan jättää. Suikaloi punasipuli. Siirrä juurekset ja sipuli leivinpaperilla vuoratulle pellilleripottele päälle öljyä sekä mausteseosta. Möyhi käsillä jotta mausteet tarttuvat tasaisesti. Paahda juureksia uunissa 40 min välillä käännellen kunnes ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.
> Paahda pinjansiemeniä kevyesti pannulla kunnes ruskistuvat.
> Sekoita kaikki salaattiainekset yhteen ja siirrä tarjoilukulhoon. Ripottele granaattiomenan siemeniä koristeeksi.

Granaattiomena on suosittu hedelmä Marokossa. Siemenet lähtevät parhaiten irti kun omenaa ensin painetaan ja pyöritellään pöytää vasten. Mikäli et halua näyttää teurastajalta kannattaa suojata vaatteet kun puristat siemenet omenasta ulos :) Granaattiomena sisältää paljon nestettä ja sen väri on voimakas (sitä käytetään myös vaatteiden värjäämiseen). Tahranpoistoaine onneksi pelasti minun valkoisen paitani.


Shakshuka
(neljälle)


1-2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
1 sipuli
1 punainen chili
1 punainen suippopaprika
1 valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa
1 tl sweet paprika -maustetta
1/2 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria
1 tlk säilöttyjä (luomu) tomaatteja
4 kananmunaa
Ripaus persiljaa tai korianteria tarjoiluun

> Silppua sipuli ja chili, kuutioi paprika. Paista öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä noin 20 min. Lisää puristettu valkosipulinkynsi ja mausteet ja anna hautua pari minuuttia. Lisää tomaatit ja jätä hautumaan 10 minuutiksi.
> Riko varovasti kananmunat päälle niin, että keltuaiset säilyvät kokonaisina. Ripottele keltuaisten päälle vielä hieman suolaa. Anna munakkaan hautua kannen alla noin 10 min. Ripottele haluamiasi tuoreita yrttejä päälle ja tarjoile.

Shakshukaa syödään marokossa usein aamiaisella. Tämä resepti riittää hyvin kuudelle sillä se on melko tuhtia. Hyvä variaatio tavalliselle munakkaalle, suosittelen kokeilemaan!


Beghrir eli marokkolaisia pannukakkuja


2 dl mannasuurimoita
1 dl vehnäjauhoja
Hyppysellinen suolaa ja sokeria
1 tl leivinjauhetta
4 dl lämmintä (42C) vettä
1/2 tl kuivahiivaa
Vaahterasiirappia ja viikunahilloa tarjoiluun

> Sekoita kuivat aineet (paitsi kuivahiiva) kulhossa.
> Sekoita blenderissä lämmin vesi ja kuivahiiva matalalla teholla. Lisää jauhoja vähitellen blenderiin, nosta tehoa ja anna sekoittua miinuutin verran kunnes taikina on sileää. Taikinan tulisi olla löysää, joten kaada sekaan hieman vettä jos on paksua.
> Kaada taikina muovikulhoon ja peitä muovikelmulla. Anna tekeytyä noin 10 min.
> Aseta paistinpannu lämpimälle liedelle, kaada taikinaa keskelle pannua ja anna sen itse muotoutua pannukakuksi. Älä ravistele pannua tai käännä lettua, sitä paistetaan vain toiselta puolelta. Paista 2-3 min kunnes pinta ei ole enää märkä mutta lettu ei saa paistua liian kuivaksi. Pintaan tulisi muodostua kuplia. Tarjole vaahterasiirapin ja itsetehdyn viikunahillon kanssa.

Tein itse sen virheen, että käytin täysjyväjauhoja, jolloin pannukakuista ei tullut kuohkeita vaan pikemminkin raskaita ja jauhoisia. Tästä johtuen minulla ei ole niistä kuvamateriaalia, mutta onneksi hyvä ystäväni tuntee jälkiruokaleivontataitoni ja toi tuliaisina leipomaansa rahkapiirakkaa, mikä pelastus :)


Viikunahillo

200 g pehmeitä, kuivattuja viikunoita
2 dl vettä

> Poista kova osa viikunoista ja pilkkoa pienemmiksi paloiksi. Keitä ilman kantta noin 20 min, siirrä pois liedeltä ja laita kansi päälle. Anna hautua vielä puolisen tuntia.
> Soseuta sauvasekoittimella hilloksi.

Viikunahillo ei mielestäni tarvitse makeutusta, sillä viikunat itsessään ovat varsin makeita.




Minttuteetä en tällä kertaa valmistanut oikeaoppisesti marokkolaisittain, sillä en löytänyt teelehtiä. Minttuteetä tarjoillaan Marokossa jälkiruoan kanssa. Minttutee valmistuu teelehtiä hauduttamalla ja sekaan lisätään reilusti sokeria sekä tuoreita mintunlehtiä. Teetä kaadetaan pitkänokkaisesta teekannusta ja sitä tarjoillaan korkeista laseista tuoreiden mintunlehtien kera.

Brunssi oli jäkiruokapannareista huolimatta hyvin onnistunut. Parasta oli keittiössä vallitseva tuoksu, makunystyröitä hemmottelevat maut sekä tietysti loistava seura. Hyvä aloitus vuodelle! Sitten Kallioon testailemaan..





Yllä oleva kuva on napattu Sandrosta. Tämä oli toinen visiittini kyseisessä ravintolassa, jossa mielestäni ruoka, palvelu ja tunnelma ovat huipussaan! Sandron brunssissa pidin erityisesti makean ja mausteisen yhdistelmästä sekä raaka-aineiden aidosta ja tuoreesta mausta. Hummus oli taivaallisen hyvää ja leipä, jossa maistui sahrami ja kardemumma, oli suussasulavaa. Sokeroitu minttutee oli ainoa miinus, sillä minun makuuni se on aivan liian makeaa. Hinta-laatusuhde oli kohdillaan ja saimme tällä kertaa skoolata kuohuviinin kanssa :)


Seuraavaa viikkoa odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti